Πώς να διαφωνείτε σωστά μπροστά στα παιδιά

Οι διαφωνίες αποτελούν ένα αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητας, το οποίο μπορεί να συναντήσουμε τόσο σε προσωπικές όσο και επαγγελματικές σχέσεις.

Οι γόνιμες διαφωνίες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες και για τα δύο αντίπαλα μέρη και μάλιστα, υπάρχει ο σωστός τρόπος να διαφωνήσετε, ειδικά μπροστά στα παιδιά.

Οι διαφωνίες έχουν.. οφέλη

Είναι καλό να μάθουμε να αγκαλιάζουμε τις διαφωνίες ως μέρος της οικογενειακής ζωής καθώς σίγουρα κάποια στιγμή θα διαφωνήσετε με το σύντροφό σας ή ακόμα και με τα παιδιά ενώ είναι γνωστό πόσο συχνά μπορούν να διαφωνήσουν τα αδέλφια μεταξύ τους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαφωνείτε με συνέπεια και σεβασμό μπροστά στο παιδί μιας και οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η συχνή, εχθρική γονική σύγκρουση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία ενός παιδιού και να οδηγήσει σε ζητήματα σχέσεων, προβλήματα συμπεριφοράς και αυξημένη επιθετικότητα.

Μερικοί τρόποι, που προτείνουν οι ειδικοί για να επιλύετε σωστά τις διαφορές σας, περιλαμβάνουν:

Αναπνοές

Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας και προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην χάσετε την ψυχραιμία σας και να μην γίνετε υπερβολικοί επιτρέποντάς σας να ελέγχετε περισσότερο τα συναισθήματά σας.

Ακούστε τον σύντροφό σας

Μπορεί να αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας φταίει πλήρως, αλλά δεν θα βρείτε λύση με αυτόν τον τρόπο. Οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να δώσετε στον σύντροφό σας την ευκαιρία να μοιραστεί τις σκέψεις του σε ένα ασφαλές περιβάλλον πριν απαντήσει.

Λύστε ένα ζήτημα την φορά

Μην αρχίσετε να μιλάτε για ένα ζήτημα που σας απασχολεί και καταλήγετε να εστιάζετε σε ένα άλλο, καθώς έτσι απλά θα ενταθεί το αρνητικό κλίμα, δίχως να βρείτε λύση σε κανένα από αυτά. Αντ’αυτού μείνετε επικεντρωμένοι σε ένα ζήτημα μέχρι να το λύσετε για να προχωρήσετε στο επόμενο.

Επιλέξτε τη σωστή στιγμή

Ίσως θέλετε να μιλήσετε για κάτι, αλλά ο σύντροφός σας μόλις ολοκλήρωσε ένα σημαντικό επαγγελματικό τηλεφώνημα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να τον ειδοποιήσετε ευγενικά, λέγοντάς του «ήθελα να σου μιλήσω για κάτι αλλά μπορούμε να το κάνουμε μια πιο κατάλληλη στιγμή». Βρείτε μια στιγμή που μπορείτε και οι δύο να μιλήσετε για το ζήτημα με καθαρό μυαλό.

Η επιθετικότητα δεν βοηθά

Μην χρησιμοποιείτε καταστροφικές μεθόδους. Αυτές περιλαμβάνουν λεκτική και σωματική επιθετικότητα, σιωπηλή μεταχείριση ή έντονες διαμάχες που μπορούν να αποδειχθούν ενοχλητικές και ακόμη και επιβλαβείς για τα παιδιά.

Σκεφτείτε τα παιδιά

Υπάρχουν στιγμές που το παιδί σας μπορεί να θέλει να συμμετάσχει, ακόμη και να μπει στο ρόλο του «διαιτητή» να πει στον έναν γονέα ότι είναι θυμωμένος με τον άλλο ή ζητώντας και οι δύο να σταματήσουν. Σε καταστάσεις όπως αυτές, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να σταματήσετε αμέσως.