Tales

« Με τη συντονίστρια του Leader / CLLD Ελένη Τριανταφύλλου στα μονοπάτια της επιχειρηματικότητας»

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΕΛΒΙΡΑ ΤΑΛΙΟΥΡΙΔΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Στο Myselvi αυτό που μας συναρπάζει είναι να γνωρίζουμε και να συναντάμε νέες, δυναμικές προσωπικότητες οι οποίες ξεχωρίζουν μέσα από τη δουλειά τους και την προσφορά τους. Νέες, δυναμικές, δραστήριες γυναίκες που ενώ προσφέρουν τόσα πολλά προτιμούν οι ίδιες να δουλεύουν αθόρυβα και να κάνουν θόρυβο τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Μία τέτοια γυναίκα είναι η κ. Ελένη Τριανταφύλλου, υπεύθυνη συντονίστρια του LEADER/CLLD στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών (ΑΝΕΣΕΡ).

Με καταγωγή από τη Νιγρίτα Σερρών, αριστούχος πτυχιούχος του οικονομικού τμήματος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (NOΕ) του Αριστοτελείου πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, εδώ και 25 χρόνια ασχολείται με χρηματοδοτούμενα έργα και επιχειρήσεις. Σύζυγος γεωπόνου και μητέρα δύο παιδιών, προσπαθεί καθημερινά να εξισορροπήσει το απαιτητικό πόστο στο οποίο εργάζεται με τις υποχρεώσεις της οικογένειας. Σε έναν κυρίως ανδροκρατούμενο κλάδο, όπως η ίδια αναφέρει, τα καταφέρνει μια χαρά.

Την επισκεφθήκαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων ενόψει της νέας προκήρυξης για το Leader και καθώς αρκετοί δεν γνωρίζουν τόσο το έργο το δικό της, όσο και ολόκληρης της ομάδας της Αναπτυξιακής Εταιρείας συζητήσαμε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

“Το ευεργέτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων πέρα από το τεχνικό κομμάτι που απαιτείται έχει επίσης ένα πολύ ανθρώπινο στοιχείο το οποίο ζεις πολύ έντονα καθώς έρχεσαι πολύ κοντά με τον επιχειρηματία, την καθημερινότητα του και τις αγωνίες του. Καθώς και ο πατέρας μου ήταν κάποτε ελεύθερος επαγγελματίας όταν έχω κάποιον απέναντι μου, θυμάμαι τους αγώνες που έκανε η δική μου η οικογένεια και βλέπω κάθε περίπτωση που τυχαίνει σαν προσωπική υπόθεση. Το επάγγελμα το οποίο ασκώ είναι πολύ ωραίο γιατί δημιουργεί μια ψυχική ικανοποίηση, ειδικά όταν επιτυγχάνεται ο στόχος, όμως παράλληλα δημιουργεί μια στεναχώρια κι ένα μόνιμα άγχος. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έκανα κάποια άλλη δουλειά.”, μου εξηγεί όταν την ρωτάω πως βιώνει τη θέση και την εργασία της.

“Υπάρχουν έντονες στιγμές χαράς και έντονες στιγμές λύπης.” συνεχίζει να αναφέρει. “Απλά όταν προκύψει μια αποτυχία, δεν παρηγορώ κανέναν αλλά προσπαθώ να βρω μια λύση ή να μειώσω το πρόβλημα ή να βρω μια διέξοδο.”

Πολλές και διάφορες επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί, αναδειχθεί και εξελιχθεί μέσα από την ΑΝΕΣΕΡ και τα προγράμματα. Ένα βιβλίο με όλες αυτές τις επιτυχίες κάνει την Ελένη να αναπολήσει κάποιες στιγμές και καταστάσεις. “Ποιο είναι το μυστικό μιας επιτυχίας;”, την ρωτάω περιμένοντας με περιέργεια την απάντηση.

“Μυστικό δεν υπάρχει. όμως όταν κάτι το θέλεις πολύ, το έχεις σχεδιάσει με όραμα είναι απίθανο να μην πετύχει. Ο δρόμος φυσικά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αυτός που θέλει να πετύχει πρέπει να έχει και μεγάλη υπομονή. Απλά γενικότερα σαν λαός είμαστε ανυπόμονοι. Όλοι από την πρώτη χρονιά θέλουν το κέρδος, όμως τα αποτελέσματα στην επιχειρηματικότητα αργούν. Θέλει μεγάλη υπομονή και πείσμα. Έτσι σχεδιάζουμε το έργο μας με σοβαρότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Δεν μπορείς να λειτουργήσεις με δόλο, κάποια στιγμή θα σε ανακαλύψουν.” αναφέρει χαρακτηριστικά και ξεφυλλίζουμε τις σελίδες του βιβλίου.

