Γράφει η Χρυσάνθη Παλάζη / Δρ. Παιδαγωγικής
Όταν αντικρίζεις εικόνες σαν αυτή στο κέντρο της Αθήνας, 23 Ιουλίου, Σάββατο βράδυ, μια βραδιά που παραδοσιακά ενδείκνυται για βόλτα, κουβέντα και παρέα με φίλους, πόσο μάλλον αν είναι νέος/-α και δεν θα έπρεπε να σε χωράει ο τόπος, τότε είναι πραγματικά ανησυχητικά τα πράγματα…
Τα δημοσιεύματα έκαναν από μέρες λόγο για “συνάντηση των… εκπαιδευτών Pokemon”. Ήδη δημιουργήθηκε σελίδα στο Facebook η οποία έκανε την πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους και έγραφε χαρακτηριστικά: «Σάββατο 23 Ιουλίου όλοι οι εκπαιδευτές Πόκεμον μαζευόμαστε Μοναστηράκι για βραδινή επιδρομή».
Στη πρώτη βραδινή επιδρομή δήλωσαν συμμετοχή μέσω Facebook τουλάχιστον 5000 άτομα αποδεικνύοντας τη φρενίτιδα που επικρατεί και στη χώρα μας για το νέο δημιούργημα της Nintendo.
Όλα τα… παιδιά, ηλικίας 15 έως 25 ετών, κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τις παρέες τους, προκειμένου να επιτύχουν το μεγαλύτερο σκορ.
Οι εκπαιδευτές Pokemon αλλά και τα υπόλοιπα fan club του παιχνιδιού που διοργάνωσαν την πρώτη νυχτερινή μαζική επιδρομή αναφέρουν ότι το meeting του Σαββάτου είναι μόνο η αρχή και το ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εξορμήσεις”.
Σημεία των καιρών θα έλεγε κανείς, αλλά το φαινόμενο φαίνεται πως έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Όταν πρωτοακούσαμε ότι το νέο παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας “Pokemon Go” που αποτελεί την τελευταία μανία του πλανήτη μας, έρχεται και στην Ελλάδα, δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε τι θα σήμαινε αυτό. Όπου κι αν κοιτάξετε αυτές τις ημέρες θα δείτε παιδιά, εφήβους αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να κραδαίνουν ανά χείρας το smartphone τους και να κυνηγούν όπου σταθούν και όπου βρεθούν τις αγαπημένες φιγούρες του παιχνιδιού. Η λογική του Pokemon Go στηρίζεται στο GPS του εκάστοτε smartphone, επιτρέποντας στον παίκτη να κυνηγά και να εκπαιδεύει τα Pokemon σαν να βρίσκονται όντως μπροστά του.
Δεν θα μείνω στη συζήτηση για το τι είδους ευχαρίστηση μπορεί να αντλήσει κανείς κυνηγώντας τέτοιες ψηφιακές χίμαιρες. Θα μείνω στην κοινωνιολογική προσέγγιση του φαινομένου της αβάστακτης ελαφρότητας, που εν τω μέσω της πιο ισχυρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας, προτιμά να “στρουθοκαμηλίζει” και να αποζητά νέες εμπειρίες και χαρές στο κυνήγι μιας εικονικής πραγματικότητας, έστω και τόσο διαδραστικής, όπως παραδέχονται όλοι.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τους κινδύνους που επισημαίνουν οι ειδικοί όπως ο κ. Γ. Κορμάς, Υπεύθυνος Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, www.help-line.gr οι οποίοι κρύβονται επιμελώς πίσω από το παιχνίδι το οποίο εγείρει μεγάλες ανησυχίες για ενδεχόμενα ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν ή για εκμετάλλευσή του από παιδόφιλους που θέλουν να αποπλανήσουν τα θύματά τους. Ήδη έχουν υπάρξει αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και επικίνδυνη οδήγηση, αφού οι χρήστες της εφαρμογής ακολουθούν τα εικονικά πλάσματα μέσα στον πραγματικό κόσμο, έχοντας τα μάτια τους καρφωμένα πάνω στην οθόνη του κινητού τους και αδιαφορώντας για όλα όσα διαδραματίζονται την ίδια στιγμή γύρω τους.
Ένα είναι το γεγονός: το νέο παιχνίδι, βρήκε πρόσφορο έδαφος να γίνει φρενίτιδα, γιατί δυστυχώς τα νέα παιδιά δεν έχουν αντιστάσεις ποιοτικές σε τέτοιου είδους «επελάσεις» του καταναλωτικού marketing. Βρήκε διέξοδο να γίνει μόδα γιατί έχει χαθεί η δεξιότητα της επικοινωνίας και η ψηφιακή πραγματικότητα με την αβασάνιστη εκδοχή της, βγάζει τα παιδιά από τη δυσκολία του χτισίματος σχέσεων που απαιτούν προσπάθεια, ενσυναίσθηση και έλλειψη επικέντρωσης αποκλειστικά στον εαυτό μας.
Ωστόσο δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τα κοινωνικά αντανακλαστικά της καμπάνιας που κάνει το γύρο του διαδικτύου και βασίζεται στις φωτογραφίες παιδιών στη Συρία, τα οποία κρατώντας στα χέρια τους τις φιγούρες του περιβόητου παιχνιδιού Pokemon, ζητούν από τον κόσμο να τους βρουν και να τους σώσουν από τη φρίκη στην οποία ζουν…
Η αληθινή ζωή θα αποδειχθεί πιο σοβαρή αξία από την εικονική πραγματικότητα ή θα μείνουμε έρμαια των αδυναμιών του καταναλωτικού συστήματος που αναπαράγει άκριτα και με αβάσταχτη ελαφρότητα τις ψηφιακές μόδες του παγκόσμιου χωριού;
Κάποτε ο Βόγλης κυνηγούσε στις πλαγιές καλοκαιριάτικα την όμορφη Annabel, τώρα τα αγόρια βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα κορίτσια…κυνηγούν καλοκαιριάτικα κίτρινα ανύπαρκτα ζωάκια!
Leave a Reply