Όταν η σύνδεσή σου με τη φύση, σε ακολουθεί και στο γραφείο, η παραγωγικότητά σου εκτοξεύεται, όπως δείχνουν οι έρευνες. Είναι η… βιοφιλία μια άγνωστη λέξη που πρέπει να γίνει γνωστή;
Biophilia: (ουσιαστικό) Η έμφυτη και γενετικά καθορισμένη συγγένεια και σύνδεση των ανθρώπων με τον φυσικό κόσμο. Αυτό λέει ο ορισμός. Αλλά αυτή η «συγγένεια» και η «σύνδεση» πώς μπορεί να μας βοηθήσει στον επαγγελματικό χώρο;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Φανταστείτε ένα γραφείο με ένα μεγάλο παράθυρο και θέα στον έξω κόσμο. Τώρα φανταστείτε ένα υπόγειο χωρίς πρόσβαση στον ήλιο και στο περιβάλλον. Σε ποιον χώρο θα νιώθατε πιο παραγωγικοί; Αυτό που μοιάζει τόσο αυτονόητο, δυστυχώς για πολλά γραφεία στην Ελλάδα, δεν είναι. Πολλές φορές μπαίνω σε γραφεία στα οποία με πιάνει η ψυχή μου. Σκοτεινά, χωρίς αρκετά παράθυρα, λίγο σαν να έχουν βγει από καφκικά μυθιστορήματα. Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που δουλεύουν σε τέτοιο περιβάλλον, κυρίως στις πόλεις, και μπορεί να είστε ένας από αυτούς.
Ευτυχώς όσο εξελίσσονται τα πράγματα στον εργασιακό κόσμο, παρά την κρίση, οι εταιρείες αρχίζουν να δίνουν περισσότερη βάση στο να φτιάχνουν καλές «φυσικές» εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενούς τους. Πώς λοιπόν η biophilia, που είναι ελληνική λέξη, αλλά ξεκίνησε να ερευνάται από εταιρείες του εξωτερικού, επιδρά στη δουλειά μας;
Οι ερευνητές μίλησαν. Μια ομάδα από το Business School του Warwick άντλησε δεδομένα από μια πλατφόρμα που λέγεται Scenic-or-not (Φυσικά όμορφο ή όχι), σχετικά με το τι ονομάζουμε οι άνθρωποι «ωραίο φυσικό περιβάλλον», και συνέδεσε τα δεδομένα αυτά με το πού ζούμε και δουλεύουμε και τα αντίστοιχα ποσοστά ευεξίας μας. Ακόμα και τα πορίσματα για την υγεία από τις απογραφές πληθυσμού που γίνονται τελευταία, δείχνουν ότι όσοι ζουν σε «όμορφο» περιβάλλον είναι ευτυχέστεροι και πιο υγιείς.
Το ένα τρίτο της ζωής μας. Επειδή λοιπόν περνάμε το ένα τρίτο τουλάχιστον της ζωής μας σε ένα γραφείο, διαφαίνεται σε έρευνες και η σχέση εργασιακού περιβάλλοντος και αποδοτικότητας εργαζομένων. Καλά το καταλάβατε. Το να βλέπουμε από το παράθυρο έναν ορίζονται, λίγη φύση, ή λίγο ουρανό, αντί για έναν γκρίζο τοίχο, επιδρά στο μυαλό μας με πολύ σύνθετους τρόπους. Μια ακόμα σχετική έρευνα δείχνει ότι η φύση μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αρνητικές επαναλαμβανόμενες σκέψεις και να επηρεάσουμε τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου μας, το μέρος δηλαδή που έχει άκρως σημαντικό ρόλο στις γνωστικές, συναισθηματικές και ανώτερες νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου.
Μακριά από την οθόνη. Όπου κι αν ψάξετε, θα βρείτε αντίστοιχες αναφορές. Η biophilia στο γραφείο έχει γίνει πια μια από τις πιο απαραίτητες τάσεις. Και δεν είναι ένα ουτοπικό πλάνο, γιατί δεν χρειάζεται η θέα από το γραφείο να είναι η απέραντη θάλασσα ή το δάσος του Τατοΐου. Ακόμα και μια υποτυπώδης θέα και επαφή με τον ήλιο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Επίσης η biophilia βρίσκει εφαρμογές και εντός του γραφείου. Ένα ωραίο φυτό, δυο γλάστρες και άλλα φυσικά στοιχεία στον χώρο βοηθάνε εξίσου. Το θέμα είναι όπως διαβάσαμε και σε ένα report του World Green Building Council, να υπάρχει «διέξοδος για τα μάτια». Να μπορείς να κοιτάξεις μακριά από την οθόνη και τα τετράδιά σου, να επιτρέπεις στα μάτια και τον εγκέφαλό σου να επαναπρογραμματίζονται και να εστιάζουν εκ νέου. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερη κόπωση, λιγότεροι πονοκέφαλοι ή προβλήματα στα μάτια, ανεβασμένη ψυχολογία και παραγωγικότητα, σημαντικά μειωμένο στρες.
Η φύση έχει προνοήσει. Ας της αφήσουμε ένα παράθυρο ανοιχτό, ακόμα και αν τα βασικά παράθυρα που χρησιμοποιούμε είναι τα Windows 10.