Ο αρομαντισμός: η νέα τάση στις σχέσεις

Η κατάσταση είναι παλιά, ο όρος είναι καινούργιος. Πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν ερωτική έλξη για κανέναν τους λείπει εντελώς ο συναισθηματικός ρομαντισμός.

Ο όρος aromantic προστέθηκε στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 2018, μαζί με τον όρο alloromantic που περιγράφει άτομα τα οποία νιώθουν έλξη και αγάπη για τους άλλους. Μερικοί αρομαντικοί κατέληξαν «έτσι» μετά από κάποια σοβαρή ερωτική απογοήτευση· άλλοι τείνουν περισσότερο προς την πλατωνική στοργή ή απολαμβάνουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς καθόλου αισθήματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αρομαντικά άτομα δεν είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν παιδιά από τα αλλορομαντικά: ο αρομαντισμός είναι ανεξάρτητος από τη σεξουαλικότητα ή τη λίμπιντο· ενώ πολλοί αρομαντικοί άνθρωποι είναι ασεξουαλικοί, άλλοι έχουν σεξουαλική ζωή και έχουν ποικίλες ταυτότητες: αρομαντικοί αμφιφυλόφιλοι, αρομαντικοί ετεροφυλόφιλοι κτλ. Τα αρομαντικά άτομα μπορούν εξάλλου να έχουν δεσμευτικές φιλίες ή σχέσεις τύπου queerplatonic.

Οι αρομαντικοί άνθρωποι θεωρούνται ότι φοβούνται την οικειότητα, ότι είναι άκαρδοι και ψυχροί. Αλλά υπάρχει αντίλογος: η φιλόσοφος Elizabeth Brake ισχυρίζεται ότι η κοινωνία πιέζει τους ανθρώπους να συνάψουν αποκλειστικές, σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις και ότι όλοι πρέπει να τις αναζητούν. H Brake λέει ότι, καθώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες κι ότι ο αρομαντισμός υπάρχει ως φάσμα με ποικίλες υπο-ταυτότητες ή μικροετικέτες. Μερικοί βιώνουν έλξη υπό ορισμένες συνθήκες και χωρίς πάθος· άλλοι βιώνουν έλξη μόνο προς άγνωστα άτομα και τη χάνουν μόλις δημιουργήσουν βαθύτερη σχέση μαζί τους· μερικοί φοβούνται τις συναισθηματικές σχέσεις και τις αποφεύγουν.

Έτσι, από το 2005 δημιουργήθηκε η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα γύρω από τον αρομαντισμό: τότε το Asexual Visibility and Education Network (AVEN) έδινε έμφαση στην ασεξουαλικότητα. Ακολούθησε το Arocalypse.com ενώ ιδρύθηκε μια εθελοντική οργάνωση, η Ένωση Aromantic-spectrum for Recognition, Education, and Advocacy (AUREA), για να αυξήσει την αναγνώριση και την εκπαίδευση στον αρομαντισμό και να βοηθήσει τους ανθρώπους στο αρομαντικό φάσμα να αποκτήσουν ευρύτερη αποδοχή από το κοινό. Το 2014 ο Cameron Whimsy δημιούργησε τη σημαία Aromantic Pride σε, κυρίως, πράσινο χρώμα που επιλέχθηκε ως αντίθετο του κόκκινου, το οποίο συνήθως συνδέεται με τον έρωτα. Οι αρομαντικοί φορούν λευκό δαχτυλίδι στο αριστερό μεσαίο δάχτυλο ή καρφίτσα με ένα βέλος στα χρώματα της σημαίας υπερηφάνειας. Η πρώτη ετήσια Ημέρα Αρομαντικής Ορατότητας πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2023 και θα οργανώνεται κάθε χρόνο με  δημοσιεύσεις στα social media με το Hashtag #AromanticVisibilityDay.

ΠΗΓΗ: cosmoradio.gr