Tales

Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών: Με αρωγό το άλογο

12695904_10207946262557087_510945984_n

Το φιλανθρωπικό gala “Fashion Brides 2016”, για την οικονομική υποστήριξη του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών, χαραγμένο ακόμα στη μνήμη μου. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε εκείνη την βραδιά για να στηρίξει το ΚΕ.Θ.Ι.Σ. Η περιέργεια μου ακόμα μεγαλύτερη να συναντήσω τους πρωταγωνιστές αυτού του έργου, τα άλογα.

Έτσι αποφασίσαμε να επισκεφτούμε με τον Αντώνη, το μέρος όπου διαδραματίζονται όλα αυτά τα ωραία πράγματα, το μέρος όπου τα άλογα βοηθάνε τα άτομα με αναπηρία να “βαδίσουν”. Τα σημάδια της καταστροφής, που υπέστη το ΚΕ.Θ.Ι.Σ μετά τη μεγάλη νεροποντή ακόμα εμφανή.

Η κ. Μαρία Λίγκα, φυσιοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στην εγκεφαλική παράλυση και τον αυτισμό, πρόεδρος και εμπνευστής αυτού του θεραπευτικού κέντρου, μας υποδέχεται με ανυπομονησία. Μαζί με τους δεκάδες εθελοντές και μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για το συνάνθρωπο, δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για την υποστήριξη αυτού του έργου.

1κεθιςmyselvi.gr

Μας ξεναγεί στους υπαίθριους χώρους του κέντρου και μας εξηγεί τις δραστηριότητες που διαδραματίζονται σε αυτό. Ένα σημαντικό χρηματικό ποσό συγκεντρώθηκε για την αποκατάσταση των ζημιών, η οικονομική υποστήριξη όμως είναι ακόμα απαραίτητη.

Τα αλογάκια βρίσκονται σε ασφαλές μέρος, δεν είναι όμως ακόμα όλα έτοιμα για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Μας προτείνει να τα επισκεφτούμε για να τα γνωρίσουμε από κοντά. Πηγαίνουμε στο χώρο όπου έχουν φιλοξενηθεί προσωρινά. Είναι όλα εκεί ήσυχα, αλλά λίγο φοβισμένα. Δεν πέρασαν και λίγα τις τελευταίες ημέρες!

Η κ. Μαρία μου προτείνει να ανεβώ σε ένα από αυτά για να μου δείξει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η θεραπεία, τον τρόπο με τον οποίο ο αναβάτης με αναπηρία “περπατάει” με το άλογο. Επιλέγω τον Άλπενσταρ, ο οποίος ήρεμος δέχεται να με βοηθήσει να “περπατήσουμε”. Η βόλτα ξεκινάει και τότε γίνεται κάτι μαγικό, όλα τα υπόλοιπα άλογα μας ακολουθούν με ηρεμία. Γινόμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα.  Με την καθοδήγηση της κ. Μαρίας βιώνω όλη τη διαδικασία της θεραπείας. Η ιππασία εναρμονίζει σώμα, ψυχή και μυαλό! Το βάδισμα του αλόγου μοιάζει πολύ με αυτό του ανθρώπου και έτσι μεταφέρονται νευρομυϊκά στον αναβάτη με αναπηρία, φυσιολογικά πρότυπα βάδισης. Τα πόδια του αλόγου είναι η προέκταση του δικού του σώματος.

myselvi.grκεθις

3κεθιςmyselvi.gr

Η ώρα πέρασε και έπρεπε να αφήσουμε τα άλογα να ξεκουραστούν. Τα συναισθήματα τόσα πολλά, ο νους μου επιστρέφει στο φιλανθρωπικό gala. Άξιζε η συμμετοχή και η προσπάθεια για να υποστηριχτεί ένα τόσο μεγάλο έργο, αυτό που συμβαίνει στο ΚΕ.Θ.Ι.Σ.

Αποχαιρετούμε την κ. Μαρία, η οποία μένει λίγο ακόμα με τα άλογα καθώς την ξεκουράζουν, όπως μας είπε. Έχουν τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας.

Επειδή η οικονομική υποστήριξη είναι ακόμα απαραίτητη, ξεκίνησε από τις 10 Φεβρουαρίου τηλεμαραθώνιος για τη συγκέντρωση χρημάτων για το ΚΕ.Θ.Ι.Σ. Θα διαρκέσει έναν μήνα. Ξέρω οι εποχές είναι δύσκολες, αξίζει όμως, όπως μπορεί ο καθένας να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Το έχουν ανάγκη τα παιδιά του ΚΕ.Θ.Ι.Σ. για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη τους.

4κεθιςmyselvi.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top