ΟΜΟΡΦΙΑ

ΚΑΛΣΟΝ : ό,τι θέλετε να μάθετε…

cfj20l-i

Πώς φοράω ένα καλσόν;

Μόλις το βγάλετε από το φάκελο καλό είναι να το τεντώσετε 2 – 3 φορές με τα χέρια σας, ώστε να ανοίξει και να πάρει την ελαστικότητά του κι έτσι να μειωθεί η πιθανότητα να σκιστεί κατά την ένδυση από την πίεση που θα ασκήσει κάποιο σας δάκτυλο. Μετά μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες ενδύσεων που εσωκλείονται στους φακέλους.

Αναλυτικότερα ακολουθείται τα παρακάτω βήματα:

1) Αφαιρέστε τα κοσμήματα από τους καρπούς και τα χέρια σας, βρέξτε τα και σκουπίστε τα ελαφρά, ώστε να παραμείνουν νωπά. Περάστε τους αντίχειρες στο εσωτερικό του καλσόν και τυλίξτε το με τα χέρια καθ΄ όλο το μήκος του μέχρι τη μύτη.
2) Περάστε τη μύτη του καλσόν στο πόδι και με μια ομοιόμορφη και ταυτόχρονη κίνηση και των δύο χεριών ξετυλίξτε το καλσόν προς τα πάνω, επιμηκύνοντάς το μέχρι το γόνατο. Επαναλάβετε και για το άλλο πόδι.
3) Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε να αποφευχθεί το μάζεμα και η συμπύκνωση του καλσόν σε συγκεκριμένα σημεία, και ιδιαίτερα στις περιοχές του αστραγάλου, της γάμπας και του γόνατου.
4) Συνεχίστε να ξετυλίγετε και να επιμηκύνετε το καλσόν απαλά και βαθμιαία κατά μήκος των μηρών, μέχρι τους γοφούς και κατόπιν μέχρι και τη μέση.
5) Ακολουθείστε αυτές τις μικρές συμβουλές και θα επιτύχετε την καλύτερη εφαρμογή, τη μέγιστη αντοχή του καλσόν και άριστη ελευθερία κινήσεως.

Πώς πλένω ένα καλσόν;

Κανονικά το καλσόν πλένεται στο χέρι προκειμένου να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Αν όμως θέλουμε να θυσιάσουμε ένα μέρος από την αντοχή του για πρακτικούς λόγους, μπορούμε να το πλύνουμε στο πλυντήριο τοποθετώντας το μέσα σε μια αντρική κάλτσα, στους 30° C το μέγιστο.

Πώς απλώνω το πλυμένο μου καλσόν;

Απλώνουμε το πλυμένο καλσόν για λίγη ώρα στο σύρμα από το λάστιχο, με την προϋπόθεση ότι δεν φυσάει για να μην κάνει τραβήγματα, σε σκιερό μέρος για να μην κόψει το χρώμα και ποτέ κατευθείαν επάνω στο καλοριφέρ γιατί καίγεται το ελαστικό του νήμα.

Τι είναι τα ντενιέ (denier);

Μονάδα μέτρησης του πάχους του καλσόν. Έτσι ένα καλσόν 10 den. είναι πολύ πιο λεπτό από ένα καλσόν που είναι 40 ή 70 den.

Πώς θα βρω το μέγεθός μου;

Στο πίσω μέρος κάθε συσκευασίας υπάρχει ένας πίνακας. Στον κάθετο άξονα αναγράφεται το ύψος. Στον οριζόντιο το βάρος. Βρίσκεται το ύψος σας στον κάθετο άξονα και τραβάτε νοητά μια κάθετη στον άξονα γραμμή. Έπειτα βρίσκεται το βάρος σας στον οριζόντιο άξονα και τραβάτε νοητά μια κάθετη στον άξονα γραμμή. Το σημείο που ενώνονται οι γραμμές δείχνει το μέγεθός σας.

Πώς ονομάζονται τα χρώματα;

Στην κατηγορία των γκρι-μαύρο από το πιο σκούρο ως το πιο ανοιχτό έχουμε τα χρώματα Μαύρο (Nero), Οφ μπλακ (Off Black), Λόντρα (Londra), Γραφίτης (Grafite), Ανθρακί, Γκρι σουρί, Φιμέ (Fumo), Σίλβερ (Silver), Σλίβα (Sliva), Στιλ (Steel), Γκρι (Grigio), Γκρι πέρλα (Grigio Perla).

Στην κατηγορία των καφέ (του ποδιού) έχουμε από το πιο σκούρο στο πιο ανοιχτό, τα χρώματα Καφέ ( Marrone), Μπρονζέ, Σοκολά (Marrone cioccolato), Καμηλό (Camelo), Castagna, Castoro, Μπεζ (Beige), Πέπερ, Neutro, Τρόπικαλ (Tropical), Daino, Μέλον (Melon), Naturelle, Miele, Σαχάρα, Visage, Avorio, Κρεμ.

Τι είναι το καβαλάκι και τι το διπλό καβάλο;

Το καβαλάκι είναι ένα κομμάτι ύφασμα συνήθως βαμβακερό ή αντιβακτηριακό, το οποίο ράβεται στο σημείο που ενώνονται τα πόδια με την κιλότα κι αυξάνει την αντοχή του καλσόν κατά την ένδυση. Το διπλό καβάλο είναι ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι ύφασμα που ράβεται ξεχωριστά στην κιλότα, ώστε να καλύπτει μεγαλύτερα μεγέθη.

Πώς σταματάω έναν πόντο που βρίσκεται σε ένα μη εμφανές σημείο;

Εφόσον το σημείο δεν είναι εμφανές (για να μην είναι αντιαισθητικό) μπορώ να βάλω λίγο μανό στο σημείο που σταματάει ο πόντος και όχι εκεί που είναι η τρύπα. Τι είναι το καλσόν σταδιακής συμπίεσης; Το σταδιακής συμπίεσης είναι ελαστικό καλσόν που ασκεί περισσότερη πίεση στο κάτω μέρος του ποδιού, η οποία μειώνεται καθώς ανεβαίνει προς τα επάνω, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.

Ένα ακριβό καλσόν έχει διαφορά από το φτηνό;

Ναι, γιατί είναι φτιαγμένο από ποιοτικότερες πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να είναι π.χ. πιο απαλό, ή να έχει καλύτερη ύφανση (καλύτερο τρόπο πλεξίματος) και έτσι να στρώνει πιο ομοιόμορφα στο πόδι, κτλ. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ να φορέσω καλσόν με τα πέδιλά μου; Όχι, γιατί υπάρχουν καλσόν με διάφανη μύτη, των οποίων η ραφή πηγαίνει στο κάτω μέρος του πέλματος. Επίσης, υπάρχουν καλσόν με βεντουζάκια στις πατούσες ώστε να μην γλιστρά το πόδι μέσα στο πέδιλο.

Τα καλσόν έχουν ημερομηνία λήξης;

Mπορεί να μην αναγράφεται στα προϊόντα αλλά ένα καλσόν κατασκευασμένο δύο ή τρία χρόνια πριν μπορεί να έχει κατεστραμμένο λάστιχο. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν οι συνθήκες φύλαξης του καλσόν. Για παράδειγμα ένα καλσόν εκτεθειμένο στον ήλιο μετά από ένα μήνα έχει φθαρεί. Ένα καλσόν που στεγνώνει σε ένα σώμα καλοριφέρ καταστρέφεται σε πέντε λεπτά.

ΠΗΓΗ: i-diadromi.gr

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top