Γράφει ο Γιώργος Ζιαντάρης / Κουζινο-καλλιτεχνήματα
Συνταγή από τον αγαπημένο μου Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 καρότο
- 3 φρέσκα κρεμμύδια
- 500 γρ. πατάτες
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κύβο λαχανικών ή κότας
- 50 γρ. λευκό κρασί
- 400 γρ. νερό
- 600 γρ. αρακά
- ½ ματσάκι άνηθο
- ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι
- πιπέρι
- ½ ματσάκι δυόσμο
Για το σερβίρισμα
- φέτες από λεμόνι
- δυόσμο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μία πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και κόβουμε το καρότο σε λεπτές φέτες.
- Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον κύβο και σβήνουμε με το κρασί.
- Βάζουμε το νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, βάζουμε τον αρακά, τον μισό άνηθο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε να βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί ο αρακάς.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, αλάτι, πιπέρι, τον δυόσμο ψιλοκομμένο, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με φέτες από λεμόνι και φύλλα δυόσμου.