ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εδώ γυρίστηκαν ελληνικές ταινίες!!

photo3_taxidi

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail.com

Όσες φορές και να δεις, τις κλασικές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα μας και δεν παλιώνουν ποτέ. Ατάκες, σκηνές και πρωταγωνιστές θα ζουν για πάντα μέσα μας. Πού όμως έκανε βόλτα με ποδήλατο ή Αλίκη Βουγιουκλάκη πριν καταταγεί στο Ναυτικό, που γύρναγε ο Θανάσης Βέγγος διδάσκοντας μας. Έξω φτώχεια και καλή καρδιά και που έπινε τον καφέ του ο Κώστας Βουτσάς και η Ζωή Λάσκαρη στο “Μερικοί το Προτιμούν Κρύο”. Πού είναι η βίλα της Αλίκης στην «Αρχόντισσα» και σε ποιόν ανήκει το αρχοντικό των Φουρτουνάκιδων στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη! Αυτά και άλλα πολλά θα θυμηθούμε!!!

Το σπίτι της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην κλασική ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Αλίκη στο ναυτικό» είναι στην Εκάλη. Ακόμη και σήμερα το σπίτι υπάρχει. Η εξωτερική καγκελόπορτα παραμένει η ίδια, όπως και τα κάγκελα της περίφραξης όπου δεν έχουν τοποθετηθεί ψηλότερα. Η βασική διαφορά είναι ότι έχει αλλάξει η κεντρική πόρτα, διαθέτοντας πλέον άνοιγμα καθ’όλο το ύψος και διακόπτει τη συνέχεια στα κλωστρά της εισόδου που είχε παλιά. Στην ίδια ταινία όταν η πρωταγωνίστρια φορέσει την ναυτική στολή ανεβαίνει στο Αντιτορπιλικό “ΑΕΤΟΣ”.

EPSON scanner image

Το 1968 ο Ντίνος Δημόπουλος γυρίζει την «Αρχόντισσα και τον Αλήτη». Αν και το στόρυ είναι τοποθετημένο στο μαγευτικό νησί της Κέρκυρας το αρχοντικό του Παπαγιαννόπουλου βρίσκεται στην είσοδο της Παλλήνης, μετά την Αττική οδό σε ένα λόφο δεξιά. Είναι η Βίλα Λεβίδη, που σήμερα είναι σκέτο ερείπιο μια και οι οι «επισκέπτες» της, δεν αρκέστηκαν στο να κλέψουν ό,τι θεωρούσαν πολύτιμο, αλλά φρόντισαν να καταστρέψουν με κάθε δυνατό τρόπο το τεράστιας χρηματικής και πολιτιστικής αξίας σπίτι. “Η Νεραϊδα και το παλικάρι” γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1969 στην Κρήτη.

Η βίλα του Νίκου Κούνδουρου στο Μιράμπελλο Αγίου Νικολάου χρησιμοποιήθηκε ως το σπίτι των «Φουρτουνάκηδων» ενώ το χωριό των Βροντάκηδων και των Φουρτουνάκηδων ήταν η πόλη του Αγίου Νικολάου με την χαρακτηριστική πλατεία και τη λιμνοθάλασσα Βουλισμένη.

photo10

Το 1970 είναι η χρονιά της «Υπολοχαγού Νατάσας». Μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές της Finos Film, αφού τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία. Πολλές σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στη Βίλα Καζούλη που βρίσκεται στην είσοδο της Κηφισιάς και καλύπτει μια έκταση 47 στρεμμάτων. Εκεί ένα χρόνο πριν ο Σταύρος Τσιώλης είχε γυρίσει το αστυνομικό θρίλερ «Πανικός». Στις πρώτες σκηνές της Νατάσας τα γυρίσματα έχουν γίνει στην Κωπαΐδα ενώ το σπίτι της Αλίκης υπάρχει ακόμη και σήμερα σχεδόν ετοιμόρροπο.

photo4

Στην πλάκα θα μεταφερθούμε για την συνέχεια…Στην  οδό Τριπόδων 32 γυρίστηκε η τελευταία ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Σήμερα το σπίτι υπάρχει ακόμα, διατηρείται η σκάλα που οδηγούσε στα πάνω πατώματα, εκεί που η Μάρω Κοντού έδινε ομηρικές μάχες με την «κακιά» γειτόνισσά της Τασσώ Καββαδία. Στην Πλάκα γυρίστηκε το 1948 και η κωμωδία της Φίνος Φίλμ «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» σε μία αυλή που σήμερα ανήκει στον Μίμη Πλέσσα.

Οι ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου «Το ταξίδι»(1962) και «Το λεβεντόπαιδο»(1969) γυρίστηκαν στο Πέραμα. Η περιοχή έχει αλλάξει ριζικά  και είναι πάρα πολύ δύσκολη η αναζήτηση γιατί στη θέση των σπιτιών της εποχής έχουν χτιστεί πολυκατοικίες και έχει αλλάξει μέχρι και το πολεοδομικό σχέδιο των δρόμων. Από μια πρώτη εκτίμηση, οι σκηνές και στις δυο ταινίες πρέπει να γυρίστηκαν από κάτω από τη σημερινή Λεωφόρο Δημοκρατίας, δηλαδή από την πλευρά που “βλέπει” προς την Ακτή.

Το γραφείο με τις κουβαρίστρες “Λουξ” όπου εργαζόταν η Αντιγόνη Βαλάκου και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Χαμένα όνειρα», ήταν σε νεοκλασσικό κτίριο στο Σύνταγμα στην γωνία των οδών Πατρώου και Μητροπόλεως. Η είσοδος του κτιρίου ήταν επί της Πατρώου. Το κτίριο υπάρχει ακόμη και σήμερα.

photo3_taxidi

Το «Ορατότης Μηδέν»είναι από τις πλέον αγαπημένες ταινίες του Νίκου Φώσκολου. Άρτια παραγωγή του Φίνου με σπουδαίες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές. Τα Ναυπηγεία όπου βλέπουμε τον Νίκο Κούρκουλο να “ακροβατεί” ανάμεσα σε σωλήνες και γερανούς, είναι οι δεξαμενές του λιμανιού του Πειραιά στην Ακτή Βασιλειάδη στην Δραπετσώνα. Στο τέλος της ταινίας, η ρίψη των στεφάνων στη θάλασσα έγινε στην Φρεαττύδα, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η “Πισίνα”, στη στροφή της Ακτής Θεμιστοκλέους, κοντά στο Ναυτικό Μουσείο. Πίσω από τον Νίκο Κούρκουλο βλέπουμε το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά στη στροφή της Ακτής Θεμιστοκλέους και μια από τις πολυκατοικίες που υπήρχαν ήδη από τότε. Σήμερα, στο σημείο αυτό έχει χτιστεί τοίχος, όμως διακρίνεται και το Νοσοκομείο και η πολυκατοικία.

photo3

Τέλος στο κτήμα Χαροκόπου στη Λάρισα γυρίστηκαν σκηνές των ταινιών: “Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά”, “Ο μικρός δραπέτης” και “Ο Αστραπόγιαννος”. Και οι τρεις παραγωγές της Φίνος Φιλμ.

ri7fc

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top