Tales

Η Χρυσάνθη Παλάζη – Τζοχατζίδη στο Myselvi.gr λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες!

Για την Χρυσάνθη Παλάζη-Τζοχατζίδη νομίζω σας έχω μιλήσει αρκετές φορές! Αυτή τη φορά όμως αποφάσισα να την “ανακρίνω” και να κάνουμε μια πιο τυπική συνάντηση και συζήτηση καθώς είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος για το Δήμο Σερρών με τη “Συμμαχία Σερραίων” στο πλευρό του Αλέξανδρου Χρυσάφη.

Δεν έχω παρά να της ευχηθώ καλή επιτυχία και με την εκλογή της να καταφέρει να υλοποιήσει όλα όσα ονειρεύεται για τον Δήμο μας. Άλλωστε είναι ικανή και το έχει αποδείξει πολλές φορές στην πορεία του χρόνου!

Εγώ την ρωτούσα και αυτή απλά απαντούσε με το μοναδικό της τρόπο.

1.       Πως προέκυψε η απόφαση της ενασχόλησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ως πολίτης, πάντα ένιωθα υπεύθυνη και συνυπεύθυνη για τα όσα γίνονται γύρω μου. Ποτέ δεν ένιωσα πως το κράτος, ο τόπος μου, είναι ξεκομμένος από μένα προσωπικά. Για μένα πολίτης, σημαίνει ανάληψη  πρωτοβουλιών,  ποιες θα είναι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας. Αν θέλουμε να καλυτερεύσουν τα πράγματα, όλοι μας θα πρέπει να δρούμε, να αντιδρούμε θετικά ακόμη και αρνητικά. Να μην μένουμε απαθείς .

Στη ζωή, πρέπει να βρεθείς στον κατάλληλο τόπο, τον κατάλληλο χρόνο αλλά το σημαντικότερο είναι να πάρεις την κατάλληλη απόφαση.  Η απόφαση πάρθηκε, το ερέθισμα μου το έδωσε αυτή η νέα Πρωτοβουλία, τη Συμμαχία Σερραίων και ο Αλέξανδρος Χρυσάφης. Προσωπικά ήμουν έτοιμη να διεκδικήσω τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου. Η τοπική αυτοδιοίκηση, έχει ένα σοβαρό προορισμό και ένα μεγάλο έργο να επιτελέσει. Είναι έργο που έχει σχέση με την κοινωνία, καθώς και με τα καθημερινά προβλήματα της  ζωής και της εργασίας όλων μας.  Είναι έργο που αφορά την παροχή βοήθειας και συμπαράστασης στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας, την ανάπτυξη της ποιότητας ζωής, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά τη νεολαία μας.  Έργο ανθρώπινο και κοινωνικό και για αυτό είναι και απλό και δύσκολο συνάμα.  Ωραία εγώ το αποφάσισα, είμαι έτοιμη, αγωνιώ  όμως , να διαπιστώσω αν θα τύχω της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου.

2. Γιατί με τον Αλέξανδρο Χρυσάφη;

Στην πρώτη μας γνωριμία , μαζί με άλλους, συζητώντας για τους λόγους   που  ο Δήμος, η πόλη μας  δεν ακολούθησε την πετυχημένη πορεία άλλων πόλεων της πατρίδας μας, ,  ο Αλέκος , μας σταματά και μας λέει. Κοιτάξτε , να δείτε, όταν οι  συμπολίτες μας πιστεύουν ότι  το πολιτικό τους χρέος εκπληρώνεται με το ρίξιμο της ψήφου στην κάλπη, ότι και να σχεδιάσουμε, ότι και να προτείνουμε θα είναι εκ προοιμίου θνησιγενές. Το ζήτημα, να καταφέρουμε να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, προτείνοντας ξεκάθαρες, ρεαλιστικές, προτάσεις που  δίνουν όραμα και προοπτική,  μόνο τότε να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε πετύχει. Να γεννηθεί  η ελπίδα. Αλλιώς θα είμαστε μια από τα ίδια και καλύτερα να πάμε σπίτια μας. Να μην ξοδέψουμε άδικα χρόνο και χρήμα.  Η Σέρρες, πρώτα από όλα αξίζει καλύτερους Σερραίους.  Ειδικά για τους νέους , θα πρέπει να καταλάβουν ότι συμμετέχοντας, ότι κι αν κάνουν για το Δήμο μας, θα ξαναγυρίσει στους ίδιους

Είναι απλό, είναι η ίδια η ζωή, μερικοί άνθρωποι σε  κερδίζουν με την πρώτη ματιά, με την πρώτη σκέψη.  Είπα μέσα μου, είναι ο άνθρωπος που θα ήθελα να είναι ο Δήμαρχος μου,  και σας το λέω μετά βεβαιότητας,  έχοντας άποψη για τους  άλλους υποψήφιους Δημάρχους.

