ΚΑΣΟΣ: Ένα ιδιαίτερο νησί, ιδανικό για όσους επιλέγουν τον εναλλακτικό τουρισμό

Γράφει η Μαρία Γ. Μακρίδου

Η αλήθεια είναι πως η Κάσος δεν αποτελεί έναν από τους προορισμούς που θα επέλεγε κάποιος εύκολα για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Όσο κι αν χρειαστεί για να φτάσετε, αξίζει τον κόπο, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερο νησί, ιδανικό για όσους επιλέγουν τον εναλλακτικό τουρισμό. Βρίσκεται στο Καρπάθιο πέλαγος δίπλα στην Κάρπαθο και την Κρήτη.

Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει, είναι πως πρόκειται για έναν άγριο και αφιλόξενο τόπο. Όμως όταν βρεθείτε στο νησί, θα καταλάβετε ότι στην πραγματικότητα οι ζεστοί του άνθρωποι θέλουν να σας “αγκαλιάσουν” και να σας συστήσουν το άγνωστο νησάκι τους.

Η Κάσος έχει πέντε χωριά: το Φρυ που είναι το λιμάνι, η Αγία Μαρίνα το μεγαλύτερο χωριό απλωμένο στις κορυφές του λόφου με θέα το ηλιοβασίλεμα. Το Αρβανιτοχώρι στις ρίζες των βουνών, το Πόλι που είναι το παλιό χωριό χτισμένο γύρω από τον λόφο με το ερειπωμένο κάστρο και η Παναγία πάνω από το παλιό λιμάνι του Εμποριού.

Πλάι στο λιμάνι για τα καράβια είναι το μικρό λιμανάκι της Μπούκας, σπάνιο δείγμα παλιού πειρατικού καταφυγίου, όπου αράζουν οι ψαρόβαρκες και οι ψαράδες πίνουν τον καφέ τους στο παραδοσιακό καφενείο πουλώντας τα ψάρια τους. Κοντά στο Φρυ βρίσκεται ο Εμπορειός, όπως λέγεται το παλιό λιμάνι με τα ωραία παλιά πετρόχτιστα σπίτια και την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.

Τα σπίτια είναι κάτασπρα και τα σοκάκια πλακόστρωτα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποιμενικές κατοικίες τα “μητάτα”, που κουβαλούν μια μακρόχρονη παράδοση ποιμενικής ζωής. Μέσα σ’ αυτά παράγονται τα εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα του νησιού.

Εννοείται πως η Κάσος διαθέτει υπέροχες παραλίες για όλα τα γούστα. Άλλες απότομες με βράχια, ιδανικές για βουτιές, άλλες με άμμο, άλλες με βότσαλα, μικρές ή μεγάλες, οργανωμένες ή ερημικές. Στο Εμπορειό υπάρχει οργανωμένη παραλία, ενώ στη δυτική πλευρά του νησιού θα συναντήσετε την παραλία Αμμούα στην περιοχή του Αντιπεράτου.

Στο νότιο μέρος είναι η γνωστή παραλία της Χελάτρου, με το φυσικό λιμάνι, που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα από τους Μινωίτες ναυτικούς. Ενώ σίγουρα η παραλία που ξεχωρίζει είναι η Αρμαθιά με τη θέα που καθηλώνει. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο από τη θάλασσα.