Η ομάδα Sarkha αποτελείται από τους Κωνσταντίνο Μωραΐτη και Άλκηστις Νικολαΐδη. Sarkha στα Αραβικά σημαίνει κραυγή. Στόχος της ομάδας είναι να δώσει φωνή, μέσα από το document theatre, σε υπαρκτά πρόσωπα που η στάση ζωής τους επηρέασε τον κόσμο που ζούμε. Συνεντεύξεις, μαρτυρίες και βιβλιογραφία αποτελούν τα εργαλεία της ομάδας ώστε να δημιουργηθεί το υλικό της παράστασης.
Η συγκεκριμένη παράσταση βασίζεται στη ζωή και τον θάνατο της Ηλέκτρας Αποστόλου, η οποία είναι η μόνη γυναίκα στην Ελληνική Ιστορία που άντεξε τόσο φριχτά βασανιστήρια χωρίς να υποκύψει.
Η γνωστή στιχομυθία κατά την ανάκρισή της στην Ασφάλεια:
– Από πού είσαι;
– Από την Ελλάδα!
– Πού κατοικείς;
– Στην Ελλάδα!
– Πώς σε λένε;
– Είμαι Ελληνίδα!
– Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;
– Όλοι οι Έλληνες!
– Τι δουλειά κάνεις;
– Υπηρετώ τον Ελληνικό Λαό!
– Από ποιόν παίρνεις εντολές;
– Μόνο από την Πατρίδα μου!
έχει καταγραφεί, και δεν είναι εξιδανικευμένη αφήγηση.
Περιγραφή του έργου
Θέλει πολλά κότσια να εγκαταλείπεις τα προνόμιά σου και να τάσσεσαι στο πλευρό του αδύναμου. Και θέλει και πολλά κότσια να ζεις, να αγωνίζεσαι για μια ιδέα και να πεθαίνεις γι’ αυτήν.
Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 1944, βρέθηκε πεταμένο στους δρόμους και παραδόθηκε στο νεκροτομείο της Αθήνας, μισοκαμένο και παραμορφωμένο από τα βασανιστήρια τα οποία είχε υποβληθεί στην Ειδική Ασφάλεια από τους συνεργάτες των Γερμανών, το νεκρό κορμί μιας 32άχρονης γυναίκας. Η άτυχη γυναίκα είχε γνωρίσει την κόλαση στα χέρια των βασανιστών της.
Η Ηλέκτρα Αποστόλου είχε συλληφθεί την Τρίτη 25 Ιουλίου του 1944. Ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Τη σύλληψή της ακολούθησαν απερίγραπτα βασανιστήρια.
Στο Κρυστάλ, το γνωστό εκείνο κέντρο του αρχιβασανιστή Λάμπου όπου μεταφέρθηκε, θα αρχίσει μια μαρτυρική ανάκριση μέχρι θανάτου, με μοναδικό στόχο να αποσπάσουν τις πληροφορίες που ήθελαν. Η Ηλέκτρα υπερασπίστηκε τα ιδανικά, την ιδεολογία και τους αγώνες της, και χιλιάδων ακόμα λαϊκών αγωνιστών, για μια κοινωνία ελεύθερη από εκμετάλλευση και ειρηνική, θυσιάζοντας τη ζωή της γι’ αυτό.
Η Ηλέκτρα Αποστόλου είναι η μόνη γυναίκα στην Ελληνική Ιστορία που άντεξε τόσο φριχτά βασανιστήρια χωρίς να υποκύψει.
Η Ηλέκτρα Αποστόλου υπήρξε παράδειγμα αγωνιστικότητας, εμπνέοντας και γεμίζοντας τις γυναίκες αισιοδοξία και σιγουριά για το δίκιο τους. Ήταν η αντιπρόσωπος των γυναικών στο αντιφασιστικό συνέδριο στο Παρίσι το 1935. Ήταν επίσης η υπεύθυνη της αντιστασιακής οργάνωσης Ελεύθερη Νέα. Στην Ελεύθερη Νέα, η Ηλέκτρα προσπάθησε να περάσει τη νοοτροπία οτι η γυναίκα θα απελευθερωθεί με την ενεργή συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες. Ήθελε οι γυναίκες να μιλούν και γενικά να πράττουν. Η Ηλέκτρα Αποστόλου ήταν υπεύθυνη ομάδων, που αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες, που έγραφαν συνθήματα περί ελευθερίας και ισότητας στους τοίχους.
Η Ηλέκτρα, αγαπούσε τη ζωή, ήξερε να διασκεδάζει, να τρώει και να πίνει. Άμα ήθελε, θα μπορούσε να έχει τα πάντα. Αλλά το μυαλό, η καρδιά και η ζωή της ήταν ταμένα στο επαναστατικό ιδεώδες.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Στο γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας και στις, σύγχρονες πια, τακτικές βασανισμού, θα αφηγηθούμε τη νύχτα της δολοφονίας της Ηλέκτρας Αποστόλου. Η Ηλέκτρα, κατέληξε να χάσει τη ζωή της με έναν τόσο φριχτό τρόπο απλά και μόνο επειδή αρνήθηκε να συμβιβαστεί και να προδώσει την ιδεολογία της. Η ιστορία της έχει ξεφύγει πια από τα σύνορα της Ελλάδας και αποτελεί ένα παγκόσμιο φεμινιστικό πρότυπο.
Η παράσταση θα προσπαθήσει να αγγίξει ζητήματα όπως κατά πόσο είναι δυνατή η ελευθερία στις μέρες μας, η έννοια της θυσίας, το κατά πόσο ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει την ιστορία μόνο με τη στάση ζωής του, η κρατική βία, οι τρόποι βασανιστηρίων, η έννοια της δημοκρατίας, του κράτους, της ελευθερίας του λόγου.
Η Ηλέκτρα Αποστόλου είναι μία σύγχρονη τραγωδία. Είναι η Ηλέκτρα της εποχής μας.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Δραματουργία – Κείμενο: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνογραφία: ομάδα Sarkha
Φωτισμοί: ομάδα Sarkha
Παίζουν: Άλκηστις Νικολαΐδη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Η πρεμιέρα της παράστασης έχει οριστεί για την Τρίτη 23 Απριλίου 2019 στο Etcetera Theatre στο Λονδίνο. Θα ακολουθήσει περιοδεία στην Ευρώπη για να καταλήξει στην Αθήνα.