Tales

Musical Steps: Τα πρώτα μελωδικά βήματα των παιδιών μας

 

KΕΙΜΕΝΟ: ΣΕΛΒΙΡΑ ΤΑΛΙΟΥΡΙΔΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Στο Myselvi.gr ζούμε τη ζωή αλλιώς και μας αρέσει να ανακαλύπτουμε καινούρια πρόσωπα, δυναμικά, με φρέσκιες και πρωτοποριακές ιδέες.

Έτσι σήμερα θα σας μιλήσω για τα Musical Steps και τη μουσικό Σοφία Χαραλάμπους, η οποία κατανοώντας τα ευεργετικά αποτελέσματα της μουσικής σε πολύ μικρές ηλικίες, αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα πρόγραμμά μουσικής για βρέφη και νήπια!!

Ναι πολύ καλά διαβάσατε, βρέφη και νήπια, που συμμετέχουν σε μουσικές τάξεις, ακούν, επικοινωνούν, συνεργάζονται και δημιουργούν μέσα από τη μουσική.

Καθώς το καλοκαιράκι έφθασε τα μαθήματα διεξάγονται στην εξοχή και εμείς καταφέραμε να πείσουμε τη Σοφία να συμμετέχουμε σε ένα μάθημα και ας είμαστε ενήλικες!

“Τι είναι ακριβώς τα musical steps;”, τη ρωτάω καθώς ετοιμάζει το χώρο για το μάθημα.

“Τα Musical Steps είναι ένα Αγγλικό πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης για βρέφη και νήπια, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 και είναι πολύ διαδεδομένο στην Αγγλία, την Κύπρο και αλλού.  Στα τμήματά μου συμμετέχουν παιδάκια από 4 μηνών μέχρι και 3 ετών. Σε άλλες χώρες, που είναι πιο διαδεδομένα ξεκινάνε από 6 εβδομάδων και φτάνουν μέχρι και 5 ετών”, μου εξηγεί και με συστήνει στην Κάθυ, την αγαπημένη κούκλα των μαθητών της.

“Γιατί είναι απαραίτητο να συμμετέχουν και οι γονείς”, συνεχίζω όλο απορία.

“Οι γονείς συμμετέχουν στο μάθημα γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας μαθαίνουν μέσα από την μίμηση. Βλέπουν πώς αντιδρούν οι γονείς, πώς μοιράζονται, πώς συμμετέχουν στο μάθημα και σιγά σιγά αρχίζει το παιδί να μαθαίνει πώς να συμπεριφέρεται σε μία ομάδα.”, μου εξηγεί.

Καθώς εμείς συζητάμε η μικρή Δανάη ανυπομονεί να ξεκινήσει το μάθημα, η οποία ήταν και το πρώτο μωράκι που παρακολούθησε τα musical steps, από 4 μηνών, μαζί με την αδερφή της Χαρά. “Από τότε που ξεκινήσαμε τα μαθήματα βλέπω μεγάλη διάφορα στη συμπεριφορά της Δανάης, έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση, είναι πιο συνεργάσιμη και πιο ήρεμη. Άσε που πλέον αναγνωρίζει την ημέρα και την ώρα του μαθήματος και αρχίζει να ζητάει από μονή της να έρθουμε για μάθημα”, αναφέρει η μαμά Δήμητρα καθώς ανυπομονεί και η ίδια για το σημερινό μάθημα.

Η μικρή κοινωνία των παιδιών, που εμείς οι μεγάλοι δυσκολευόμαστε πολύ να κατανοήσουμε, διαπιστώνω. Είναι πολύ σημαντικό να περνάς ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου και στις ήμερες μας λόγω των υποχρεώσεων είναι ακόμα πιο δύσκολο, σκέφτομαι μετά από αυτή τη συζήτηση.

“Πέρα του ποιοτικού χρόνου που έχουν οι γονείς με το παιδί, τα μουσικά μαθήματα βοηθούν τα παιδιά στη μετέπειτα ζωή τους, στην καλύτερη ανάπτυξη τους”, λέει η Σοφία λες και διάβασε την σκέψη μου. “Αν και δεν είμαι επιστήμονας, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική βοηθάει στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης.”,  συμπληρώνει και ξεκινάει το μάθημα.

Τραγουδάκια με κίνηση, μουσικά παιχνίδια, μουσικοκινητικές ασκήσεις και φυσικά μουσικά όργανα όπως μαράκες για τους μικρούς μαθητές! “Κάνουμε συγκεκριμένα τραγουδάκια ώστε τα παιδιά κάθε φορά να τα αναγνωρίζουν.¨

“Στα βρέφη πως επιδρά όλο αυτό;”, αναρωτιέμαι. “Κυρίως σε αυτές τις ηλικίες, πέρα από τα μουσικά παιχνίδια που κάνουμε, δείχνω τρόπους στους γονείς πως να αναπτύξουν τη μουσική στο σπίτι. Τα αποτελέσματα φαίνονται στην πορεία του χρόνου, τα παιδιά γίνονται πιο ανοιχτά, αποκτούν αυτοπεποίθηση, αναπτύσσουν δεξιότητες κίνησης και συγκέντρωσης, κοινωνικοποιούνται πιο γρήγορα.”, μου λέει.

Αν οι φωτογραφίες που βλέπετε σας μάγεψαν, αυτό που βιώσαμε εμείς κατα τη διάρκεια του μαθήματος ήταν ακόμα πιο μαγικό! Και τι δεν θα δινα να μπορούσα να συμμετέχω συνέχεια σε όλα αυτά τα μαθήματα. Είναι κάτι ξεχωριστό και να μην ξεχνάμε ότι χρωστάμε στα παιδιά μας περισσότερη ποιότητα στη ζωή τους!

Σοφία σε ευχαριστούμε πολύ για αυτό το υπέροχο μελωδικό απόγευμα που μας χάρισες!!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 6936371049

facebook address: https://www.facebook.com/sofiasmusicalsteps/

To Top