ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρθα Καραγιάννη, ένα κορίτσι…για φίλημα

2martha

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail.com

Πάνω από 50 χρόνια καριέρας, μια ζωή γεμάτη λάμψη, φώτα, χορό, επιτυχίες η Μάρθα Καραγιάννη παραμένει ένα κορίτσι για φίλημα έτσι ακριβώς όπως απαθανατίστηκε στα καρέ των ταινιών της Φίνος Φίλμ και ταξιδεύει στο πέρασμα των χρόνων μεγαλώνοντας πολλές γενιές Ελλήνων.

Ο Νίκος Κούρκουλος, όταν σε µία συνέντευξη ρωτήθηκε για το ποια ήταν τελικά η ωραιότερη και πιο ερωτική από τις πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηµατογράφου, είχε πει: «Ποια Καρέζη, ποια Λάσκαρη; Η ωραιότερη ήταν η Μάρθα Καραγιάννη».

Η Μάρθα Καραγιάννη ήταν γυναίκα-πόθος, κορίτσι που μπορούσε να σκανδαλίσει στο σελιλόιντ. Και όλα αυτά χωρίς να το επιδιώξει.

1martha

Γεννημένη στον αστερισμό του σκορπιού, κάποια χρονιά της δεκαετίας του 30, δεν πήρε ποτέ τον απόλυτα πρώτο ρόλο, ξεχώριζε όμως μέσα από τις ταινίες και καταγράφηκε στη συνείδηση του κόσμου, όχι απλά ως πρωταγωνίστρια, αλλά ως Σταρ! Ελκυστική γυναίκα με ακαταμάχητο στυλ, σαγήνευε τον αντρικό πληθυσμό και κέρδιζε τον θαυμασμό από τον γυναικείο.

3martha

Σήμερα ως ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου και καλλιτέχνη απολαμβάνει τον μύθο της με σεμνότητα και ταπεινότητα όπως άλλωστε ταιριάζει σε μια πραγματική σταρ. Η ίδια είχε πει σε συνέντευξη της: «Από όλη αυτή τη λάμψη που έζησα, δεν έμεινε τίποτα. Ένα χορταστικό πέρασμα ήταν μόνο. Και μια ευχαρίστηση γιατί στη δουλειά μου δεν έκανα εκπτώσεις. Ούτε αδίκησα κανέναν.»

Οι φωτογραφίες της Μάρθας, εξακολουθούν να πουλάνε και σήμερα ιδιαίτερα αυτές που απεικονίζουν τη μεγάλη ντίβα με μαγιό. Με την χυμώδη, αθώα σεξουαλικότητα της η Μάρθα Καραγιάννη είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά σύμβολα του σεξ στο ελληνικό σινεμά.

Καλό καλοκαίρι!!!

martha

 

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top