ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Glühbier: Ζεστή μπύρα με μέλι

703630_306017076165027_1271992611_o-212x300

Γράφει η Έλενα Κακαβέλα / Medly Medley

Χιόνι και κρύο, καιρός για….ένα ζεστό αλλά και ξεχωριστό ρόφημα. Η “λαμπερή μπύρα”, όπως μεταφράζεται κατά λέξη στα ελληνικά, είναι η “απάντηση” των Βέλγων στο παγκοσμίως γνωστό αρωματικό κρασί Glühwein.

Οι ίδιοι προτιμούν να την αποκαλούν μάλιστα “Glühkriek”, “λαμπερό βύσσινο” δηλαδή και θα καταλάβετε το γιατί, διαβάζοντας τη συνταγή. Στο εξωτερικό μπορεί να αγοράσει κανείς και έτοιμο Glühkriek, όπως το Liefmans και το St. Louis.

Γίνεται όμως η αγαπημένη όλων μας κρύα μπύρα ν΄απολαμβάνεται ζεστή;! Σίγουρα στο Βέλγιο κάτι θα ξέρουν επί του θέματος, μιας και παράγουν ιδιαίτερα ποιοτική μαύρη μπύρα. Ιδού λοιπόν η συνταγή για το αγαπημένο, χειμερινό ρόφημα, που πραγματικά αξίζει γευστικά να δοκιμάσετε.

Υλικά που θα χρειαστείτε

•1,5 λίτρο μαύρης μπύρας

•50 γραμμάρια καστανής ζάχαρης

•2 κ.σ. μέλι

•Χυμό από μισό λεμόνι

•250 ml χυμού βύσσινο ή εναλλακτικά πορτοκαλιού

•2 αστεράκια γλυκάνισου

•6 γαρύφαλλα

•3 σπόρους κάρδαμου

•1 ξυλάκι βανίλιας

•1 ξυλάκι κανέλας

•½ κ.γ. πιπερόριζας τζίντζερ (προαιρετικά)

*Στις βόρειες, κρύες χώρες συχνά προστίθενται στην παραπάνω συνταγή και 30 ml ρούμι

beber-cerveza-con-vistas-a-los-Alpes

Τρόπος Παρασκευής

•Βάζουμε την μπύρα σε μια κατσαρόλα.

•Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά, το μέλι, τα μπαχαρικά.

•Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα στους 60 βαθμούς και την αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσέχουμε να μην φτάσει η μπύρα σε σημείο βρασμού. Είναι σημαντικό να μην ξεπεράσει τους 80 βαθμούς.

•Αφήνουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για 15 λεπτά ώστε να προσδώσουν τα μπαχαρικά τα αρώματα τους στο ρόφημα.

•Σουρώνουμε το μείγμα.

•Ζεσταίνουμε ξανά το ποτό για λίγο στους 60 βαθμούς. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

•Σερβίρουμε το ρόφημα ζεστό

gluehbier 2

Από εμάς, λοιπόν, στο myselvi.gr…στην υγειά σας!!!

holiday-beer1

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top