Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail
Ανέκαθεν περιμέναμε από τους ηθοποιούς να έχουν και το προσόν της καλλιφωνίας. Πώς θα ήταν τα «Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι χωρίς την ερμηνεία της ηθοποιού Μελίνας Μερκούρη; Πώς θα ήταν το «Γκρίζο γατί» του Μάνου Χατζιδάκι και του Αλέκου Σακελλάριου δίχως τη φωνή της «γατούλας» Αλίκης Βουγιουκλάκη;
Σίγουρα τα συγκεκριμένα κομμάτια θα διέγραφαν την αυτόνομη πορεία τους, όπως συνέβη άλλωστε, αλλά ενδεχομένως να μην έμεναν στη συνείδηση του κόσμου ως «κινηματογραφικά τραγούδια». Το πρώτο, βραβευμένο με Όσκαρ, ανήκει στη ταινία του Ζύλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» και το δεύτερο από την πλέον δημοφιλή ελληνική ταινία, «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο», της Φίνος Φίλμ. Η σχέση των ηθοποιών με το τραγούδι είναι ένα παλιό «φαινόμενο».
Από την χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, πολλοί θεατρίνοι άρπαξαν ένα μικρόφωνο και μας χάρισαν μοναδικές τραγουδιστικές στιγμές. Ελάχιστα από αυτά τα τραγούδια καταγράφηκαν σε δίσκο. Τα χρόνια εκείνα οι περισσότερες εταιρείες τα θεωρούσαν αντιεμπορικά. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλοι ηθοποιοί που η φωνή τους καταγράφηκε και σε βινύλιο. Το myselvi.gr θα σας παρουσιάσει τέσσερα άλμπουμ σπουδαίων ηθοποιών που σήμερα είναι συλλεκτικά και δεν επανακυκλοφόρησαν ποτέ μετά την πρώτη κυκλοφορία τους.
«Aliki my love» – 1962
Η ταινία «Aliki my love» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ήταν η πρώτη απόπειρα της ηθοποιού για διεθνή καριέρα και μάλλον η τελευταία. Ο Φιλοποίμην Φίνος επένδυσε και έχασε πολλά χρήματα για το γύρισμα της ταινίας, περίπου 9.000.000 δρχ. Τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας υπέγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις ενώ το σάουντρακ κυκλοφόρησε τη χρονιά εκείνη στις Η.Π.Α από τη δισκογραφική εταιρεία Fontana. Κάποια από τα μουσικά θέματα υπήρξαν “δάνεια” από την «Μανταλένα»(1960) όμως το σύνολο της μουσικής ήταν πρωτότυπο και το σάουντρακ ήταν για αρκετά χρόνια δυσεύρετο. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ένιωθε πως το μουσικό αποτέλεσμα που συνέθεσε δεν τον εκπροσωπούσε και έτσι είχε πωλήσει τα δικαιώματα του soundtrack στην αμερικανική δισκογραφική Fontana. Για αυτό και ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα. Δυο από τα τραγούδια με τη φωνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ξαναηχογραφήθηκαν την δεκαετία του ’70. Σήμερα ένας αρκετά τυχερός και γενναιόδωρος συλλέκτης μπορεί να βρει κάποιο αντίτυπο του βινιλίου στο Μοναστηράκι σε τιμή άνω των 300 ευρώ.
«Τα Κωμικοτραγικά» – 1976
Βρισκόμαστε στην αρχή του δεύτερου μισού της δεκαετίας του 70. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, λαμπρός ηθοποιός του Ελληνικού Θεάτρου κλείνει έναν κύκλο σαράντα χρόνων στο σανίδι. Ο γιος του Δημήτρης, του γράφει, μαζί με τους Κώστα Πρετεντέρη, Νίκο Μπακογιάννη, Βαγγέλη Πιτσιλαδή και Αλέξη Σοφιανόπουλο, δώδεκα τραγούδια τα οποία ερμηνεύει ο μέγιστος κωμικός με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Το άλμπουμ κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία Sonora. Περνά μάλλον απαρατήρητος και μόλις 20 χρόνια αργότερα ανακαλύφθηκε από τους λάτρεις του ελληνικού σινεμά.
«Ο ιπτάμενος δίσκος του Γκιωνάκη» – 1979
Ο Γιάννης Γκιωνάκης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες κωμικούς. Είχε το χάρισμα να προκαλεί το γέλιο με απλές, απέριττες κινήσεις και εκφράσεις, καθώς ήταν προικισμένος με τεράστιο ταλέντο, το οποίο το αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό, διαγράφοντας αξιοσημείωτη πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Το 1977 κυκλοφόρησε από την CBS, ο δίσκος “Ο Γκιωνάκης έχει πλάκα”, σε κείμενα Λάκη Μιχαηλίδη. Κείμενα επιθεώρησης, με τον κωμικό να προσπαθεί να μας κάνει να “σπάσουμε πλάκα”, όπως λέει και στο οπισθόφυλλο. Δύο χρόνια αργότερα, το 1979 δηλαδή, από την ίδια δισκογραφική εταιρεία, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Ο ιπτάμενος δίσκος του Γκιωνάκη”, σαφώς καλύτερη δουλειά από την πρώτη. Τη μουσική γράφει ο Γιάννης Κιουρτσόγλου των Πελόμα Μποκιού, επάνω σε κείμενα των Πυθαγόρα – Κώστα Νικολαίδη. Συμμετέχουν ο Ντάνος Λυγίζος και η Μπέττυ Μοσχονά. Ο Γιάννης Γκιωνάκης είναι ο γραφικός εξωγήινος που έρχεται από τον Κρόνο, και παρακολουθεί τα ευτράπελα της καθημερινότητας της εποχής.
«Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο» – 1981
Το 1981 κάνει πρεμιέρα στις αθηναϊκές αίθουσες η ταινία “Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο”. Μια παραγωγή του Παύλου Φιλίππου, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Ντίμη Δαδήρα. Πρωταγωνιστής είναι ο Κώστας Βουτσάς, ο οποίος στο φιλμ είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, διευθυντής υπουργείου, έντιμος, που δέχεται προσφορές για μίζες από τους Αμερικάνους και τις 7 αδελφές εταιρείες πετρελαίου για να υπογράψει συμβάσεις με το δημόσιο. Η δισκογραφική Intersound κάποια από τα σκετσάκια τα έκανε δίσκο. Τα κείμενα ήταν του Γιώργου Μυλωνά, η μουσική του Μιχάλη Καρρά, ενώ ακούγονταν και οι φωνές του Ντίνου Ηλιόπουλου και του Στάθη Ψάλτη , ενώ ο δίσκος κλείνει με το τραγούδι “Αυτά τα μάτια σου” ερμηνευμένο από την Άννα Βυτινάρου.
Leave a Reply