TRAVEL

Κούβα: Ταξίδι στην αινιγματική Αβάνα

«Αν χαθώ, ψάξε με στην Κούβα ή στη Γρανάδα», έγραφε ο Λόρκα. Ο Χέμινγουεϊ, που αποκαλούσε την Κούβα «πατρίδα του», της χρωστούσε δύο από τα πιο γνωστά του βιβλία και ένα βραβείο Νόμπελ. Το αινιγματικό νησί για δεκαετίες ζει σε έναν κόσμο άχρονο, αιωρούμενο ανάμεσα στον καπνό και στη ζάχαρη. Η Αβάνα διαθέτει μια γοητεία που θα σε εγκλωβίσει, με την αυθεντικότητα, τη συγκίνηση και τις νέες εμπειρίες που θα σου προσφέρει. Σε μια χώρα γεννημένη από την επανάσταση, οι άνθρωποι της ζουν για το ρούμι και το χορό και συνεχίζουν να ονειρεύονται έναν κόσμο ιδανικό και ανεξάρτητο, τη γη που ο Τσε Γκεβάρα στιγμάτισε με πόνο μέσα από μια συγκλονιστική ιστορία και ο Φιντέλ παραμένει ο μεγάλος ιδεαλιστής ηγέτης. Σε μια χώρα που η οικονομία είναι εδώ και χρόνια σε κρίση, η εισβολή του τουρισμού παραμένει η μοναδική επιλογή.

Η Αβάνα, η πρωτεύουσα της Κούβας, το «μαργαριτάρι των Αντιλλών» είναι γεμάτη μυστήριο και αντιθέσεις. Κτίρια της ισπανικής αποικιοκρατίας και νεοκλασικές επαύλεις γειτνιάζουν με πολυώροφα πολύχρωμα κτίρια σοβιετικού τύπου και στους δρόμους κυκλοφορούν παμπάλαιες Κάντιλακ και Σεβρολέτ, συνθέτοντας την πόλη των πολλών επιρροών, αλλά και της μεγάλης στασιμότητας.

Παλιά Αβάνα

Η Παλιά Αβάνα, η καρδιά του ιστορικού κέντρου, προστατεύεται ως τοποθεσία που ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και εκεί βρίσκονται τα περισσότερα ιστορικά κτίρια. Εντός των τειχών που την περιτριγυρίζουν διασχίζεις στενά δρομάκια και συναντάς μπαρόκ, νεοκλασικά και αποικιακά κτίρια να εναρμονίζονται πλήρως στο πολύχρωμο τοπίο. Η οδός Οβίσπο είναι ο πιο φημισμένος δρόμος της Παλιάς Αβάνας με δεκάδες μπαρ και καφέ με ζωντανή μουσική, για να απολαύσετε ένα αυθεντικό μοχίτο, στον τόπο που επινοήθηκε. Το μπαρ Βodeguita del Medi αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μπαρ της παλιάς Αβάνας και είναι τόσο γνωστό, καθώς αποτελούσε το στέκι του Σαλβαντόρ Αλιέντε, του Πάμπλο Νερούδα και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Το μπαρ Floridita βρίσκεται και αυτό στην Παλιά Αβάνα και είναι βραβευμένο για το καλύτερο Daiquiri του κόσμου.

Plaza de la Catedral

Στην Plaza de la Catedral, όπου δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός της Αβάνας, αφιερωμένος στον Χριστόφορο Κολόμβο, τα οστά του οποίου λέγεται ότι στεγάζονταν σε αυτόν τον ναό ως το 1899, οπότε επεστράφησαν στην Ισπανία. Τα καμπαναριά του ναού είναι μεγαλοπρεπή και στην κατασκευή τους υπάρχει πρόσμειξη χρυσού.

Μαλεκόν: Ο δρόμος σύμβολο της Αβάνας

Η παραλιακή φαρδιά λεωφόρος Μαλεκόν, αποτελεί το σημείο συνάντησης για πολλούς κατοίκους της Αβάνας. Με μήκος περίπου 6 χλμ., με θέα την Καραϊβική θάλασσα, ενώνει την Παλιά Αβάνα με την αριστοκρατική συνοικία Μιραμά. Ακολουθώντας τη Μαλεκόν θα βρεθείς στο ιστορικό ξενοδοχείο «Hotel Nacional De Cuba», ένα υπέροχο κτίσμα του 1935, το οποίο σίγουρα το έχετε δει σε κάποια χαρακτηριστική φωτογραφία της πόλης είτε σε κάποια ταινία, καθώς το προτιμούσαν πολλοί Χολλιγουντιανοί σταρ.

Το Καπιτώλιο Νασιονάλ

Το Καπιτώλιο της Αβάνας αποτελεί πιστό αντίγραφο του Καπιτωλίου της Ουάσιγκτον και οι πέτρινες σκάλες του πλαισιώνονται από τα ορειχάλκινα αγάλματα της Εργασίας και της Αρετής. Στην είσοδο με τις βαριές ορειχάλκινες πόρτες υπάρχει ανάγλυφα σκαλισμένη η ιστορία της Κούβας. Σήμερα, βρίσκονται εκεί τα περισσότερα μουσεία της Αβάνας, όπως το Μουσείο Καλών Τεχνών, Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος.

Φαγητό

Γνώρισμα της κουβανής κουζίνας είναι τα καυτερά φαγητά με τσίλι που παράγει άφθονο η χώρα, όπως τααμπανέρο, χαλαπένιο, πομπλάνο, μουλάτο. Τυπικό φαγητό είναι το Moros y Cristianos, που αποτελείται από μαύρα φασόλια, ρύζι και χοιρινό. Τα paladares είναι σπίτια που έχουν μετατραπεί σε τα οικογενειακά μικρά εστιατόρια της γειτονιάς με πολύ φθηνές τιμές και με αυθεντικές γνωριμίες με ντόπιους. Το φαγητό είναι αρκετά καλό, αλλά στην Κούβα δύσκολα θα βρεις κάτι το εξαιρετικό.

ΠΗΓΗ: maxmag.gr
To Top