Πόσο fit είναι… το μυαλό σου;

Αναρωτιέσαι όλο και πιο συχνά πού άφησες τα κλειδιά σου ή τι ακριβώς ήρθες να πάρεις από την κουζίνα;

Οι «ασκήσεις» που προτείνει ο Norman Doidge, μέλος του Κέντρου Ερευνών του Τμήματος Ψυχαναλυτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia και συγγραφέας του βιβλίου The Brain’s Way Of Healing Itself, θα βοηθήσουν το μυαλό σου να παραμείνει σε καλή φυσική κατάσταση!

Χρησιμοποίησέ το!

Το μυαλό έχει νευροπλαστικές ιδιότητες που σημαίνει ότι όσο διατηρείται ενεργό η δομή του μεταβάλλεται. Καθώς σκεφτόμαστε ή μαθαίνουμε νέα πράγματα, ο εγκέφαλος δημιουργεί καινούριες συνάψεις και γίνεται πιο «δυνατός».

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι περπατούν 3χλμ. κάθε μέρα και φροντίζουν να τρέφονται σωστά και να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος μειώνουν κατά 60% τις πιθανότητες να πάθουν άνοια. Εκτιμάται ότι το βάδισμα κινητοποιεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει αυξητικούς παράγοντες και ενδυναμώνει τις συνάψεις ανάμεσα στα κύτταρα. Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διαπιστώθηκε ότι η έντονη αεροβική άσκηση αυξάνει το μέγεθος του ιπποκάμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που συνήθως είναι το πρώτο τμήμα όπου εκδηλώνονται εκφυλισμοί που σχετίζονται με την ηλικία.

Οραματίσου την επιτυχία

Όταν θυμόμαστε ή σκεφτόμαστε μια εμπειρία, ο εγκέφαλος δυναμώνει όσο κι αν τη ζούσαμε! Έρευνες που έγιναν με τη χρήση εγκεφαλογράφων έδειξαν ότι όσοι σκέφτονται κάποια δραστηριότητα, π.χ. ότι ανεβοκατεβαίνουν σκάλες, βελτιώνουν την κατάσταση του εγκεφάλου σχεδόν
όσο κι αν το έκαναν στην πραγματικότητα.

Κάνε ένα πράγμα τη φορά

Στην εποχή μας το multitasking θεωρείται προτέρημα. Για τον εγκέφαλο όμως δεν είναι, γιατί το νευρικό σύστημα υπερφορτώνεται και έτσι γινόμαστε πιο αργοί και λιγότερο αποτελεσματικοί. Αφιερώσου σε μια δραστηριότητα κάθε φορά και φρόντισε να ξεκουράζεις το μυαλό σου κάνοντας κάτι που το αποφορτίζει, όπως τάι τσι ή διαλογισμό.

Σκέψου σαν παιδί

Όσο μεγαλώνουμε βασιζόμαστε περισσότερο σε δεξιότητες και γνώσεις που ήδη υπάρχουν. Σκέψου τι καινούριο μπορείς να κάνεις, κάτι που να προϋποθέτει να αφιερώσεις την προσοχή σου, όπως να μάθεις μια ξένη γλώσσα ή να γραφτείς σε μαθήματα salsa.

Κοιμήσου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου κύτταρα που ονομάζονται γλοία «καθαρίζουν» τον εγκέφαλο από τις τοξίνες – ανάμεσά τους και κάποιες πρωτεΐνες που ανιχνεύονται σε ασθενείς με άνοια. Επιπλέον, ο ύπνος ενισχύει τις συνάψεις ανάμεσα στους νευρώνες.

ΠΗΓΗ: shape.gr