ΠΑΙΔΙ

Όταν το παιδί σας αντιμιλάει

17797354_768622109959128_2080148402_o

Γράφει η Demy / παιδαγωγός-σύμβουλος γονέων

Όταν ακούσετε σαρκαστικές, θρασείς ή απρεπείς απαντήσεις να ξεχύνονται από τα πρώην αγγελικά χείλη του παιδιού σας, ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσετε την ικανότητα του να επαναλαμβάνει λέξεις (τόσο καλές όσο και κακές ) με την ελπίδα ν΄ασκήσει κάποιον έλεγχο στον κόσμο του με τη βοήθεια τους.

Όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές της γλώσσας, έτσι και η αυθάδεια μαθαίνεται μόνο αν το παιδί εκτεθεί σε αυτή. Περιορίστε λοιπόν τις ευκαιρίες που θα έχει το παιδί σας να ακούει άσχημες λέξεις. Εποπτεύετε ότι βλέπει στην τηλεόραση, προσέχετε με ποιον τρόπο εκφράζεστε εσείς καθώς και οι φίλοι και οι συγγενείς σας.

Πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση του προβλήματος

Μιλάτε στο παιδί σας με τον τρόπο που θέλετε να σας μιλά και αυτό. Μάθετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί τη γλώσσα που θέλετε να ακούτε από εκείνο. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε ευγενικές εκφράσεις όπως π.χ. ευχαριστώ, παρακαλώ, με συγχωρείς. Βάζετε το παιδί σας να εξασκείται στη χρήση των λέξεων αυτών. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι οι καλύτεροι μίμοι.

Καθορίστε πότε αντιμιλά

Για να μπορείτε ν’ αντιμετωπίζετε δίκαια την ολοένα αυξανόμενη ποικιλομορφία της γλωσσικής έκφρασης του παιδιού σας, πρέπει να καθορίσετε πότε σας αντιμιλά και πότε κάνει κάτι άλλο. Ο σαρκασμός, οι βρισιές, οι φωνές ως απάντηση και οι οργισμένες αρνήσεις, αποτελούν δείγματα ότι σας αντιμιλά. Οι απλές αρνήσεις, όπως “δεν θέλω” είναι έκφραση πείσματος. Οι ερωτήσεις όπως “πρέπει να το κάνω” αποτελούν έκφραση γνώμης. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει τι εννοείτε όταν  του λέτε “μην αντιμιλάς”.

Εναντιωματική-Προκλητική-Διαταραχή-2

Ελέγχετε την τηλεόραση, τους φίλους και τη δική σας γλώσσα

Περιορίστε την έκθεση του παιδιού σας σε ανεπιθύμητες εκφράσεις ελέγχοντας τις λέξεις που ξεφεύγουν από τα δικά σας χείλη. Επιτηρείτε επίσης τους φίλους, τους συνομήλικους του, τα μέλη της οικογένειας και τα τηλεοπτικά προγράμματα. Ό,τι μπαίνει στα αυτιά των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν βγαίνει από το στόμα τους.

Τί να κάνετε

Κάντε τις κακές λέξεις να χάσουν το νόημα τους επαναλαμβάνοντας τες. Η επανάληψη μιας λέξης μειώνει την δύναμη της. Γι’ αυτό, βοηθήστε το παιδί σας να βαρεθεί μια “κακιά” λέξη βάζοντας το να την επαναλάβει ( για ένα λεπτό ανά έτος ηλικίας). Πείτε του: “Λυπάμαι που είπες αυτή την λέξη. Τώρα πρέπει να την λες συνέχεια, ώσπου να χτυπήσει το ρολόι. Μόλις χτυπήσει, μπορείς να σταματήσεις να την λες”. Μετά από αυτό θα μειωθούν οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσει ξανά τη λέξη αυτή όταν θυμώσει.

Αγνοήστε το όταν σας αντιμιλά

Προσπαθήσετε να δίνετε όσο λιγότερη σημασία μπορείτε όταν σας αντιμιλά χωρίς να χρησιμοποιεί απρεπείς εκφράσεις. Αν κάνετε σαν να μη συνέβη τίποτε, χάνει τη δύναμη του, που πιστεύει πως έχει επάνω σας. Το παιχνίδι αυτό δεν είναι διασκεδαστικό χωρίς την προσδοκώμενη αντίδραση εκ μέρους σας.

Επαινείτε τους ευγενικούς τρόπους

Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ποιο είναι το είδος της γλώσσας που προτιμάτε, τονίζοντας του το γεγονός όποτε χρησιμοποιεί ευγενικές εκφράσεις. Πείτε του “Μου αρέσει πολύ όταν μου απαντάς έτσι ευγενικά όποτε σε ρωτάω”.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

  • Μην παίζετε παιχνίδια εξουσίας
  • Μην του μάθετε να αντιμιλά
  • Μην το τιμωρείτε όταν αντιμιλά
Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top