Κόκκινη κλωστή δεμένη…

Μάρτης 2

Γράφει η Betty Μπου / loves inspirations

Ο “Μάρτης” ή “Μαρτιά” είναι ένα πολύ παλιό έθιμο με βαλκανική παράδοση. Θεωρείται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, κατά τις ηλιόλουστες ημέρες του Μαρτίου, οι μητέρες για να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τις ακτίνες του Μαρτιάτικου ήλιου, που θεωρούνταν επικίνδυνες, έφτιαχναν και φορούσαν στο χέρι ή στο πόδι των παιδιών τον “Μάρτη”. Με αυτό τον τρόπο, το βραχιολάκι αυτό προστάτευε τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης ώστε να μην καούν.

Σύμφωνα με το έθιμο, από 1 έως 31 Μαρτίου συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ο “Μάρτης”. Σε μερικές περιοχές ο “Μάρτης” φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

O “Μάρτης”, σύμφωνα με τον μύθο, συνήθως φοριόταν μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα χελιδόνια. Τότε τον έβγαζαν και τον άφηναν σε κλαδιά για να τον πάρουν τα πουλιά και να φτιάξουν τις φωλιές τους.

Το όμορφο βραχιολάκι αυτό ουσιαστικά αποτελείται από δύο κλωστές, μία άσπρη και μία κόκκινη στριμμένες μεταξύ τους που συμβολίζουν την αγνότητα και τη χαρά.

…στην ανέμη τυλιγμένη!