Χωρίς κατηγορία

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος: Επιστροφή στη φύση

fisi

“Αυτός που αγαπά αληθινά τη φύση, γνωρίζει πως τον κόσμο δεν μας τον έδωσαν οι γονείς μας, αλλά τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας!” Οντουμπον Τζ. Τζ.

Γράφουν Αρχοντία Παρασκευοπούλου – Μορφούλα Καραθανάση – Βούλα Μουχτάρη / Παιδαγωγοί

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Δημιουργήθηκε το 1972 από τον ΟΗΕ για να ενημερώνει το παγκόσμιο κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας.

Το δικό μας μήνυμα για τη φετινή ημέρα του περιβάλλοντος είναι: Επιστροφή στη φύση!!

Θα θυμόμαστε όλοι τη γιαγιά μας να μας λέει: “Τo παιδί χρειάζεται καθαρό αέρα”. Πόσο δίκιο είχε η γιαγιά μας! Και ας μη γνώριζε τίποτε από επιστημονικές μελέτες και άρθρα.

Όπως όμως μας επιβεβαιώνουν και οι έρευνες, έχουμε πολλά να πάρουμε από τη φύση, ειδικότερα τα παιδιά.

 Σύμφωνα με τις έρευνες:

  • “Η φύση μειώνει το στρες στη ζωή των παιδιών” (Wellw 2000). Οι υπαίθριες δραστηριότητες, ο καθαρός αέρας, ο ήλιος, οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι εικόνες που προσφέρει η φύση ασκούν ευεργετική επίδραση στη διάθεση τους. Γαληνεύουν, ηρεμούν και καταπραΰνουν τις αισθήσεις όλων των παιδιών. Έτσι τα παιδιά είναι αισθητά πιο ήρεμα, χαρούμενα και λιγότερο αγχωμένα.
  • “Η πρόωρη εμπειρία με το φυσικό κόσμο έχει συνδεθεί θετικά με την ανάπτυξη της φαντασίας και του θαυμασμού (Cobb 1977, Louv 1991) Ο θαυμασμός είναι σημαντικός υποκινητής για τη μακροχρόνια ικανότητα εκμάθησης.” (Wilson 1997). Η φύση είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Τα παιδιά παίζοντας ενεργητικά έξω στη φύση χρησιμοποιούν ελεύθερα τη φαντασία τους, ασκούν  το πνεύμα και το σώμα τους.  Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν καλύτερη επαφή με τη φύση έχουν συνήθως μεγαλύτερο εύρος συγκέντρωσης, αντέχουν περισσότερο την απογοήτευση καθώς γίνονται πιο δυνατά συναισθηματικά, και τα πάνε καλύτερα στο σχολείο.
  • “Τα παιδιά που παίζουν συχνά στην ύπαιθρο είναι πιο εύρωστα και υγιή” (Fjortoft 2001, Grahn et al. 1997) Τα παιδιά που παίζουν αρκετά έξω στη φύση, έχουν μειωμένες πιθανότητες να αρρωστήσουν.  Ο αέρας σε εξωτερικούς χώρους είναι γεμάτος οξυγόνο, σε αντίθεση με τον σε κλειστούς χώρους που συνήθως δεν είναι υγιής. Επιπλέον το ενεργητικό παιχνίδι έξω στη φύση είναι ένας μεγάλος σύμμαχος στη καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Οι παιδίατροι προτείνουν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα παιχνίδι έξω στη φύση. Αυτό μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά τόσο από τη παχυσαρκία όσο και από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν (καρδιοπάθειες κ.λ.π.) .

periballon

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΛΟΙΠΟΝ!!!

Όσο και αν στην αρχή σας  φαίνεται δύσκολο, πείσετε τα παιδιά σας να αφήσουν την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για να παίξουν έξω στη φύση. Γίνεται εσείς, οι γονείς, το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας.

Κάνετε προτεραιότητα να περνάτε χρόνο έξω στη φύση και τότε θα μάθουν και τα παιδιά σας να αγαπούν και να απολαμβάνουν τη φύση. Κλείστε τα κινητά τηλέφωνα και αφιερώστε χρόνο στα παιδιά και τον εαυτό σας. Αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια σας. Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν.

Αφήστε πίσω τη καθημερινότητα. Πάρτε μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα και την καλή σας διάθεση και… απολαύστε το παιδί στη φύση!!!

 

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top