ΓΥΝΑΙΚΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Έκθεση και η Ιστορία Κατεύθυνσης στο “Μαθητοδρόμιο”

myselvi.gr_mathitodromio

Η καινούρια σχολική χρονιά ξεκινάει και τα μαθήματα έχουν ήδη αρχίσει.

Η κ. Ελένη Τσαγγάλη, Εκθεσιολόγος- Ιστορικός και Διευθύντρια Σπουδών Φιλολογικού Τομέα στο φροντιστήριο Μαθητοδρόμιο μίλησε στο Myselvi για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και την Ιστορία Κατεύθυνσης και συμβουλεύει τους μαθητές τι να προσέξουν.

Νεοελληνική Γλώσσα

Η έκθεση είναι ένα πολύ σπουδαίο μάθημα και κατέχει ξεχωριστή θέση μέσα στο σχολείο αλλά και έξω στην κοινωνική ζωή, διότι βοηθάει στην ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης των παιδιών μέσα από τη συζήτηση στην τάξη ποικίλων θεμάτων, καθώς και την ανταλλαγή ιδεών.

Πολλοί ταυτίζουν την έκθεση, λίγο πολύ, με την λογοτεχνία, έχοντας την εντύπωση, ότι για να γράψει κάποιος μαθητής μεγάλο βαθμό στην έκθεση, πρέπει να έχει, λογοτεχνικό ταλέντο. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Γι’ αυτό πρέπει να ξέρουμε ότι όλοι μπορούμε να γράφουμε καλές εκθέσεις, φτάνει να διδαχθούμε σωστά την τεχνική της από το Γυμνάσιο.

Η αρχή της επιτυχίας βρίσκεται στην κατανόηση του θέματος, καθώς και στην αλληλεπίδραση των θεμάτων μεταξύ τους, καλλιεργώντας με τον τρόπο αυτό την κριτική σκέψη του παιδιού. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σωστή στρατηγική ανάπτυξής του όποιου θέματος, οδηγεί το παιδί στο να γράψει μια έκθεση που θα βαθμολογηθεί με υψηλό βαθμό.

Αδιαμφισβήτητα το παιδί πρέπει να μάθει να απαντά σε κάθε τύπο άσκησης που ζητείται εκτός από την ανάπτυξη του θέματος της έκθεσης όπως είναι η Περίληψη και οι λοιπές Κειμενικές Ασκήσεις. Όλο αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη σωστή διδασκαλία προσωπικών σημειώσεων που ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Η σωστή εξάσκηση είναι το κλειδί στην επιτυχία του μαθήματος της Έκθεσης. Έτσι οι μαθητές καλούνται κάθε εβδομάδα να εργαστούν πάνω σ’ ένα τρίωρο κριτήριο αξιολόγησης τύπου πανελληνίων εξετάσεων, με Περίληψη, Κειμενικές Ασκήσεις και Έκθεση (σύμφωνα με το θέμα που διδάχθηκαν μέσα στην εβδομάδα). Μέσα από τις παρατηρήσεις που αναγράφονται στα τετράδιά τους, μετά τη διόρθωσή τους στο σπίτι από τον καθηγητή, το παιδί βελτιώνει σταδιακά την επίδοσή του στο μάθημα.

Κλείνοντας πρέπει να μην παραλείψουμε πως τα παιδιά θα εξασκηθούν στο μάθημα και μέσα από τους 4 κύκλους διαγωνισμάτων του φροντιστηρίου.

Διαβάζω προσεχτικά τις Σημειώσεις – Τηρώ τις οδηγίες του καθηγητή μου – Εξασκούμαι – Παρατηρώ και Ενημερώνομαι για όσα συμβαίνουν γύρω μου – Μαθαίνω μέσα από Εξωσχολικά Βιβλία και Άρθρα

Ιστορία Κατεύθυνσης

Η υψηλή επίδοση στην Ιστορία Κατεύθυνσης εξαρτάται από την κατανόηση του μαθήματος, την γραπτή εβδομαδιαία εξέτασή του, τη συμμετοχή του μαθητή στους τέσσερις κύκλους διαγωνισμάτων του φροντιστηρίου αλλά και από την εξάσκησή του σε ασκήσεις τύπου πανελληνίων εξετάσεων, δίνοντας έμφαση σε αυτές που απαιτούν συνδυασμό γνώσεων με ιστορικές πηγές.

Όλο αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη σωστή διδασκαλία προσωπικών σημειώσεων που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Κλείνοντας πρέπει να μην παραλείψουμε πως η διδασκαλία της ύλης οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να τελειώνει εγκαίρως και να γίνονται οι σωστές επαναλήψεις.

Διαβάζω προσεχτικά τις Σημειώσεις – Τηρώ τις οδηγίες του καθηγητή μου – Εξασκούμαι

myselvi.gr_mathitodromio

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ: www.mathitodromio.gr
facebook address: mathitodromio
Βασ. Βασιλείου 7, Σέρρες
Τηλέφωνο: 2321098048

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top