ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συναισθηματικά βαμπίρ: Πώς να τ’αποφύγετε

istock_000005135561xsmall

Τα συναισθηματικά βαμπίρ είναι άνθρωποι με χαμηλές δονήσεις ενέργειας που για να μπορέσουν να επιβιώσουν “ρουφούν” την ενέργεια ανθρώπων που την κατέχουν σε περίσσια και είναι ανοικτοί στους άλλους. Μπορεί να είναι φιλικοί, συμπαθείς και ευγενικοί, ή άνθρωποι δύστροποι με έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Συναντάμε πολλά συναισθηματικά βαμπίρ στη ζωή μας, δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για νέα γνωριμία καθώς μπορεί να ανήκει και στον συγγενικό μας κύκλο, ενώ τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούμε πως αυτό το απροσδιόριστα δυσάρεστο συναίσθημα που μας διακατέχει ή ακόμα και η σωματική κόπωση, είναι αποτέλεσμα της αφαίμαξης της ενέργειας μας από συναισθηματικό βαμπίρ. Πς όμως θα καταλάβεις αν είσαι και συ θύμα; Συνέχισε να διαβάζεις.

Αίσθημα κόπωσης

Νιώθεις κουρασμένος κάθε φορά που έρχεσαι σε επαφή με ένα συγκεκριμένο άτομο; Νιώθεις πως σου έχει “ρουφήξει” ό,τι έχεις και δεν έχεις, πως σε κούρασε ο τρόπος που μιλάει, αυτά που έλεγε, ακόμα και οι στιγμές αδράνειας του; Νιώθεις πως ήθελες να εξαφανιστείς από την πρώτη στιγμή που καθίσατε παρέα, ή πως η συναναστροφή σου μαζί του σε διαλύει; Τρελαίνεσαι στην ιδέα πως θα πρέπει να ξαναδείς το άτομο αυτό; Μην αναρωτιέσαι άλλο, ειδικά όταν το άτομο αυτό δεν έχει αντικειμενικά στοιχεία που να τον καθιστούν αντιπαθή, τότε είναι απλά ένα συναισθηματικό βαμπίρ που σου πίνει την ενέργεια.

Ενοχή

Οι ενοχές ότι αδυνατείς να σταθείς στο ύψος των προσδοκιών που νομίζεις πως έχει από εσένα κάποιος, η αίσθηση κατωτερότητας που μπορεί να αισθάνεσαι δίπλα του χωρίς αυτή να σε προβληματίζει σε άλλες περιπτώσεις συναναστροφής είναι επίσης δείγματα πως στην ανταλλαγή ενέργειας με το εν λόγω άτομο, εσύ δίνεις, αυτός παίρνει.

Αδικείς τον εαυτό σου

Σου έχει τύχει ποτέ να πρέπει να μειώσεις μόνος σου την αξία σου ή να την αποδομήσεις στα μάτια όλων, να πρέπει να κατέβεις εσύ επίπεδο και να “κρύψεις” κάποια από τα προτερήματα σου μόνο και μόνο για να ταιριάξεις ή να νιώσεις αποδεκτός ; Μην το κάνεις. Ήδη όλοι όσοι σε κάνουν να νιώσεις έτσι, έχουν κερδίσει την ενέργεια σου, μην πέσεις στην παγίδα να αδικήσεις τον εαυτό σου. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί κανείς από τα συναισθηματικά βαμπίρ, είναι να τα κρατήσει μακριά. Όσο τα αντιλαμβάνεσαι και τα κρατάς μακριά, απλά δεν μπαίνεις στο παιχνίδι της αλληλεπίδρασης που θα σε κάνει να χάσεις την ενέργεια σου. Τα συναισθηματικά βαμπίρ, ζουν από αυτή και αν δεν βρουν τροφή σε σένα θα απευθυνθούν αλλού.

Από την άλλη, αν δεν μπορείς να τα αποκλείσεις από τον κύκλο σου, έχε επίγνωση της κατάστασης. Οχύρωσε τον εαυτό σου, διαφύλαξε την ενέργεια σου και μάθε να διαχειρίζεσαι σωστά και προς όφελος σου τις επιπτώσεις της συναναστροφής σας.

Να θυμάσαι τα συναισθηματικά βαμπίρ, είναι ετερόφωτα, κάνουν καλούς αυλικούς, είναι χειριστικοί, αλλά η δύναμη τους, είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα η δική σου δύναμη που τους άφησες να σου πάρουν.

ΠΗΓΗ: eleonorameleti.com
Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top