ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκίνησαν ΟΙ ΚΛΩΣΤΟΙ στο Ακριτοχώρι!

Ένα ασυνήθιστο – διαφορετικό 12ο Ακριτικό Πανοΰρ στο Ακριτοχώρι Σερρών  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου  κάτω από ειδικές συνθήκες και με αυστηρές υγειονομικές συστάσεις.

Μια εκδήλωση που αναγκαστικά μετονομάστηκε φέτος σε ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΠΑΤΡΙΔΑΣ διότι η λέξη πανηγύρι ή πανοΰρ έχει ταυτιστεί κυρίως με διασκέδαση και χορό και όχι με μια θρησκευτική εορτή που έχει ιστορικές προεκτάσεις και νοηματοδότηση.

Οι Ακριτοχωρίτες μέσα από αυτή την εκδήλωση προσπαθούν να διατηρούν ζωντανή την προγονική μνήμη της Χαμένης Πατρίδας.

Το Πάνσεπτο και Θαυματουργό προσκύνημα Της Παναγιάς που γιορτάζουν κάθε Ιούλιο ξαναστήθηκε από το Όρος Νεπιέν της Πάφρας στους πρόποδες του Όρους Μπέλλες και αναβιώνει έτσι – στο μικρό ακριτικό χωριό των Σερρών – η Πανήγυρις που για πολλούς αιώνες γίνονταν στον Εύξεινο Πόντο.

Φέτος στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Ακριτοχωρίου, αμέσως μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Παναγίας Μάγαρας, ο τοπικός σύλλογος ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ διοργάνωσε και παρουσίασε την παράσταση“Οι Κρυφοί – Οι Κλωστοί. Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο”.

Στην εκδήλωση αναδείχτηκε μέσα από αφηγήσεις, τραγούδια και καλλιτεχνικά δρώμενα  το Κρυπτοχριστιανικό ζήτημα από την εποχή της Αλώσεως Τραπεζούντος και εντεύθεν.

Τα κείμενα επιμελήθηκε η κυρία Λένα Σαββίδου και τα καλλιτεχνικά δρώμενα ο χοροδιδάσκαλος κύριος Παναγιώτης Κουρουτζίδης.Στην παράσταση συμμετείχαν μέλη και φίλοι του συλλόγου Ακριτοχωρίου όπως,  ο ιερέας πατέρας Γεώργιος Πούλιος σε ρόλο αφηγητή, ο λυράρης Χρήστος Παπαδόπουλος και η καλλίφωνη Γιώτα Μαστροπαναγιώτου που ερμήνευσαν με σεβασμό τα μουσικά μέρη.

Η κυρία Σαββίδου στο τέλος της εκδήλωσης αφού ευχαρίστησε πρώτα το Δ.Σ του Συλλόγου είπε τα εξής : Όταν οι περισσότεροι σύλλογοι αδρανούν  λόγω πανδημίας, εσείς εδώ στο Ακριτοχώρι δείχνετε το δρόμο και λέτε σε όλους τους άλλους πως ΝΑΙ μπορούμε… αρκεί να υπάρχει θέληση και διάθεση για δουλειά. Σας ευχαριστώ γιατί με κάνετε να νοιώθω πάντοτε δικός σας άνθρωπος. Είναι τιμή για εμένα να δημιουργούμε μαζί εκδηλώσεις.

Ο κύριος Κουρουτζίδης  Παναγιώτης που είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια συμπλήρωσε : Όταν συναντιούνται φίλοι με κοινή αισθητική αντίληψη, με διάθεση, με όρεξη για δημιουργία, όταν συναντιούνται φίλοι που μοιράζονται ιδέες και ανταλλάσουν απόψεις τότε καταφέρνουν να μετατρέψουν τις άγονες εβδομάδες του πρωτόγνωρου εγκλεισμού που όλοι μας βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα σε γόνιμες συνεργασίες. Και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας γόνιμης συνεργασίας ήτανε ΟΙ ΚΛΩΣΤΟΙ.

Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Παπαξενίδης Ευστάθιος αφού ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στο 12ο Ακριτικό Πανοΰρ είπε: Ήμασταν όλοι αποφασισμένοι να μην αφήσουμε και το δεύτερο πανηγύρι του χωριού μας χωρίς να κάνουμε κάτι. Έτσι εν μέσω απαγορεύσεων και περιορισμών βρήκαμε τη χαραμάδα εκείνη που μας επέτρεψε να κάνουμε τους “ΚΛΩΣΤΟΥΣ” χωρίς πρόβλημα. Είμαι πολύ περήφανος για τον ακριτικό σύλλογο μας!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος συνοδεία ιερέων και διακόνων, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ζλατίντζης Αντώνιος,  Παναγιωτίδης Ιωσήφ, Λαζαρίδης Θεολόγος και Δημόπουλος Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βυρώνειας Ναζιρίδης Παύλος, ο κοινοτικός σύμβουλος Ακριτοχωρίου Κουλούμογλου Αλέξανδρος, ο πρόεδρος της Α. Πο.Δρα.Σι. Γκελίπης Αθανάσιος και ο πρώην πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Μ. Τάτσιος Γεώργιος.

Επίσης τίμησαν τους ΑΚΡΙΤΕΣ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΟΥ με την παρουσία τους εκπρόσωποι των συλλόγων: Βυρώνειας,  Πλατανακίων, “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ” Πετριτσίου, Σταρτσοβιτών Πετριτσίου, “ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ” Επταμύλων, “Η ΑΓΑΠΗ” Μανδρακίου, Ποντίων φοιτητών Σερρών, “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ” Κιλκίς,  Κιζδερβενιωτών Θεσσαλονίκης, “Η ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ” Καρδίτσας και εκπρόσωπος από το κέντρο έρευνας παραδοσιακών χορών “Ο ΚΥΚΛΟΣ”.

To Top