ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουντουρά / ατάκτως ερριμμένα

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.) και τον Ερυθρό Σταυρό ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, η  ανάγκη για αίμα είναι αυξημένη στη χώρα μας.

Το αίμα δεν είναι βιομηχανικό προϊόν. Προσφέρεται μόνο από τον υγιή άνθρωπο στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Δυστυχώς δεν υπάρχει βρύση από όπου τρέχει αίμα, δεν υπάρχει πηγάδι που να ρίχνουμε τον κουβά και να γεμίζει αίμα. Ούτε υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής Αίματος.

Το μόνο « εργοστάσιο» παραγωγής Αίματος είναι το ανθρώπινο σώμα. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι ευγενική πράξη που σώζει ζωές. Είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος άνθρωπος σε κάποιον άλλο.

Φτιάχνετε με  μοναδικά υλικά την θέληση, την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, την φιλανθρωπία. Είναι η υψίστη δωρεά,  το δώρο της ζωής, από τον άγνωστο αιμοδότη, στον άγνωστο συνάνθρωπο μας.

Με 1 μόνο αιμοδοσία μπορούν να σωθούν 3 ζωές. Δεν θα κουράσω παραθέτοντας επιστημονικά το καλό που κάνει στην υγεία μας η εθελοντική αιμοδοσία. Απλά θα αναφέρω ότι  η  αίσθηση ότι έχουμε βοηθήσει έναν συνάνθρωπο, μας κάνει να αισθανόμαστε ηθικά υπερήφανοι και να περιμένουμε πως και οι υπόλοιποι θα έκαναν το ίδιο σε περίπτωση δικής μας ανάγκης.

Ας μην μένουμε αδιάφοροι. Σήμερα αφορά κάποιον άλλον, αύριο ίσως αφορά κάποιον δικό μας.  Τόσο απλό! Πρέπει να μάθουμε, να  γνωρίσουμε, να πιστέψουμε, να βοηθήσουμε όλοι την εθελοντική αιμοδοσία.

To Top