Πορτοκαλόπιτα δια χειρός Νίκης Μερκούρη

Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address

Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα από τα πιο γευστικά γλυκά ταψιού. Μάλιστα, γίνεται και χωρίς φύλλο και μοιάζει με αφράτο κέικ πορτοκαλιού!

Υλικά

  • 1 ποτήρι του νερού αραβοσιτέλαιο
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φακελάκι μπέικιν παουντερ
  • Ξύσμα και χυμό από 3 πορτοκάλια
  • 500γρ. φύλλα κρούστας

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 1/2 ποτήρι νερό
  • 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
  • 2 πορτοκαλόκουπες
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

1)Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ λάδι, ζάχαρη, γιαούρτι, μπεικιν πάουντερ, χυμό και ξύσμα από τα πορτοκάλια για 5 λεπτά.

2)Λαδώνουμε ένα ταψάκι μακρόστενο (μέτριου μεγέθους) ή στρόγγυλο 30 εκ.

3) Ανοίγουμε τα φύλλα ένα ένα, τα ζαρώνουμε και τα κόβουμε με το χέρι σε μικρά κομματάκια. Τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί ακανόνιστα και τα αφήνουμε για μισή ώρα να στεγνώσουν (δηλ να ξεραθούν αρκετά )

4) Μετά ρίχνουμε το μίγμα του μίξερ σε όλη την επιφάνεια των φύλλων να πάει παντού

5) Ψήνουμε σε πορτοκαλοπιτα σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς

6) Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για 10 λεπτά και περιχύνουμε το κρύο γλυκό μας με ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε για μια ώρα το γλυκο μας και σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι αλλά και με παγωτό σοκολάτα για πιο τολμηρούς

Καλή Επιτυχία !!