Για μένα προσωπικά ο κάθε άνθρωπος στη ζωή είναι το σύνολο των πράξεων του. Τι έχει κάνει, τι μπορεί να κάνει.  Ζούμε σε μια εποχή που πλεονάζουν οι θέσεις, αλλά σπανίζουν οι άνθρωποι, οι άξιοι για τις θέσεις.  Ίσως να είναι σκληρό, αλλά θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μια γενιά που έρχεται από παρελθόν και την έχει ξεπεράσει η εποχή μας. Μακάρι οι Σερραίοι, να του δώσουν την ευκαιρία και αυτός να επιστρέψει στο πολλαπλάσιο.  Η Συμμαχία Σερραίων, όλοι οι υποψήφιοι τον εμπιστευόμαστε και τον πιστεύουμε.

3. Δεδομένου ότι είσαι μια δραστήρια και πολυπράγμων γυναίκα, με ποιον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ήθελες να ασχοληθείς εφόσον εκλεγεί η “Συμμαχία”;

Ξέρετε έχει μια φράση που χρεώνεται στον Κολοκοτρώνη και την είχε πει όταν  τον κάλεσαν να βαφτίσει ένα παιδί, πριν ακόμη γεννηθεί. Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε, που θα μπορούσε να είναι και η απάντησή στο ερώτημά ας.

Ας αξιωθούμε με το καλό, να εκλεγούμε πρώτα, να εκλεγεί ο Αλέξανδρος Χρυσάφης,  τη δεύτερη Κυριακή , Δήμαρχος Σερραίων, να δούμε τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, πως θα προκύψει η νέα πλειοψηφία  και έχει ο Θεός. Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης μας έχει πει, ότι η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας νέος Δήμαρχος είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν.  Η ευθύνη της επιλογής  των συνεργατών του είναι δική του, του Δημάρχου.   Η απάντηση είναι όπου και αν απαιτηθεί, άλλος  έχει το όλων μπροστά του, ορίζει τις προτεραιότητες, έχοντας και το γενικότερο σχεδιασμό.

4. Ποια είναι η εικόνα που έχεις για την πόλη και τον Δήμο Σερρών;

Το ερώτημα είναι σε σχέση με τι; Σε σύγκριση με τι; Αν την συγκρίνεις με άλλους παρόμοιους Δήμους πρωτευουσών νομών δεν είναι η καλύτερη, αν την συγκρίνεις με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, απέχεις μακρά, αν την συγκρίνεις με το χθες, σαφέστατα είναι καλύτερη. Αν θέλεις να την βελτιώσεις , καταρχάς αποφασίζεις να συμμετέχεις σε όλα τα επίπεδο, κύρια ως ενεργός πολίτης και πιστέψτε με αυτό δεν έχει όρια ηλικίας.. Με πλήρη γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων σου,  παρεμβαίνοντας στη λήψη των αποφάσεων.  Η εικόνα της πόλης είμαστε όλοι εμείς. Κι αυτοί που την αγαπούν και οι άλλοι που αδιαφορούν. Θα πετύχουμε μόνο όταν αυτοί που την αγαπούν και την πονούν αποτελέσουν τη μεγάλη πλειοψηφία.  Ένα ‘εγώ’ δεν αρκεί να φέρει μια πνοή ηθικής χρειάζεται το ‘εμείς΄ που εκφράζει ένα ευρύτερο όλο. Είναι αυτό που πιστεύει και η Συμμαχία Σερραίων.

5. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Σερραίους πολίτες για τις εκλογές της 26ης Μαΐου

Είναι κοινή διαπίστωση ότι την τοπική αυτοδιοίκηση ταλανίζουν πολλά προβλήματα. Το κυριότερο είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων, αλλά και η έλλειψη σχεδίου , η ανικανότητα και ατολμία των φορέων της, να δημιουργήσουν έσοδα, που θα τους επιτρέψουν την εκτέλεση έργων.  Είναι μια επιλογή να προστρέχεις στην εκάστοτε Κυβέρνηση και να ζητιανεύεις χρήματα, απεμπολώντας εμπράκτως την ανεξαρτησία σου, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να καλύψουμε αρκετό χαμένο χρόνο και έδαφος  και δεν είμαστε μόνοι, εκατοντάδες δήμοι οργανώνονται και διεκδικούν το καλύτερο για τον τόπο τους.   Είναι μια επιλογή, να αναζητάς  όχι κάποιον απλό διαχειριστή, αλλά κάποιον ικανό, αποδεδειγμένα αποτελεσματικό  τεχνοκράτη για να  διαχειριστεί  τις τύχες του Δήμου μας. Να τον διακατέχει πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης. Είναι απλό, αν είσαι αυστηρός και δίκαιος, επιλέγεις  πάντα τον καλύτερο. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και σε όλους εκείνους που έρχονται να μας αντικαταστήσουν. Η Συμμαχία Σερραίων, ζητά μια ευκαιρία να φανεί χρήσιμη και ωφέλιμη για τις Σέρρες.

To Top