“Σε τι διαφέρει η γυναικεία επιχειρηματικότητα από τις υπόλοιπες”, ρωτάω καθώς γνωρίζω ότι ενδιαφέρει μεγάλο αναγνωστικό κοινό του Myselvi.

” Η επιχειρηματικότητα για να το ξεκαθαρίσουμε είναι μία και κύριο μέλημα μας είναι να είναι υγιείς. Από εκεί και πέρα όντως υπάρχει η γυναικεία επιχειρηματικότητα, η νεοφυείς επιχειρηματικότητα και η νεανική επιχειρηματικότητα. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως και το LEADER στηρίζουν ιδιαίτερα την γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα σχεδιάζοντας  δράσεις  αποκλειστικά εστιασμένες σ΄αυτο τον σκοπό.  Σήμερα δίνουμε  βαρύτητα και στην καινοτομία, όμως κανένα από αυτά τα στοιχεία από μόνο του δεν καθορίζει την επιτυχία. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, με κυρίαρχο την εργατικότητα, την συνέπεια και τον αυστηρό επαγγελματισμό. Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο καλά οργανωμένο και σχεδιασμένο.” απαντάει λύνοντας την απορία μου.

“Με το Leader που πρόκειται να προκηρυχθεί τι γίνεται;”, ένα ακόμα θέμα που ενδιαφέρει και απασχολεί πολλούς αναγνώστες μας.

Η Ελένη χαμογελάει και μου λέει: “Η προκήρυξη θα βγει μέχρι και τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου. Περίπου 10 με 15 ομάδες πανελλαδικά είμαστε έτοιμοι και πραγματοποιούμε ήδη ενημερώσεις. Επίσης μόλις πάρουμε και επίσημα την έγκριση από τους Αρμόδιες Υπηρεσίες σε συνεργασία και με άλλους φορείς όπως το Επιμελητήριο, τους Δήμους, την Περιφέρεια κλπ  θα ξεκινήσουμε μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού . Θα δοθεί προθεσμία τουλάχιστον δύο μηνών για να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα μας www.aneser.gr Εκείνη την περίοδο θα είμαστε διαθέσιμοι όλες τις ώρες, εργάσιμες και μη. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μας επισκέπτεται και να μας ρωτάει τα πάντα καθημερινά, δεν μας κουράζει. Αντίθετα δημιουργεί και σε εμάς την ασφάλεια ότι είναι συνειδητοποιημένος και ξέρει τι θέλει”,  αναφέρει και προτείνει να κάνουμε μία ξενάγηση στα γραφεία της ΑΝΕΣΕΡ.

Κοιτάζοντας μια μικρή έκθεση που υπάρχει στο χώρο σερραϊκών προϊόντων διαπιστώνω πόσα πολλά και ξεχωριστά προϊόντα παράγουμε στον τόπο μας. “Ως μητέρα δύο παιδιών που προετοιμάζονται σκληρά για να βγουν στην αγορά εργασίας πιστεύω πως πρέπει οι νέοι να στραφούν στην επιχειρηματικότητα. Όσο εχθρικό και εαν είναι σήμερα το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, θα πρέπει οι νέοι μας να τολμήσουν και να αξιοποιήσουν αυτό το ευεργέτημα της επιδότησης. Βέβαια θα πρέπει να ξέρουν ότι πρέπει να δουλέψουν σκληρά, αλλά αξίζει να το προσπαθήσουν.”

Μένοντας στα τελευταία λόγια της διαπιστώνω πως έχει απόλυτο δίκιο. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να μείνουμε και να επιχειρήσουμε στην Ελλάδα εαν θέλουμε να καταφέρουμε κάτι όχι μόνο για εμάς αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας. Η φυγή δεν είναι λύση. Βέβαια ίσως όλα αυτά να ακούγονται κάπως ρομαντικά, όμως δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα και την πίστη μας σε αυτό που αγαπάμε!

Ελένη Τριανταφύλλου σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου καθώς ξέρω ότι είναι πολύ περιορισμένος και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε! Μένουμε Ελλάδα λοιπόν!

 

To Top