ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Ποντιακός Σορβάς από τον αγαπημένο σας μικρομάγειρα

Γράφει ο Γιώργος Ζιαντάρης / Κουζινο-καλλιτεχνήματα

Πρόκειται για μια παραδοσιακή ποντιακή σούπα που ακούει στα ονόματα: τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές.

Υλικά:

  • ένα φλιτζάνι κορκοτο (Το κορκότο είναι αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι. Στην πράξη είναι σαν το πλιγούρι, με τη διαφορά ότι το πληγούρι είναι βρασμένο. Το κορκότο χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη κυρίως στην ποντιακή κουζίνα)
  • 500g πασκιτάνι ή στραγγιστό γιαούρτι (το πασκιτάνι είναι ένα είδος αλμυρού στραγγιστού γιαουρτιού)
  • 25g αγελαδινό βούτυρο
  • 2κγ αποξηραμένο δυόσμο
  • 1-2 λίτρα νερό
  • Αλάτι όσο χρειαστεί

Εκτέλεση

•Βράζουμε το κορκότο γύρω στα 10 λεπτά

• Αραιώνουμε το πασκιτάνι με το νερό

• Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό από το κορκότο και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το πασκιτάνι προσέχοντας να μην κόψει το μείγμα

• Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το αγελαδινό βούτυρο και προσθέτουμε τον αποξηραμένο δυόσμο

• Παίρνουμε το μείγμα του βουτύρου και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το μείγμα του κορκότου

• Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με παξιμάδια και φύλλα φρέσκου δυόσμου (προαιρετικά)

To Top