ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Λαγάνα με κρασί σαμιώτικο δια χειρός Νίκης Μερκούρη

Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address

Η παραδοσιακή λαγάνα έχει την τιμητική της αμέσως μετά τις απόκριες.  Σπιτική λαγάνα που θα φτιάξετε φέτος μόνοι σας, με την πιο εύκολη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 11/2 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουτάλια της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 λίτρο χλιαρό νερό αρωματισμένο με ρίγανη
  • 2 κουταλιές σουσάμι άσπρο
  • 2 κουταλιές μαυροσουσαμο
  • 1 ποτηράκι σαμιώτικο γλυκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε αλεύρι κοσκκινισμένο κάνουμε λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, μετά ζάχαρη, κρασί, λίγο σουσάμι τη μια κουτάλια το ελαιόλαδο και τέλος το νερό στο οποίο έχουμε ρίξει τη ρίγανη το ρίχνουμε σιγά σιγά και ζυμώνουμε αφράτη ζύμη όχι πολύ σφιχτή.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μόλις διπλασιαστεί σε όγκο τότε τη ζυμώνουμε λίγο και τη χωρίζουμε σε 2 ή 3 μέρη. Λαδώνουμε ταψιά και βάζουμε τη ζύμη στο ταψί, απλώνοντας με το χέρι μας να έχει το μέγεθος και το σχήμα της λαγάνας. Κάνουμε με το δάχτυλο βαθουλώματα εδώ και εκεί και αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Τις βρέχουμε με νερό στην επιφάνεια και ρίχνουμε σουσάμι, μαύρο και λευκό. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο για 40 λεπτά περίπου και έχουμε αφράτες ζεστές ΛΑΓΑΝΕΣ απ τα χεράκια μας !!!!!

To Top