ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ» στην παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ»

 ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ
ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΒΑΝΙΔΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 9/11/2018 / ΩΡΑ: 19.15

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ : 10 & 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ /ΩΡΑ: 19.15

Το κλασσικό αριστούργημα του Ιουλίου Βερν «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» επιλέγει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών φέτος για την παιδική του σκηνή φέρνοντας τους μικρούς του φίλους σε επαφή με ένα κορυφαίο έργο της παιδικής  λογοτεχνίας  πολύ γνωστό και οικείο σε όλα τα παιδιά. Οι περιπέτειες του Φιλέα Φόγκ και του υπηρέτη του Πασπαρτού στο μαγικό ταξίδι τους στον κόσμο φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, γεμίζουν την ψυχή τους με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό και κεντρίζουν δημιουργικά τη φαντασία τους.

Πρόκειται για μια περιπέτεια ενάντια στον χρόνο, ένα φανταστικό ταξίδι που χρησιμοποιεί όλα τα μεταφορικά μέσα που ήταν γνωστά την εποχή που το έργο γράφτηκε και μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς στοχεύει στην αποδοχή της διαφορετικότητας και την πολυπολιτισμικότητα.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το φημισμένο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν στην παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών σε ένα σύγχρονο και φαντασμαγορικό ανέβασμα για παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού.

Ο Φιλέας Φογκ ήταν ένας πλούσιος εκκεντρικός τζέντλεμαν, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, στην Λέσχη Ριφόρμ, στο Λονδίνο, όπου και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, εξ αφορμής μια συζήτησης, στοιχημάτισε για 20.000 λίρες πως μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, μαζί με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού, τον οποίο είχε προσλάβει λίγες ώρες νωρίτερα. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, παρακολουθείται στενά, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, από τον επιθεωρητή Φιξ, ο οποίος υποπτεύεται τον Φογκ ως δράστη μιας ληστείας που σημειώθηκε σε τράπεζα του Λονδίνου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Ευαγγελίδου

Μουσική: Διογένης Δασκάλου

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία : Λιάνα Σπυριδωνίδου

Εικαστική εκτέλεση σκηνικών: Δημήτρης Μπραϊκίδης
Φωτισμοί: Μιχάλης  Κουβόπουλος

Μαύρο Θέατρο : Κυριάκος Θεοδωρίδης

Μακιγιάζ: Φανή Παπαδοπούλου

Παίζουν: Χαράλαμπος Παυλίδης, Γιώργος Καρύδας, Αστερόπη Χαριτίδου, Αστέριος Πολυχρονίδης, Μιχάλης Κοβανίδης, Βασιλική Δαλίσκα, Ευαγγελία Δαμιανίδου

έκτακτη συμμετοχή : Νίκος Βεργίδης, Καλλιόπη Ευαγγελίδου

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Γιατί να ταξιδεύει κανείς;

Μερικές ερωτήσεις μοιάζουν να έχουν αυτονόητες απαντήσεις αλλά όταν ο εμπνευστής του ταξιδιού είναι ένας συγγραφέας θρύλος όπως ο Ιούλιος Βερν τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Όταν ξεκινήσαμε για τον «Γύρο του κόσμου» νόμιζα πως είχαμε στα χέρια μας ένα έργο για παιδιά φαντασμαγορικό, με πολλές χώρες και πολλά μεταφορικά μέσα. Όμως όσο προχωρούσε το ταξίδι όλο και περισσότερο ένιωθα πως ο γύρος του κόσμου είναι απλώς η αφορμή για ένα άλλο παράλληλο πιο ουσιαστικό ταξίδι. Αυτό που κάνει κάποιος μέσα στην ψυχή

Ο Ιούλιος Βερν προοριζόταν για να γίνει δικηγόρος και να αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του Πέτρου. Η αυστηρή πειθαρχία που του επέβαλλε ο πατέρας του ανάγκασε τον Ιούλιο να ζήσει τα ταξίδια και τις περιπέτειες που ονειρευόταν μέσα στο μυαλό του με την φαντασία του.

Είδε αεροπλάνα στον ουρανό, υποβρύχια στον βυθό, ταξίδια στο διάστημα, με τόση σιγουριά και βεβαιότητα, με τόση ακρίβεια και λογοτεχνική επιστημοσύνη, που ανάγκασε σχεδόν την ανθρωπότητα να στρέψει το βλέμμα της προς το άγνωστο και να εξετάσει μήπως ήταν τελικά δυνατό ακόμη και το πιο φαινομενικά απίθανο να πραγματοποιηθεi. Τον χαρακτήρισαν «πατέρα της επιστημονικής φαντασίας», μα ο χρόνος τον ανέδειξε περισσότερο ως προφήτη μιας τεχνολογικής εξέλιξης εφικτής και απόλυτα ρεαλιστικής.

Τα έργα του ανήκουν στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, όμως η επιρροή τους στον κόσμο των μεγάλων ήταν τόσο καταλυτική που μας κάνει να σκεφτόμαστε ποια είναι τελικά αυτή η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον κόσμο των παιδιών και των μεγάλων; Θυμάται πραγματικά κάποιος μεγάλος ποια ακριβώς ήταν η καθοριστική εκείνη στιγμή που έπαψε να είναι παιδί;

Ο Γύρος του κόσμου αποδείχτηκε και θεατρικά μια μοναδική εμπειρία κι όσο είναι άθλος για τον Φιλέα Φογκ να τον πραγματοποιήσει σε 80 ημέρες άλλο τόσο είναι για εμάς η δραματοποίηση του σε λιγότερο από μιάμιση ώρα.

Γι αυτό το μαγικά ρεαλιστικό ταξίδι λοιπόν θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς μου συνεργάτες.

Τον Μιχάλη Κοβανίδη που για άλλη μια φορά διασκεύασε το λογοτεχνικό κείμενο με μαεστρία, μένοντας στην καρδιά και το ύφος του κειμένου με σεβασμό στην διάνοια του συγγραφέα.

Τον Διογένη Δασκάλου που με τη μουσική του σύνθεση κατορθώνει πάντα να εξελίσσει την σκέψη μου και να δημιουργεί αναγνωρίσιμα μοτίβα που γίνονται οργανικό κι αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης.

Την Λιάνα Σπυριδωνίδου που δημιουργεί μοναδικούς πρωτότυπους φανταστικούς χώρους και μαζί με τον Δημήτρη Μπραικίδη δημιουργούν ονειρικά σκηνικά και κοστούμια.

Τον Μιχάλη Κουβόπουλο που με την τεράστια εμπειρία του δημιουργεί μοναδικούς φωτισμούς.

Τον Αστέριο Πολυχρονίδη που κινεί τα βήματά μας πάνω στην σκηνή.

Όλο το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν για να πραγματοποιηθεί μια τόσο φιλόδοξη παραγωγή.

Και τέλος τον πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών κ. Δ. Τσαλίκογλου και το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου που μας έδωσαν γενναιόδωρα και απλόχερα το εισιτήριο για να πραγματοποιήσουμε αυτό ο ταξίδι.

 

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΩΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

«ΑΣΤΕΡΙΑ» /ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Για πληροφορίες και κλείσιμο οργανωμένων μαθητικών παραστάσεων
μπορείτε να επικοινωνείτε
στα τηλέφωνα του θεάτρου 2321054268 & 2321054585 εργάσιμες μέρες και ώρες.

To Top