ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“ΟΛΓΑ”: Φτάνει πια η σιωπή….Μία παράσταση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

1

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail

Φωτογραφίες Αντώνης Παπαμιχαλάκης

Ένας γυναικείος μονόλογος, που τιμήθηκε με έπαινο από το Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” παρουσιάζεται  την 25η Νοεμβρίου και ώρα 21:15 στην Κεντρική Σκηνή των Αστεριών.

Είναι η “Όλγα” του Μιχάλη Κοβανίδη. Ένας γυναικείος μονόλογος για την ενδοοικογενειακή βία, χωρίς ίχνος μιζέριας (ούτε στο κείμενο, ούτε στην ερμηνεία). Το μοναδικό ρόλο του έργου ερμηνεύει η Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Ο μονόλογος, επί σκηνής, είναι ένα μεγάλο θεατρικό ρίσκο και για τον δημιουργό αλλά και για τον ηθοποιό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια παράσταση μπορεί να γίνει αφόρητα βαρετή στο κοινό.

Στην περίπτωση της “Όλγας” όμως ο Μιχάλης Κοβανίδης κατάφερε να δημιουργήσει ένα σπουδαίο έργο με σπουδαία μηνύματα. Και φυσικά ως δημιουργός προτιμά να αφήνει το κοινό να μιλάει για τη δουλειά του. Χωρίς να καταφεύγει στην εύκολη λύση της αφήγησης δημιουργεί ένα κείμενο πραγματικό καθρέφτη των ανθρώπινων σχέσεων γεμάτο από χιούμορ και ανατροπές.

4

Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται στο δύσκολο αυτό θεατρικό είδος. Το 2013 μας γοήτευσε όλους με την ερμηνεία της στο “Φύλλα της” του Ανδρέα Φλουράκη. Όταν ρωτήθηκε για την “Όλγα” είπε μεταξύ άλλων ότι διαβάζοντας το έργο κατάλαβε ότι η βία βρίσκεται παντού. Σωματική, λεκτική και ψυχολογική οδηγεί το θύμα στο να χάσει την ισορροπία του, να κουρελιάσει το μυαλό του. Και φυσικά η κακοποίηση δεν έχει τάξη, φύλο και ηλικία.

IMG_20171122_111324

Η “Όλγα” θα ζωντανέψει επί σκηνής το βράδυ του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

Ώρα έναρξης : 21.15΄
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

3

Ιδιαίτερη ίσως αναφορά θα έπρεπε να γίνει στην εξαιρετική μουσική του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη, γραμμένη ειδικά για το έργο!!!

4

Με τη συνδιοργάνωση του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών – ΕΓΕ -Σπίτι της Γυναίκας.

Η παράσταση τελεί Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης.

Olga-Poster-UPDATE (2)

 

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top