ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Ατάκτως ερριμένα» οι σκέψεις μας

ατακτωςερριμεναmyselvi (1)

“λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν” 
ερμηνεία: «λιθάρια και πλίθες και ξύλα και κεραμίδια, ριγμένα άταχτα (στην τύχη)» δεν είναι χρήσιμα.
Ξενοφών ( Αρχαίος Έλληνας ιστορικός)

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουντουρά / ατάκτως ερριμμένα

Έτσι και με τις σκέψεις μας. Όταν οργανώσουμε τις σκέψεις μας τότε μόνο θα φτιάξουμε σωστά και την ζωή μας. Μόνο τότε μπορούμε να βρούμε την ευτυχία. Αν έχουμε τις σκέψεις συνέχεια «άτακτα ριγμένες» στα βάθη του μυαλού μας ποιο το νόημα; Μόνο δυστυχία, πόνο και αμφισβήτηση θα φέρουν.

Αν οι σκέψεις μας είναι «άτακτα ριγμένες» μέσα στον λαβύρινθο του μυαλού, από μόνες τους δεν κάνουν λόγια, κουβέντες και φράσεις, ψάχνουν κι αυτές μαζί με εσένα την έξοδο για να γίνουν λέξεις ουρλιαχτά δάκρυα. Πρέπει να ακούγονται αυτές οι σκέψεις μας. Να τις βάζουμε σε μια σειρά και να τις εξωτερικεύουμε, να βρίσκουμε τρόπο και να μιλάμε.

Μην έχουμε την απαίτηση να μας καταλαβαίνουν να μας συμπονούν να μας αποδέχονται ακόμη και να μας κριτικάρουν.
Σκέψεις , «άτακτες σκέψεις», μικρά σενάρια ή ακόμη και μεγάλα, που στροβιλίζουν στο μυαλό. Σκέψεις λογικές και παράλογες, που φοβόμαστε να τις πούμε μήπως και χαρακτηριστούμε παράφρονες. Αλλά μήπως και δεν είμαστε, που κλειδώνουμε στα βάθη του μυαλού μας όλες αυτές τις «άτακτες σκέψεις».

Που κάνουν τον καθένα από μας να μονολογεί. Δεν έχει σημασία, που είναι τόσο δύσκολο πολλές φορές να τις τακτοποιήσεις, να τις οργανώσεις σωστά, να βγάλεις νόημα και δεν μπορείς και τις αφήνεις να σε πιλατεύουν και να ξαγρυπνάς μ’ αυτές, κάνοντας διάλογο με τον εαυτό σου και να ξαναγυρνάς από την αρχή, από εκεί που ξεκίνησαν με μεγαλύτερο φόβο και πόνο.

Σκέψεις τόσο «άτακτα ριγμένες», μα που σημαίνουν τόσο πολλά για αυτά που σε πνίγουν, γι’ αυτά που σε πονάνε, γι’ αυτά που σε πρόδωσαν, γι’ αυτά που σε ταπείνωσαν. Σκέψεις «άτακτα ριγμένες» για τους ανθρώπους που αγαπάς, για τους ανθρώπους που είναι μακριά σου, αλλά και γι’ αυτούς που είναι κοντά σου.

Σκέψεις τόσο «άτακτα ριγμένες», που όταν τις τακτοποιήσεις σωστά τότε πραγματικά αποκτάς την ελευθερία σου και νιώθεις γεμάτος και ευτυχισμένος.

Αφήστε το σχόλιο σας

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top