Ποιες αξίες πρέπει να έχει ένας σύντροφος για να έχω μία σχέση ζωής;

Ορισμένα χαρακτηριστικά και ιδιότητες, όπως ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση, μπορούν να βοηθήσουν τη σχέση σας να ευδοκιμήσει μακροπρόθεσμα αλλά και να ωφελήσουν την ψυχική σας ευεξία.

Όταν βγαίνετε με κάποιον νέο σύντροφο, μπορεί να έχετε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που θα θέλατε να διαθέτει – όπως «να με κάνει να γελάω», «να ταιριάζουμε πολύ ερωτικά» ή «να τα πάει καλά με τους φίλους μου».

Σίγουρα, αυτά αξίζει να τα λάβετε υπόψη σας. Αλλά όταν αρχίζετε να σκέφτεστε αυτό το άτομο ως σύντροφο της ζωής σας, υπάρχουν και άλλες «βαθύτερες» αρετές που χρειάζεται να έχετε κατά νου.

«Όταν κάνετε τη δέουσα διερεύνηση στη σχέση σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε σε έναν σύντροφο», δηλώνουν οι ψυχολόγοι. «Αυτά θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να κάνετε το χρόνο που περνάτε μαζί νιώθοντας ευχάριστα και ίσως και να απαλλαχτείτε από τυχόν ταραχές στη σχέση».

Χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε σε έναν σύντροφο ζωής

1. Να έχει γερά θεμέλια

Με ανθρώπινους όρους, αυτό δεν έχει να κάνει με τούβλα. Αντίθετα, πρόκειται για ισχυρές φυσικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, οικονομικές ρίζες, δηλώνουν οι ψυχολόγοι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι δημοφιλής, πλούσιος, γυμνασμένος και επιτυχημένος άνθρωπος. Αλλά πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί μόνος του σε κάθε πτυχή της ζωής ή να εργάζεται ενεργά για να το πετύχει.

Ενώ αυτές οι πτυχές είναι ωφέλιμες για τον/τη σύντροφό σας, είναι επίσης επωφελείς και για εσάς. Το να είστε σε σχέση με κάποιον που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δική του ευεξία σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να καλύψετε τα κενά της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής του.

2. Να μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικά

Όπως λέει και ο λαός μας, η επικοινωνία είναι το παν. Και, ενώ ο/η σύντροφός σας πρέπει να μπορεί να εκφράζεται, είναι εξίσου σημαντικό να μπορεί να ακούει τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας.

Το να μοιράζεστε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας με σαφήνεια και ευθύτητα βοηθά στη «βελτίωση των συναισθημάτων οικειότητας και εγγύτητας», υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.

Οι σύντροφοι που είναι καλοί στην επικοινωνία κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Δεν υπάρχουν εικασίες και σύγχυση στην προσπάθεια να τους καταλάβουμε και να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους.

Φυσικά, η καλή επικοινωνία απαιτεί δουλειά. Αλλά διάφορα βήματα, όπως το να έχετε τακτικές «επανεξετάσεις», μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε τα πράγματα σε καλό δρόμο.

3. Να συμμερίζονται τις αξίες σας

Κανένα ζευγάρι δεν πρόκειται να συμφωνεί 100% σε όλα πάντα, και πιθανότατα θα ήταν πολύ βαρετό κάτι τέτοιο. Αλλά το να έχουν παρόμοιες πεποιθήσεις και στάσεις απέναντι στους βασικούς πυλώνες της «ζωής» είναι ζωτικής σημασίας.

Για παράδειγμα, από το πώς θα μεγαλώσετε τα παιδιά που μπορεί να αποφασίσετε να αποκτήσετε, μέχρι το αν η φιλανθρωπία και άλλες μορφές προσφοράς πρέπει να αποτελούν ή όχι μέρος της δημιουργίας μιας καλής και ισορροπημένης κοινής ζωής.

Ο ένας σύντροφος μπορεί να επηρεάσει τον άλλο σε ορισμένες πτυχές αλλά είναι πραγματικά βοηθητικό να ξεκινάτε με τον αυτοπροσδιορισμό των αξιών σας, στην καλύτερη περίπτωση, να συμπίπτουν σημαντικά.

4. Να επιδεικνύουν σεβασμό

Η Αρέθα  Φράνκλιν τραγούδησε ότι όλοι χρειαζόμαστε σεβασμό – και δεν είχε άδικο. Αλλά μην περιμένετε από τον/τη σύντροφό σας να σας σέβεται περισσότερο από ό,τι σέβεται τον εαυτό του.

Αντίθετα, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις, τις αξίες και τα συναισθήματά σας και να ενεργεί ανάλογα.

Είναι επίσης σημαντικό ο/η σύντροφός σας να επιδεικνύει σεβασμό για τα προσωπικά σας όρια.

Κάθε σύντροφος θα πρέπει να συμφωνήσει να μην ξεπεράσει αυτά τα όρια, ανεξάρτητα από την απογοήτευση, τα πληγωμένα συναισθήματα ή τις στιγμές θυμού.

