ΟΜΟΡΦΙΑ

Ν. Ζαπάρας: Εφαρμογές Laser…εσάς ποια σας ταιριάζει;

20170705_161119

Είναι πλέον γεγονός ότι η μέθοδος του λέιζερ, κυρίως εμάς τις γυναίκες μας έχει λύσει πολλά προβλήματα.

Ο γιατρός Νικόλαος Ζαπάρας, από το  Δερματολογικό Κέντρο Νικόλαος Ζαπάρας, μας κατατοπίζει για όλες τις εφαρμογές λέιζερ, έτσι ώστε να επιλέξουμε αυτή που χρειαζόμαστε περισσότερο.

Τα πρώτα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων συνέβησαν πριν από 40 χρόνια. Τα λέιζερ αργού και διοξειδίου του άνθρακα (CO2) χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία καλοήθων αγγειακών σημείων σημάνσεως όπως οι λεκέδες από το  κρασί και τα αιμαγγειώματα. Αν και αυτά τα σημάδια θα μπορούσαν να ελαφρώσουν αποτελεσματικά, μια παρενέργεια ήταν ο απαράδεκτα υψηλός ρυθμός σχηματισμού ουλών.

20170705_161058

Τα τελευταία 20 χρόνια οι μεγάλες εξελίξεις στην τεχνολογία λέιζερ έχουν επαναφέρει τη χρήση τους στη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων και συγγενών ελαττωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αγγειακών και χρωματισμένων βλαβών, καθώς και την αφαίρεση των τατουάζ, των ουλών και των ρυτίδων. Σήμερα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών λέιζερ και φωτός που διατίθενται για την αναζωογόνηση του δέρματος.

Ιδιότητες του φωτός λέιζερ:

Τα λέιζερ είναι πηγές φωτός υψηλής έντασης με τις εξής ιδιότητες:

  • Μονοχρωματικό, δηλ. Το φως είναι ενός μοναδικού μήκους κύματος
  • Τα συνεκτικά, δηλαδή τα κύματα δέσμης φωτός βρίσκονται σε φάση
  • Συγκεκριμένα, δηλαδή οι δέσμες φωτός κινούνται παράλληλα
  • Το φως λέιζερ μπορεί να επικεντρωθεί με ακρίβεια σε μικρές θέσεις με πολύ υψηλή ενέργεια.

20170705_161148(0)

 

Ποιες δερματικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με λέιζερ;

Αποτρίχωση

Τα λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των υπερβολικών και καλλυντικών μαλλιών που οφείλονται σε υπερτρίχωση ή υπερτρίχωση. Οι θεραπείες με λέιζερ απομακρύνουν τα σκούρα μαλλιά γρήγορα και μπορεί να χρειαστούν 3 έως 6 μήνες πριν φανεί η επανεμφάνιση. Απαιτούνται αρκετοί κύκλοι θεραπείας με την απόσταση μεταξύ των θεραπειών ανάλογα με την περιοχή του σώματος που θεραπεύεται. Οι θεραπείες με λέιζερ είναι λιγότερο επώδυνες και πολύ πιο γρήγορες από την ηλεκτρόλυση. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά επιφανειακά εγκαύματα, μεταβολές στις χρωστικές και ακόμη και ουλές μπορεί να συμβούν. Έχει αναφερθεί αυξημένη ανάπτυξη λεπτών σκούρων μαλλιών σε περιοχές που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία πλησίον των επεξεργασμένων. Τόσο η αυξημένη όσο και η μειωμένη τοπική εφίδρωση έχουν αναφερθεί μετά τη θεραπεία.

Οι κατάλληλες συσκευές περιλαμβάνουν μακράς παλμικής λάμψης ρουμπίνι και αλεξανδρίτη, δίοδο (810nm), χιλιοστά του δευτερολέπτου Nd: YAG και έντονο παλλόμενο φως μη λέιζερ.

Αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη: Η πλέον δημοφιλής μέθοδος αποτρίχωσης. Γυναίκες και άνδρες πλέον επιλέγουν να κάνουν λέιζερ προκειμένου να έχουν μόνιμα, γρήγορα και ασφαλή αποτελέσματα. Πριν τη θεραπεία με laser alexandrite απαιτείται κούρεμα των τριχών, καθώς το laser στοχεύει στην ρίζα και όχι στο ελεύθερο στέλεχος αυτών. Η σάρωση της περιοχής με τα τελευταίας γενιάς λέιζερ γίνεται με δέσμη φωτός διαμέτρου 2 εκ, και είναι πλέον γρήγορη και ανώδυνη, καθώς η κεφαλή του λέιζερ ενσωματώνει ένα σύστημα εκπομπής ψυχρού αέρα, κάνοντας τη θεραπεία απόλυτα ανεκτή.

20170705_161125

Ρυτίδες προσώπου, ουλές.

Η επίστρωση με λέιζερ προσώπου χρησιμοποιεί υψηλής ισχύος, παλμικά και σαρωμένα λέιζερ. Παλμικό CO2 και έρβιο: Τα λέιζερ YAG έχουν επιτύχει στη μείωση και αφαίρεση των ρυτίδων του προσώπου, των ουλών της ακμής και του δέρματος που έχει υποστεί ηλιοφάνεια. Το λέιζερ CO2 υψηλής έντασης, παλμικής και σαρωμένης θεωρείται γενικά το χρυσό πρότυπο έναντι του οποίου συγκρίνονται όλα τα άλλα συστήματα αναζωογόνησης του προσώπου. Συνήθως μια βελτίωση 50% παρατηρείται σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με λέιζερ CO2. Οι παρενέργειες της θεραπείας περιλαμβάνουν μετεγχειρητική τρυφερότητα, ερυθρότητα, οίδημα και ουλές. Η ερυθρότητα και η τρυφερότητα διαρκούν αρκετές εβδομάδες, ενώ το νέο δέρμα αναπτύσσεται πάνω από την περιοχή όπου το κατεστραμμένο δέρμα έχει αφαιρεθεί από τις θεραπείες με λέιζερ (συστήματα λέιζερ αποπλύσεως).

Photo by Antony Papamike

Photo by Antony Papamike

Χηλοειδή και υπερτροφικά σημάδια

Τα χηλοειδή και οι υπερτροφικές ουλές είναι δύσκολο να εξαλειφθούν και οι παραδοσιακές θεραπείες δεν είναι πάντα επιτυχείς. Τα λέιζερ εξάτμισης (CO2 και erbium: YAG) ήταν χρήσιμα ως εναλλακτική λύση στη συμβατική χειρουργική επέμβαση. Πιο πρόσφατα, το PDL χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση των υπερτροφικών ουλών και των χηλοειδών. Αυτό μπορεί να απαιτεί πολλαπλές συνεδρίες θεραπείας ή την ταυτόχρονη χρήση ενδοφθάλμιων ενέσεων για να αποκτήσουν καλά αποτελέσματα. Το PDL έχει αναφερθεί ότι μειώνει την ερυθρότητα καθώς και βελτιώνει την υφή και την ευκαμψία της ουλή.

16425917_110759759440578_6127703233672275035_n

ΖΑΠΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Εθνικής Αντιστάσεως 3, Σέρρες
Τηλέφωνο: 2321066453
facebook: Δερματολογικό Κέντρο Νικόλαος Ζαπάρας

Ιστοσελίδα: www.zaparas.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top