ΠΑΙΔΙ

Γιατί δεν πρέπει να φιλάτε τα παιδιά σας στο στόμα

1

Σε πολλές μαμάδες έχει τύχει λίγο πολύ να φιλήσουν το παιδάκι τους στο στόμα ως ένδειξη αγάπης αλλά αυτό μπορεί να ενέχει κινδύνους για τη στοματική τους υγιεινή σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της στοματικής υγείας της Υπηρεσίας Οδοντιατρικής Υγιεινής στη Victoria, Dr Paula Bacchia «Αν οι μαμάδες έχουν για παράδειγμα οδοντική τερηδόνα στο στόμα τους έχουν και υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων Streptoccus mutans, τα οποία μπορούν εύκολα να μεταδώσουν στα παιδιά τους, με ένα αθώο φιλί στο στόμα ή με το να πιπιλίσουν την πιπίλα τους για να την καθαρίσουν. Στο τέλος, ο καθένας παίρνει ένα βακτήριο, το οποίο μπορεί να μεταδώσει».

Επιπλέον πολλά μικρόβια διασπούν τα σάκχαρα των τροφών και παράγουν οξέα, τα οποία σταδιακά διαβρώνουν το σμάλτο και προκαλούν τερηδόνα.

Έτσι εάν κάποιο μικρόβιο το έχει ο γονιός μπορεί να το μεταδώσει στο «αθώο» στόμα του παιδιού χωρίς βέβαια να το θέλει.

Έρευνες που έγιναν επίσης στη Victoria της Αυστραλίας έδειξαν ότι τα δύο τρίτα των εγκύων μαμάδων παρουσίασαν σε έλεγχο που έγινε σε δημόσια οδοντιατρεία, ακατέργαστη φθορά ενώ πολλά παιδιά ηλικίας 3-5 ετών έχουν πάρει αναισθητικά για να διορθώσουν κάτι στο στόμα τους ή στα δόντια.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους γονείς για αυτή τη συνήθεια σε συνδυασμό βέβαια με τον περιορισμό στη λήψη ζαχαρούχων ποτών ενώ θα πρέπει να καθυστερείται όσο είναι δυνατόν η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

ΠΗΓΗ: govastileto.gr
Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top