ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Μπακλαβάς δια χειρός Νίκης Μερκούρη

niki

Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address

Μπακλαβάς, αξία κλασσική, γεύση διαχρονική!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμ φύλλα κρούστας
  • 200 γραμ βούτυρο και ελαιόλαδο σε ίσες ποσότητες

 

ΓΕΜΙΣΗ

  • 1/2 κιλό καρύδια
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι μπισκότο τριμμένο digestive
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

φωτογραφία 5

 

ΣΙΡΟΠΙ

  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 κιλό ανθόμελο
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • γαρυφαλλάκια

φωτογραφία 4

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ταψί 30εκ στρώνουμε τα μισά φύλλα αφού τα λαδοβουτυρώνουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και απλώνουμε πάνω στο φύλλο χωρίς να στριμώχνουμε πολύ τα υλικά. Μετα επαναλαμβάνουμε πάλι φύλλο λάδωμα όχι το γνωστό αλλά το μπακλαβάδικο και πάλι γέμιση μέχρι να τελειώσει

Τέλος διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα αφού τα λαδοβουτυρώσουμε. Καλύπτουμε με τρία τελευταία φύλλα καλά βουτυρολαδομένα. Χαράζουμε και βάζουμε σε κάθε κομμάτι από ένα γαρυφαλλάκι.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο υλικό μέχρι να κάψει το λάδι με το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από το μπακλαβά. Ψήνουμε στους 170β για μια ώρα και 10 λεπτά περίπου αέρα.

Το σιρόπι το ετοιμάζουμε από πριν να κρυώσει και όταν βγάλουμε το μπακλαβά από το φούρνο περιμένουμε πέντε λεπτά και ρίχνουμε με την κουτάλα σιγά σιγά παντού το δροσερό σιρόπακι.

Μετά θα είναι θαύμα το μετά …..

φωτογραφία 1

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top