Κινητική ανάπτυξη – Πώς ωφελεί τα νήπια ο χορός;

Όλα τα παιδιά είναι φυσικά συντονισμένα με τον ήχο και τον ρυθμό (ένας λόγος για τον οποίο τα μουσικά μόμπιλε είναι τόσο χαλαρωτικά για τα βρέφη) και εδώ και μήνες, το μικρό σας πιθανότατα ανταποκρίνεται στη μουσική με χαμόγελα, κίνηση και ίσως χτυπώντας και τα χεράκια του. Μάλιστα, μόλις το νήπιο σταθεί στα πόδια του και καταφέρει να περπατήσει, θα έχει αρκετό έλεγχο στο σώμα του για να χορέψει.

Φυσικά, μην περιμένετε ότι από την πρώτη μέρα η χορογραφία του θα θυμίζει… Μπιγιονσέ. Περίπου στους 14 μήνες, το νήπιο μπορεί να αρχίσει να χορεύει κινούμενο πάνω-κάτω, με τα πόδια του στηριγμένα στο πάτωμα, κάθε φορά που ακούει μια μελωδία ή απλά τη δική σας φωνή. Μεταξύ 17 και 18 μηνών,  μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζει πιο περίπλοκες χορογραφίες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης από πλευρά σε πλευρά και της περιστροφής σε κύκλους. Καθώς μαθαίνει να συντονίζει καλύτερα τις κινήσεις του γύρω στην ηλικία των 2, τα χέρια του θα εμπλέκονται περισσότερο στον χορό.

Γιατί αξίζει να ενθαρρύνετε τον χορό του μικρού σας

Η απλή ακρόαση μουσικής βοηθά τα μικρά παιδιά να σκεφτούν και να εκφραστούν πιο δημιουργικά, μια δεξιότητα που σίγουρα θα βοηθήσει το μικρό σας αργότερα στο σχολείο. Επιπλέον, ο χορός βελτιώνει τον συντονισμό των νηπίων και την αίσθηση του πώς τα σώματά τους ταιριάζουν στο περιβάλλον τους. Επίσης, ο χορός τα βοηθά να προετοιμαστούν για μια δραστήρια παιδική ηλικία γεμάτη με κάθε είδους κίνηση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα νήπια ανταποκρίνονται καλύτερα στη μουσική όταν τη βιώνουν ενεργά. Η παθητική ακρόαση (π.χ. στο αυτοκίνητο) είναι ωραία, αλλά εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για να κάνετε το παιδί σας να ανταποκριθεί χορεύοντας στον ρυθμό (αν και μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει κάποιες κινήσεις έως ότου γίνει περάσει τα 2 έτη). Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να επενδύσετε σε ένα ακριβό ηχοσύστημα: Το μόνο που απαιτείται για τον χορό των μικρών παιδιών είναι μια χαρωπή μελωδία και χώρος για κινήσεις. Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι τους τραγουδιστές (το μικρό σας άλλωστε λατρεύει να ακούει τη φωνή σας) και -γιατί όχι- να χορέψετε μαζί του.

ΠΗΓΗ: imommy.gr