Χωρίς κατηγορία

Πρωταπριλιά με ψέματα πολλά!

kalo-mina

Γράφει η Μαρία Βέλλιου / addicted to cooking

Πρώτη μέρα του μήνα Απρίλη με την Άνοιξη να έχει έρθει για τα καλά και φέτος. Αυτή η μέρα μας αρέσει ιδιαίτερα γιατί μπορούμε να πούμε όσα ψέμματα θέλουμε μιας και το έθιμο το απαιτεί.

Δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτό το έθιμο δυστυχώς. Εικάζεται πως διαδόθηκε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα από τους Γάλλους και έφτασε μέχρι και τη Βόρεια Αμερική. Το γιατί καθιερώθηκε συγκεκριμένα η πρώτη μέρα του Απρίλη για ιδιαίτερα αστεία ή καλοπροαίρετα ψέμματα μας είναι μέχρι και σήμερα άγνωστο.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Μερικοί πολίτες αντέδρασαν, δεν το δέχτηκαν και συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Σε κάποιες περιοχές μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το νερό της βροχής την πρωταπριλιά, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος να χηρέψει γρήγορα.

Σκεφτείτε κάτι καλό για να ξεγελάσετε τους φίλους σας λόγω της ημέρας και γελάστε με την ψυχή σας!

Καλή πρωταπριλιά!

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top