ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

…does love have power?

17965435_10155148538989266_787007959_n

Γράφει η Χρυσάνθη Παλάζη / Δρ. Παιδαγωγικής / Msc Σχολικής Ψυχολογίας

Τυχαία ένα μεσημέρι είδα ένα επεισόδιο του τηλεοπτικού ριάλιτι Power of love, σχεδόν ψυχαναγκαστικά επέμεινα να το δω μέχρι τέλους και να μην βιαστώ να βγάλω συμπεράσματα από ένα αποσπασματικό 10λεπτο.

Δεν θέλω να σχολιάσω το περιεχόμενο, το στήσιμο, την επιλογή προσώπων, το θέμα..το έχουν κάνει άλλοι ειδικότεροι από μένα. Εγώ θα εστιάσω μόνο στην παιδευτική αξία της προβολής αυτής της κοσμοθεώρησης αναφορικά με το συναίσθημα της αγάπης-μια και έτσι είναι ο τίτλος: the power of love- μέσα από ένα μέσο με τόσο μεγάλη δύναμη επιρροής όπως η τηλεόραση.

Θα μου πείτε πολλά και διάφορα περί των επιλογών τηλεθέασης που σου δίνει η χρήση του τηλεκοντρόλ, περί προσωπικής ευθύνης αυτού που επιλέγει να δει αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια, ενήλικου και ανήλικου…Καμιά φορά ωστόσο αυτά τα όρια της προσωπικής επιλογής δοκιμάζονται γιατί πχ. δεν υπάρχει άλλη επιλογή σε αυτή τη ζώνη ώρας, είναι πιο χαλαρωτική η τηλεθέαση, καθώς δεν απαιτεί σκέψη και προετοιμασία.. και στο κάτω κάτω βρε αδερφέ, ας δούμε και λίγο για να έχουμε άποψη στις κουβέντες στις παρέες μας.

Με αυτά και με εκείνα λοιπόν, το τηλεοπτικό κοινό και ιδίως τα νέα παιδιά, αποκτούν εξοικείωση με μοντέλα ανθρώπινης συμπεριφοράς στο θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων. Ξεπατικώνουν ατάκες από τις κουβέντες των ζευγαριών, είτε για να τις κοροϊδέψουν, είτε για να τις μιμηθούν.

Πως μαθαίνουν λοιπόν τι σημαίνει η δύναμη της αγάπης;

Αγάπη είναι, να μην σε νοιάζει αν η βλεφαρίδα είναι περασμένη με τη σωστή μάσκαρα που προσθέτει μήκος, όγκο, λάμψη, όταν πρόκειται να συναντήσεις τον άνθρωπο που έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Αγάπη είναι, να τολμάς να κοιτάς στα μάτια τον άλλον και να αφήνεις το βλέμμα να πει όλα αυτά που βγαίνουν από τα βάθη της ψυχής.

Αγάπη είναι, να σε νοιάζει που ο άλλος είναι στεναχωρημένος και απογοητευμένος και να συντρίβεται μαζί και ο δικός σου ψυχικός κόσμος όταν βλέπεις τα μάτια του σκοτεινιασμένα και βαριά. Αγάπη είναι, να παραμερίζεις τον δικό σου εγωισμό και τα απαιτητικά θέλω σου και να είσαι πρόθυμος/-η να ακούσεις, να νιώσεις..δεν είναι ανάγκη να μιλάς, ή να σπεύδεις να δίνεις λύσεις. Αγάπη είναι, να ακούς με τρόπο που τα μάτια του απέναντι σου, να στήνουν γέφυρες επικοινωνίας και να αισθάνονται ότι εκεί δίπλα υπάρχει μια αδερφή ψυχή. Αγάπη είναι, να μην ταμπουρώνεσαι πίσω από αμετακίνητες απόψεις, αλλά να έχεις διάθεση να κάνεις διάλογο, να ακούσεις, να υποχωρήσεις, να ζητήσεις συγνώμη για λανθασμένες συμπεριφορές και λάθος λόγια ή πράξεις.

Αγάπη είναι, να είσαι ειλικρινής, πραγματικά ευγενικός, ευθύς και αυθεντικός στον τρόπο που εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Αγάπη είναι, να συγχωρείς λάθη που δεν έγιναν από πρόθεση, υπερβολές που έγιναν από παρορμητισμό και υπερβολικό συναίσθημα. Αγάπη είναι, να στέλνεις με ένα φωτεινό χαμόγελο, με μια ματιά στον άλλο το μήνυμα ότι τα δικά του αγαπημένα, γλυκά μάτια είναι ο κόσμος όλος..

Πόσοι άνθρωποι σταθήκαμε τυχεροί άραγε να βρούμε και να μπορέσουμε να κρατήσουμε στη ζωή μας μια τέτοια αδερφή ψυχή;

Ένα άνθρωπο που απλόχερα θέλησε να μας χαρίσει αγάπη, νοιάξιμο, ενδιαφέρον, μια ζεστή ματιά όταν την έχουμε ανάγκη, μια καληνύχτα στα δύσκολα βράδια, μια καλημέρα όταν όλα φαντάζουν καλύτερα και αναθαρρούμε από την μέρα που ανατέλλει και λέμε “η ζωή τελικά μπορεί να είναι όμορφη”.

Αυτή την αγάπη που είναι σπάνια, που δεν την βρίσκεις στη ζωή εύκολα, που σπανίζει γιατί σπανίζουν οι άνθρωποι που βάζουν πάνω και πέρα από όλα τον άνθρωπο που άγγιξε την ψυχή τους, έπρεπε να κάνουμε τηλεοπτικό πρότυπο, αντικείμενο μίμησης, αξία ζωής.

Γι’αυτό όσοι έχετε την τύχη να έχετε στη ζωή σας μια τέτοια ψυχή που πάλλεται από τη δύναμη της αγάπης, προσέξτε την, μην την σπαταλάτε, μην την απορρίπτετε.. είναι ανεκτίμητη.

Ίσως οι άνθρωποι που την έχουν δεν μπορούν να την εκτιμήσουν, τη θεωρούν δεδομένη, ίσως καμιά φορά και το πολύ νοιάξιμο πνίγει και εγκλωβίζει τον άλλο και μόνο αν χαθεί, είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την απώλεια..

Εγώ πάντως ξέρω ότι αγάπη έχει δύναμη, είναι αξία μοναδική, στήριγμα ζωής, λόγος να ζεις και να αναπνέεις..

Γι’ αυτό και αγανακτώ με τα αγόρια με το καλοφτιαγμένο μαλλί, τους επιτηδευμένους τρόπους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα κορίτσια που αναζητούν καθώς μιλούν ποια κάμερα παίρνει το καλό τους προφίλ και βασανίζονται στη σκέψη αν τους τονίζει τα ψωμάκια το κολλητό κολάν που επέλεξαν να λανσάρουν στο πλατό σε εκείνο το shooting.

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top