Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address
Ένα υπέροχο συνοδευτικό για αλείμματα και όχι μόνο γιατί το τσακίζεται και μόνο του λόγω αφράτοσυνης και κοκτέιλ τυριών!
ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο κ ελαφρύ
- 250 γραμ φυτική μαργαρίνη
- 3 φακελάκια μαγιά
- 4 κσ γεμάτες ζάχαρη
- 2 κγ αλάτι
- 1 κγ ρίγανη
- 1 κιλο αλεύρι
Γέμιση
- 150’ γραμ βούτυρο λιωμένο
- 1/2 κιλο φέτα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη η με το χέρι
- 300 γραμ τριμμένο πεκορινο
- 100 γραμ γραβιέρα τριμμένη
- Σουσάμι κ μαύρο σουσάμι
- 1 κρόκο αυγού κ λίγο γάλα για άλειμμα
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο μετά ρίχνω το γάλα και περιμένω πέντε λεπτά να γίνει χλιαρό
Μετά ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ και προσέχω να είναι χλιαρό το τονίζω μην μας καεί η μαγιά
Ρίχνω τη μαγιά κ ανακατεύω με το χέρι να λιώσει σχεδόν μες το γάλα συνεχίζω με ζάχαρη ανακατεύω να λιώσει και η ζάχαρη
Μετά έχω κοσκινίσει το αλεύρι και το ρίχνω λίγο λίγο και ανακατεύω απαλά μέχρι να έχω μια ζύμη αραιή δηλ να κολλάει στα χέρια
Αφήνω και σκεπάζω και περιμένω περίπου 3/4 να φουσκώσει καλά
Ανακατεύω αλάτι με ρίγανη και 3 κ τυρί πεκορινο
Μόλις φουσκώσει ζυμώνω και ρίχνω το αλάτι με τη ρίγανη και το τυρί να το ενσωματώσω με το ζυμάρι. Μπορεί να χρειαστεί και αλεύρι γι΄αυτό ρίξτε λίγο λίγο μέχρι να έχετε ζυμάρι που ξεκολλάει από τα χέρια μας
Το αφήνω 5 λεπτά να ξεκουραστεί
Χωρίζω στα τέσσερα τη ζύμη και ανοίγω φύλλο μακρόστενο
Αλείφω με βούτυρο λιωμένο το φύλλο, ραντίζω με καβουρδισμένο σουσάμι τυρί τριμμένο και φέτα τριμμένη
Χωρίζω στη μέση κατά μήκος διπλώνω πατάω καλά να κλείσει τη γέμιση στρίβω και τοποθετώ σε στρογγυλό ταψί 26εκ τις λωρίδες κυκλικά κάνω δυο στρώσεις μόλις τελειώσω.
Αφήνω για 1/2 ώρα να φουσκώσει κ τότε αλείφω με κρόκο αυγού κ λίγο γάλα ραντίζω με σουσάμι και μαύρο σουσάμι την επιφάνεια και ψήνω στους 170β αέρα για 45 λεπτά περίπου
Καλή επιτυχία !!!