Η αύξηση είναι ένα ζήτημα λεπτό και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Κρίσιμο, αναγκαίο, η μεγαλύτερη επιθυμία!
Σκεφτόμαστε και μετράμε τις ενέργειές μας στη δουλειά, τις ώρες εργασίας μας και τους στόχους που πετυχαίνουμε και βάσει αυτών ζητάμε τα ανάλογα. Γνωρίζουμε όμως ότι είναι πολύ πιθανό ο προϊστάμενός μας να μην συμφωνήσει. Εκείνος είναι που θα εξετάσει ενδελεχώς κάθε πράξη και αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε με δίκαιο τρόπο και καλή πρόθεση.
Ας δούμε όμως, πέρα από το αν την αξίζουμε, πότε είναι η σωστή στιγμή για να τη διεκδικήσουμε. Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε αν είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσουμε αύξηση, καθώς και τις πιθανότητες να την πάρουμε; Παρακάτω έχουμε συμβουλές που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε αν είναι η ώρα να συναντήσουμε το αφεντικό μας ή όχι.
Προετοιμαζόμαστε πάντα.
Επειδή εμείς πιστεύουμε ότι μας αξίζει, δεν σημαίνει ότι το ίδιο πιστεύει και η εταιρεία για εμάς. Ανεξαρτήτως από το πόσο καλά τα πάει η εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε, οι επικεφαλής της πρέπει να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση χρήματων χωρίς να μπορούν πάντοτε να προσφέρουν τις πλούσιες ευχαριστίες που πιστεύουμε ότι μας αξίζουν. Πρώτα, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε μία έρευνα πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς μας και πώς αυτό κοστολογείται σεαντίστοιχες εταιρείες για να έχουμε μία αντικειμενική εικόνα των πραγμάτων.
Κάνουμε την αυτοκριτική μας.
Είναι σημαντικό να μπορούμε να στηρίξουμε το αίτημά μας για αύξηση και όχι μόνο να υποστηρίζουμε ότι δικαιούμαστε μία. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πρέπει να κρίνουμε αντικειμενικά τα επιτεύγματά μας και τους στόχους που έχουμε πετύχει για να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε τα επιχειρήματά μας προς την κατεύθυνση ότι την αξίζουμε. Είναι σίγουρο πως τα νούμερα και τα γεγονότα θα λειτουργήσουν περισσότερο πειστικά για τον προϊστάμενό μας. Ας τον ενημερώσουμε για τα πρόσθετα καθήκοντα που έχουμε αναλάβει προκειμένου να συνδράμουμε και εμείς πιο ενεργά στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Σχεδιάζουμε τον κατάλληλο τρόπο προσέγγισης.
Σωστό timing! Αφού έχουμε συλλέξει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και είμαστε έτοιμοι, ήρθε η ώρα να επιλέξουμε τη στιγμή της συνάντησης. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας μας; Υπάρχει περιθώριο αυξήσεων;
Σωστό timing! Αφού έχουμε συλλέξει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και είμαστε έτοιμοι, ήρθε η ώρα να επιλέξουμε τη στιγμή της συνάντησης. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας μας; Υπάρχει περιθώριο αυξήσεων;
Επίσης, εάν ο προϊστάμενός μας διανύει μία ήρεμη περίοδο επαγγελματικά ίσως είναι πιο πιθανό να υπογράψει την αύξηση μας. Ακόμη και μικροί παράγοντες, όπως η ψυχική διάθεση του αφεντικού μας, μπορεί να έχουν σημασία.
Όμως, ανεξάρτητα με όλους τους υπόλοιπους παράγοντες, το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε αρκετό από τον χρόνο του για να συζητήσουμε μαζί του. Εφόσον έχουμε ετοιμάσει μία καλή παρουσίαση με τα επιχειρήματά μας, πρέπει να μάθουμε πότε εκείνος θα είναι πιο χαλαρός για να τον συναντήσουμε και να τα εκθέσουμε.
Το «όχι» είναι μία πιθανή απάντηση.
Αν το αίτημά μας για την αύξηση απορριφθεί, ας μην εκπλαγούμε. Το αφεντικό μας πιθανότατα θα μοιραστεί τους λόγους για τους οποίους αρνείται την αύξηση, οπότε ας τον ακούσουμε. Η εταιρεία μπορεί να μην έχει τα χρήματα ή μπορεί να πιστεύει ότι η απόδοσή μας δεν δικαιολογεί κάποια αύξηση τη δεδομένη χρονική περίοδο. Ας λάβουμε αυτή τη συζήτηση ως μία εποικοδομητική κριτική. Θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε τον τρόπο βελτίωσης της απόδοσης της εργασίας μας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για την επόμενη φορά που θα ζητήσουμε αύξηση.