Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address
Για μια αρωματική και νόστιμη μαγειρίτσα θα σας πω μερικά κολπάκια εύκολα για να αφήσετε καλές εντυπώσεις το βράδυ της Ανάστασης.
ΥΛΙΚΑ
1 συκωταριά αρνίσια 1 1/2 κιλό περίπου
200 γραμ. μανιτάρια πλευρώτους
2 ξερά κρεμμύδια
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μαρούλι
1 ματσάκι άνηθο
1 πράσο
λίγο τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
2 λεμόνια
αλάτι πιπέρι
1 ποτηράκι κρασί
ελαιόλαδο
λίγο κορν φλαουρ
Εκτέλεση
Σε νερό που βράζει με λίγο τζίντζερ ζεματάμε τα πνευμόνια αν θέλετε να τα συμπεριλάβετε στη συνταγή γιατί άλλοι τα λατρεύουν και άλλοι όχι. Κόβετε το συκώτι σε μέτρια κομμάτια αφού το έχετε πλύνει σε δροσερό νεράκι. Το μυστικό της συνταγής που είναι κοινό είναι τα πολλά φρέσκα κρεμμυδάκια τα οποία ψιλό κόβουμε και αρκετό από το πράσινο μέρος.
Το ίδιο και με το πράσο αλλά εδώ χρησιμοποιούμε μόνο το άσπρο μέρος. Καθαρίζουμε και με ένα χαρτί βουτηγμένο στο ξύδι τα μανιτάρια και τα κόβουμε και αυτά. Τα ξερά κρεμμύδια τα ψιλό κόβουμε και τα ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο να σωταριστούν, συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια τα φρέσκα και το πράσο.
Μόλις γίνουν διάφανα προσέξτε μη σας καούν, τα αφαιρούμε και ρίχνουμε τα συκωτάκια και τα πνευμόνια (αν θα τα βάλετε στη συνταγή) και μόλις αλλάξουν χρώμα τα σβήνετε με το κρασί, περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνουν τα αρώματα του κρασιού το οποίο έχετε αρωματίσει από την προηγούμενη ήμερα με δυόσμο (δηλ. δυο ματσάκια μέσα σε ένα λίτρο λευκό κρασί ) και φυσικά μπορείτε να συνοδέψετε τη μαγειρίτσα.
Ρίχνουμε πάλι τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, το πράσο και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Μετά προσθέτουμε τον άνηθο και τα μαρούλια και αφήνουμε για μισή ώρα ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε. Στύβουμε τα λεμόνια και τα ανακατεύουμε με το κορν φλάουρ.
Ρίχνουμε στην μαγειρίτσα και περιμένουμε να πάρει μια βράση, τότε κουνάμε την κατσαρόλα για να πάει παντού η σάλτσα λεμονιού.
Μερικά μυστικά ακόμα
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λίγο ρύζι μέσα στη μαγειρίτσα, καρολίνα δυο κουταλιές της σούπας…Σερβίρεται με ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι.
Καλή Ανάσταση!
Leave a Reply