ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Θέλει κότσια για να κάνεις τον απολογισμό σου

love_letters_b

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουντουρά / ατάκτως ερριμμένα

Πλησιάζει το τέλος ακόμη ενός χρόνου. Δύσκολου, εύκολου; Θα φανεί του χρόνου τέτοια μέρα. Και είναι αυτές οι τελευταίες μέρες που κάνεις έναν καλό απολογισμό, που τα βρίσκεις με τον εαυτό σου και παίρνεις την απόφαση να φωνάξεις δυνατά την λέξη ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Δύσκολη λέξη αλλά ανεκτίμητη η αξία της.

Έχοντας αυτή την εξομολογητική διάθεση σκέφτεσαι και αναρωτιέσαι σε ποιους πρέπει να πεις ευχαριστώ αλλά κυρίως ποιοι θα είναι αυτοί που πρέπει να ξέρουν ακριβώς τι αισθάνεσαι, τι πιστεύεις, τι σκέφτεσαι γι’ αυτούς. Απολογισμός ανθρώπων και ανασκόπηση συναισθημάτων λοιπόν.

Ευχαρίστησε τους πολύ δικούς σου ανθρώπους. Την οικογένεια σου, τους γονείς σου που καθημερινά αγωνίζονται για να σου παρέχουν ακόμη και αυτό που δεν έχουν. Τους χρωστάς ευγνωμοσύνη για όλες τις θυσίες και τους κόπους τους αλλά κυρίως την ανιδιοτελή τους αγάπη. Ευχαρίστησε και τα αδέλφια σου που πολλές φορές τους φέρθηκες σαν να τα μισούσες. Μην θεωρείς δεδομένο ότι γνωρίζουν την αγάπη σου. Πες τους ευχαριστώ και νιώσε αγαλλίαση μέσα σου.

Ευχαρίστησε τα παιδιά σου που είναι ξεχωριστό κομμάτι στη ζωή σου, που σε έχουν στήριγμά τους, που αν και δεν το λένε με λόγια αλλά στα μάτια τους το αναγνωρίζεις το ευχαριστώ τους. Που μέσα από αυτά γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

Ευχαρίστησε τους φίλους σου. Μέσα στο μονόλογό σου, στην ανασκόπηση αυτής της χρονιάς, θα βρεις πολλούς φίλους και θα μπερδευτείς αλλά θα καταλήξεις στους αληθινούς φίλους. Αυτούς που ήταν δίπλα σου, που σε βοήθησαν και σε στήριξαν χωρίς καν να τους ζητήσεις την βοήθειά τους. Ίσως να μελαγχολήσεις, ίσως και να θυμώσεις με τον εαυτό σου, ίσως να νιώσεις τύψεις που ποτέ δες τους είπες ευχαριστώ. Κάντο τώρα αν και γνωρίζουν πολύ καλά ποσό σημαντικοί είναι για εσένα.

Ευχαρίστησε τον σύντροφο σου που επέλεξε εσένα να μοιράζεται την χαρά του και τις έγνοιες του. Ευχαρίστησε τον άνθρωπο που σου δίνει δύναμη, που σου χαμογελά, που σκουπίζει τα δάκρυα σου. Ευχαρίστησε τον δικό σου άνθρωπο που ξεσπάς σε αυτόν λάθη τρίτων και όμως σου τα συγχωρεί.

Τέλος μην ξεχάσεις να πεις ένα ευχαριστώ, ίσως το μεγαλύτερο, στα άτομα εκείνα που βγήκαν απ’ τη ζωή σου, είτε από δική σου επιλογή είτε όχι. Εκείνα τα άτομα που συνήθιζες ν’ αποκαλείς φίλους, που οι σχέσεις σας δεν ήταν και τόσο ιδανικές. Τα άτομα αυτά σ’ έκαναν αυτό που πραγματικά είσαι. Άλλαξες χάρη σ’ αυτούς.

Μην ξεχάσεις όμως να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου που σε βοήθησε να πετάξεις τον εγωισμό και σε οδήγησε σε αυτόν τον απολογισμό που θέλει κότσια να πεις «ευχαριστώ».

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top