ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Χριστουγεννιάτικο κέικ με φρούτα και μπαχαρικά δια χειρός Νίκης Μερκούρη

Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address

Αυτές τις μέρες έχουμε διάθεση για γλυκά αρώματα να συνοδεύουν τον καφέ και να μας βάζουν στο εορταστικό κλίμα. Χριστουγεννιάτικο κέικ με φρούτα και μπαχαρικά.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 1 φλιτζάνι κερασάκια γλασέ κομμένα στη μέση
  • 1/2 φλιτζάνι φλούδες κίτρου ή σύκο γλυκό του κουταλιού
  • χυμός και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • χυμός και ξύσμα 1 μανταρινιού
  • 50γρ. καρύδια
  • 50γρ. αμύγδαλα
  • 50γρ. φουντούκια
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 300γρ. βούτυρο
  • 300γραμ καστανή ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 500 γραμ αλεύρι που φουσκώνει
  • 1 π γλυκο ή κονιάκ
  • 2 κ γ μπέικιν πάουντερ
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • Λίγο αλεύρι για τα φρούτα
  • Βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε όλα τα ξερά φρούτα να μαλακώσουν με το κρασί για 2 ώρες περίπου (ή και από την προηγούμενη μέρα).

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα σαν κρέμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού, το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ και ανακατεύουμε.

Αφού τρίψουμε όλα τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς στο multi, τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Μετά τα ρίχνουμε όλα μαζί στο μείγμα με τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.

Στραγγίζουμε τα φρούτα από το κρασί και τα ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι να στεγνώσουν. Τα προσθέτουμε στο κέικ ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Το κρασί το φυλάμε, γιατί θα το χρειαστούμε για να σβήσουμε κρέας η κρεμμύδια για κάποια συνταγή που χρειάζεται κρασί !!!

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ 25εκ. Ρίχνουμε το μείγμα, ανάβουμε το φούρνο στους 180°C και μόλις σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα περίπου όταν κρυώσει στολίζουμε με το γλάσο.

Ετοιμάζουμε γλάσο με 5 κσ άχνη και 1 κσ γάλα αμυγδάλου, βανίλια σκόνη μια δόση. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε υφή κρεμώδη.

Απλώνουμε λίγο γλάσο στην επιφάνεια και ρίχνουμε κόκκινη τρούφα ή μια φράουλα κατεψυγμένη και λιωμένη και μετά πάλι γλάσο αφήνουμε να τρέξει και να στεγνώσει.

Στολίζουμε με φύλλα από ζαχαρόπαστα και μπαλίτσες κόκκινες που σχηματίζουμε.

Πέτυχε τι κέικ ; Συγχαρητήρια! Μην ξεχάσετε όμως το φλουρί!
Καλη Επιτυχία

To Top