Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία το MySelvi.gr συνάντησε την ψυχολόγο κ. Νταίζη Τσοχατζίδου η οποία μας μίλησε για το πώς επιδρά η χρήση της μάσκας στην ψυχολογία των μαθητών και των καθηγητών και τις μεθόδους αποδοχής της!
Ένα επίκαιρο θέμα που απασχολεί μικρούς και μεγάλους, η χρήση της μάσκας προσώπου η οποία έχει γίνει απαραίτητο πλέον αξεσουάρ στην καθημερινότητά μας.
Συναντήσαμε την κ. Τσοχατζίδου στο γραφείο της και συζητήσαμε για όλα όσα μας απασχολούν: “Με την εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προσώπου στα σχολεία, προέκυψαν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Έντονη φαίνεται να είναι η ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να έχουμε βάσιμα συμπεράσματα.
Καθώς μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στη σχολική τάξη, μπορεί να παρατηρηθούν διάφορες συμπεριφορές που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του μαθητή, την επαρκή εκπαίδευση του σχετικά με την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας καθώς και τη στάση των ενηλίκων που τον πλαισιώνουν.”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.
Σκέφτομαι ότι είναι ακριβώς έτσι, όμως τα μικρά παιδιά πώς μπορούμε να τα συμμορφώσουμε εαν λάβουμε υπόψη και το νεαρό της ηλικίας τους την ρωτάω. “Στα μικρότερα παιδιά η πολύωρη χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων μπορεί να προκαλέσει φοβίες, ανασφάλεια, έντονο άγχος καθώς και εκδήλωση αντικοινωνικότητας αφού αδυνατούν να κατανοήσουν τις καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη δυσκολία του παιδιού να αντιληφθεί γιατί χρειάζεται να φοράει μάσκα ή ακόμη γιατί δεν επιτρέπεται να έχει σωματική επαφή με τους συμμαθητές ή τους δασκάλους του.
Χρειάζεται να του εξηγήσουμε με υπομονή, σε γλώσσα που κατανοεί, όσες φορές χρειαστεί, ότι η μάσκα προστατεύει το ίδιο αλλά και τους άλλους, να το εμψυχώνουμε και να το επιβραβεύουμε για τη χρήση της. Να το αφήσουμε να επιλέξει τη μάσκα που θα φοράει ή ακόμη και να την κατασκευάσουμε μαζί του με υλικά της επιλογής του. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για χρήση στη σχολική τάξη ή στο σπίτι, που με ευχάριστο τρόπο εκπαιδεύουν τα μικρά παιδιά στη σωστή χρήση της μάσκας.”, μου εξηγεί.
Και με τα μεγαλύτερα παιδιά τι γίνεται; Πολλές καταλήψεις και αντιδράσεις και ίσως οι έφηβοι είναι και πιο επαναστατικοί από τους μικρότερους της λέω. “Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους η κατάσταση είναι διαφορετική. Τείνουν να αμφισβητούν τους κανόνες και να αισθάνονται άτρωτοι και έτσι μπορεί να αρνούνται να φοράνε μάσκα παρόλο που αντιλαμβάνονται την επιβολή μέτρων προστασίας στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Ήδη παίρνει μεγάλη έκταση το φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία για τη χρήση της μάσκας. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να ακούσουμε με προσοχή και με υπομονή και σαφήνεια να προσπαθήσουμε να πείσουμε, τονίζοντας το θέμα της ατομικής ευθύνης.” λέει η κ. Τσοχατζίδου.
Κλείνοντας τη συζήτηση μας τονίζει το πιο βασικό θέμα. “Είναι γεγονός ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο στην εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μαθητές. Χρειάζεται εμείς οι ίδιοι πρώτα να αντιληφθούμε ότι η μάσκα δεν είναι επικίνδυνη, προστατεύει εμάς αλλά και τους άλλους και δεν ακυρώνει την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Να φοράμε τη μάσκα μας χωρίς δυσαρέσκεια, όπου αυτή επιβάλλεται, αποτελώντας ένα πρότυπο συμπεριφοράς για τα παιδιά μας.”
Εμείς στο Myselvi.gr καθώς αγαπάμε τον εαυτό μας και θέλουμε να προστατεύσουμε τους γύρω μας και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες λέμε ναι στη χρήση της μάσκας για να τελειώσουν όλα πιο γρήγορα.
Βιογραφικό σημείωμα: Η Νταίζη Τσοχατζίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Έχει εκπαιδευτεί στην Συστημική Προσέγγιση, την Ομαδική Διαπροσωπική Θεραπεία και την Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση (Appreciative Inquiry Systemic Approach). Έχει εργαστεί ως στέλεχος πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής ψυχοκοινωνικής υγείας στις Σέρρες και στην Αθήνα και έχει πολυετή εμπειρία στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ενηλίκων και εφήβων, στον σχεδιασμό παρεμβάσεων στη σχολική κοινότητα και στον συντονισμό βιωματικών ομάδων ενδυνάμωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Έχει εργαστεί, επίσης, με ευάλωτους πληθυσμούς στο πλαίσιο εθελοντικών δράσεων. Από τον Ιούνιο 2020 εργάζεται ιδιωτικά στις Σέρρες.
ΦΩΤΟ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΑΚΗΣ