ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Με 1000 τοσοδούλικα κομμάτια

kommatia

Γράφει η Αναστασία Νικολούδη / InstaWanderer

Και αν ξεκινάς τώρα τη ζωή σου ή αν πάλι βρίσκεσαι στο σημείο της επανεκκίνησης, έχεις πολλά. Πολλά να περιμένεις, να ονειρεύεσαι, να βιώνεις και να ανακαλύπτεις. Έχεις πολλά να μάθεις και να καταλάβεις, να δεις και να παρουσιάσεις. Έχεις τόσα πολλά και δε ξέρεις από που να ξεκινήσεις, από που να αρχίσεις αλλά καμιά φορά δε ξέρεις ούτε καν πως να τα κάνεις όλα αυτά. Και αγνοείς το που.

Είναι συχνό το λάθος μας, να «μετράμε» τον τρόπο και τον χρόνο με μεγάλη σημασία. Λες και το μέρος, το πλαίσιο, ο χώρος αναφοράς στον οποίο θα γίνουν όλα αυτά δεν έχει καμία απολύτως αξία. Είναι που μοιάζει δεδομένο το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της ζωής μας και δε χρειάζεται να μετακινηθεί το κορμί μας ή μήπως είναι αδιάφορο το που μπορεί να υλοποιηθεί μία ιδέα μιας και είναι προϊόν άϋλο και άπιαστο; Φταίει που οι 2-3 ώρες διαφοράς κάνουν την αλλαγή χρηστική μόνο στα ρολόγια μας και οι 4-5 παραπάνω στα τηλεφωνικά ραντεβού μας;

Αλλά και μία ιδέα, δε θα είναι ποτέ ίδια από μέρος σε μέρος. Χαμογελούν διαφορετικά οι άνθρωποι από χώρα σε χώρα, τρώνε και χορεύουν σε άλλους ρυθμούς και γευστικούς συνδυασμούς, ακολουθούν άλλα έθιμα και συντηρούν άλλες παραδόσεις, όσο ίδιοι και αν είμαστε κατά βάθος. Και όλη αυτή η διαφορετικότητα είναι που κάνει το ΠΟΥ πολύμορφο και απαραίτητο.

Έτσι είναι και το μυαλό μας. Ένα μέρος να καταχωνιάσουμε όλες μας τις σκέψεις και μερικές φευγαλέες ιδέες. Έχει μέρη διάφορα, όπως και η ψυχή μας. Άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο φωτεινά. Μέσα σε αυτά, με καμία επιστημονική βάση και ελάχιστη κυριολεκτική σημασία, κλείνουμε όσα βιώνουμε, όσα επιθυμούμε και ότι κατέγραψε η μνήμη μας. Και τα ταξινομούμε σε μέρη, σε χρόνους και σε τρόπους.

Και αν κάτι έχει σπάσει μέσα σου πριν χρόνια και έχει γεμίσει η ψυχή σου με χιλιάδες τοσοδούλικα κομμάτια, μη φοβάσαι και μην άγχεσαι. Αν βρεις το που και πως θα τα ενώσεις, αυτό το αμφιβόλου σταθερότητας κατασκεύασμα θα γίνει ο χώρος που θα στεγάσεις τα όνειρά σου. Ένα μέρος ιδεατά φτιαγμένο από όσα έχεις συλλέξει.

Ξέρεις πόσους συνδυασμούς μπορείς να κάνεις με 1000 τοσοδούλικα κομμάτια;

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top