Η αποδοχή του σεβασμού είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον αυτοσεβασμό και να γνωρίζετε την αξία σας.

5. Να δείχνουν ενσυναίσθηση

Με απλά λόγια, η επίδειξη ενσυναίσθησης είναι η ικανότητα αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων και των αναγκών ενός άλλου ατόμου.

Αν και μπορεί να μην είναι μια ιδιότητα που σας έρχεται πρώτη στο μυαλό, η ενσυναίσθηση είναι κρίσιμη για την επιτυχία των σχέσεων και συνδέεται με την ικανοποίηση από τη σχέση.

Οι σύντροφοι που δεν έχουν ενσυναίσθηση είναι πιο πιθανό να βιώσουν μοναξιά και ανασφάλεια αν είναι δυσαρεστημένοι στη σχέση τους, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν ενσυναίσθηση.

Επιπλέον, όταν έχουμε έναν σύντροφο που δείχνει ενσυναίσθηση μας βοηθά να νιώθουμε ότι μας ακούει και μας καταλαβαίνει περισσότερο στη σχέση. Αυτό όχι μόνο βοηθάει στο να φέρουμε μια αίσθηση πληρότητας, αλλά και στο να χτίσουμε εμπιστοσύνη και σεβασμό.

6. Να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν τις ατέλειές τους

Δεν μιλάμε για κάποιον που πιστεύει ότι είναι τέλειος και δεν προσπαθεί ποτέ να βελτιωθεί όταν χρειάζεται. Αντίθετα, αυτά τα άτομα μπορούν να δουν τις ατέλειές τους με άνεση και χωρίς αυτοσαρκασμό, ντροπή, κατηγορίες ή αποφυγή.

Αν /η ο σύντροφός σας μπορεί να το κάνει αυτό, θα αποκομίσετε και οι δύο τα οφέλη. Θα έχει αρκετή αυτοπεποίθηση και αυτό-αγάπη ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει πότε έχει κάνει ένα λάθος.

Επιπλέον, θα είναι πολύ πιο πιθανό να σας παρέχει τον ίδιο ασφαλή χώρο για να είστε ατελείς και θα είναι λιγότερο πιθανό να αποποιηθούν τις ευθύνες.

7. Να είναι ανοιχτοί στην αλληλεπίδραση

Με ορισμένους συντρόφους, βλέπουμε ότι υπάρχει η αντίληψη ότι «τα πράγματα θα γίνουν όπως θέλω εγώ, σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει». Όπως για παράδειγμα, αν είχατε ποτέ έναν σύντροφο που ενώ γνωρίζει τις ανάγκες και τα θέλω σας και αρνείται να σας δώσει αυτό που του ζητάτε.

Αλλά το να είστε με κάποιον που είναι πρόθυμος να αποδεχτεί τις ανάγκες σας και να λάβει υπόψη του τις απόψεις σας είναι ζωτικής σημασίας. Εκτός του ότι ενισχύει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού σας, οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία, καθώς νιώθετε ουσιαστικοί για αυτούς.

8. Να δίνουν στοργή με τον τρόπο που χρειάζεστε

Σε όλους μας αρέσει να δείχνουμε και να λαμβάνουμε τρυφερότητα με διαφορετικούς τρόπους: κάποιοι είναι πολύ ευαίσθητοι, ενώ άλλοι δείχνουν την αγάπη με πράξεις. Αλλά αν αυτοί οι τρόποι δε συνδέονται αρμονικά μέσα σε μια σχέση, τότε το ζευγάρι μπορεί να βιώσει συναισθήματα απογοήτευσης, ακόμα και αισθήματα απόρριψης.

Οπότε, θα σας ωφελήσει να βρείτε έναν σύντροφο που, κατά προσέγγιση, να επικοινωνεί την εκτίμηση και την επιθυμία του για εσάς με τρόπο που να σας κάνει να νιώθετε ότι σας βλέπουν και σας αγαπούν, προσθέτουν.

9. Να ακούνε και είναι ανοιχτοί κατά τη διάρκεια των διαφωνιών

Αν ο/η σύντροφός σας δεν ακούει ενεργά κατά τη διάρκεια των διαφωνιών και απλά περιμένει την επόμενη ευκαιρία να πει τα δικά του, αυτό δεν δίνει χώρο στην επίλυση προβλημάτων, δηλώνουν οι ψυχολόγοι.

Επιπλέον, το αίσθημα ότι η άποψή σας δεν εκτιμάται μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα απογοήτευσης, δυσαρέσκειας, ασέβειας και ότι «δεν σας βλέπουν».

Όταν κανείς παραμένει ανοιχτός και θέλει να γνωρίσει περισσότερα για τον άνθρωπό του, βοηθά στην πρόσληψη περισσότερων πληροφοριών και να βλέπει νέες προοπτικές. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στην αποκατάσταση δύσκολων καταστάσεων.

ΠΗΓΗ: psychologynow.gr