ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΕΛΒΙΡΑ ΤΑΛΙΟΥΡΙΔΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Λένε πως ο χρόνος κυλάει σαν νερό και πριν το καταλάβουμε όλα αλλάζουν! Το θετικό είναι πως κάποια πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Πριν από περίπου 10 χρόνια συναντηθήκαμε με την κ. Ελένη Τριανταφύλλου, η οποία ήταν τότε υπεύθυνη συντονίστρια του LEADER/CLLD στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών (ΑΝΕΣΕΡ) και συζητήσαμε τόσο για το έργο το δικό της, όσο και ολόκληρης της ομάδας της Αναπτυξιακής Εταιρείας αλλά και για τους τότε στόχους της.

Σήμερα, με αφορμή την ολοκλήρωση του τοπικού προγράμματος LEADER καθώς και την συμπλήρωση 30 χρόνων της εταιρείας με συνεχή παρουσία και προσφορά στην τοπική ανάπτυξη, η κ. Ελένη Τριανταφύλλου μας υποδέχθηκε στο γραφείο της από τη θέση πλέον της Γενικής Διευθύντριας καθώς αναμένουμε το νέο πρόγραμμα LEADER.

Με καταγωγή από τη Νιγρίτα Σερρών, αριστούχος πτυχιούχος του οικονομικού τμήματος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (NOΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στα Τουριστικά, εδώ και 30 χρόνια ασχολείται με χρηματοδοτούμενα έργα και επιχειρήσεις. Σύζυγος γεωπόνου και μητέρα δύο παιδιών, προσπαθεί καθημερινά να εξισορροπήσει το απαιτητικό πόστο στο οποίο εργάζεται με τις υποχρεώσεις της οικογένειας και τα καταφέρνει καταπληκτικά όπως αποδείχθηκε στο χρόνο.
“Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλα ξεκινούν από τη σωστή οργάνωση και τον σωστό προγραμματισμό. Αν δεν υπάρχει πρόγραμμα, τότε δημιουργείται σύγχυση και χάνονται προθεσμίες. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε αναλυτικά ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε και ποιος είναι υπεύθυνος για το κάθε στάδιο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.”, μου εξηγεί όταν την ρωτάω που οφείλεται η επιτυχία αυτή.

Στην ΑΝΕΣΕΡ εργάζεται από την ίδρυση της, ” Το 2020 η εταιρεία, μαζί με όλους όσους συμμετείχαν, έκρινε ότι είχε ολοκληρώσει έναν κύκλο. Είχε παγιωθεί σε ένα μόνο αντικείμενο και έπρεπε να εξελιχθεί. Το βασικό της αντικείμενο ήταν η διαχείριση αυτού του προγράμματος, όμως μια αλλαγή στη νομοθεσία προέτρεπε στο να μετασχηματιστούν οι ομάδες τοπικής δράσης. Κυρίως σε αυτή την ιδιότητα, ως αναπτυξιακοί οργανισμοί, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία, καθώς διαπιστώναμε ότι οι δήμοι, ενώ είχαν καλά επιχειρηματικά προγράμματα, η υποστελέχωσή τους, ποσοτικά και ποιοτικά, δεν τους επέτρεπε να φέρουν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν. Έτσι, όλοι συμφώνησαν, κατόπιν σύνταξης οικονομοτεχνικής μελέτης, να μετασχηματίσουν την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ σε Αναπτυξιακό Οργανισμό. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι έχουμε οργανώσει μια τεχνική υπηρεσία με τυπικό και θεσμοθετημένο ρόλο, μέσω της οποίας μπορούμε να παρέχουμε διοικητική και τεχνική υποστήριξη στους δήμους.”, συνεχίζει αναλύοντας την εξέλιξη και το έργο της εταιρείας.
Έγινε δηλαδή μετά πιο εύκολη η διαδικασία; την ρωτάω.
“Το νομοθέτημα άφηνε κάποια κενά όπου δυσκόλευαν την τεχνική υπηρεσία να παράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπήρχαν δυσκολίες και ως αποτέλεσμα είχαν η διαδικασία να γίνεται χρονοβόρα και ψυχοφθόρα. Μέσα σε αυτό να προσθέσουμε και την περίοδο του κορονοϊού που είχαν μείνει στάσιμα όλα. Όμως παρα τις δυσκολίες η εταιρεία και η ομάδα μας κατάφερε να πετύχει το μέγιστο δυνατό στόχο. Ευελπιστούμε πλέον ότι ο δρόμος θα είναι πιο ανοιχτός και το κομμάτι της δραστηριότητας της εταιρείας θα μπορέσει να εντείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της.” , μου απαντάει.

Η διοικητική, τεχνική υποστήριξη αφορά κυρίως τους δήμους, όμως στο πλαίσιο του προγράμματος υπάρχουν μέτρα τόσο για το δημόσιο αλλά θα ακολουθήσουν και για τους ιδιώτες.
“Για το LEADER οι αποδόσεις ήταν θεαματικές. Ξεκινήσαμε με ένα πρόγραμμα 7.000.000 και καταλήξαμε σχεδόν στα 18.000.000, δηλαδή το τριπλασιάσαμε. Πώς έγινε αυτό; Η συνταγή είναι συγκεκριμένη, καλό διοικητικό συμβούλιο, πρόθυμο προσωπικό, συγκεκριμένη στόχευση και όχι αποπροσανατολισμοί. Η στόχευση ήταν η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και η δημιουργία μικρών βασικών υποδομών όπου βελτιώνουν και ομορφαίνουν τον τόπο μας. Δημιουργούμε κυρίως δομές υποστήριξης του τοπικού πληθυσμού. Όπως προέκυψε και από την αξιολόγηση του προγράμματος είχαμε μια σταθερότητα στη στρατηγική, δεν μεταβλήθηκε καθόλου κι έτσι καταγράφηκε ένα πάρα πολύ στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα. Αυτό φάνηκε και στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε φέτος όπου είχαμε μεγάλη προσέλευση και αποδοχή.”

Συνεχίζοντας μου λέει, “Η πρόσβαση στο LEADER είναι εύκολη, όχι ότι είναι ένα εύκολο πρόγραμμα, αλλά υπάρχει αμεσότητα με τους επιχειρηματίες, κάτι που αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Όλη αυτή η τεχνική υποστήριξη από εμάς γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε όλες τις φάσεις του προγράμματος. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση προκήρυξης δημοσίων έργων. Πρόκειται για μικρές τοπικές παρεμβάσεις που δίνουν μια εικόνα και μια ταυτότητα στην τοπική κοινωνία, καθώς και τη βελτιώνουν. Εστιάζουμε ιδιαίτερα στην επιχειρηματικότητα, σε ένα συγκεκριμένο μέτρο που αφορά τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Δίνουμε μεγάλη έμφαση όχι αμιγώς στον πρωτογενή τομέα, αλλά στο στάδιο που ακολουθεί, αφού παραχθεί το προϊόν. Αναζητούμε νέες διεξόδους για τον αγροτικό κόσμο. Το θετικό είναι ότι έρχονται και πολλοί νέοι άνθρωποι που ζητούν τη βοήθειά μας.”
Ποιος είναι ο βασικός στόχος της εταιρείας ρωτάω με απορία, “Στόχος μας δεν είναι να αλλάξουμε τον Νομό Σερρών, αλλά να συμβάλλουμε, στον βαθμό που μας αναλογεί, στη βελτίωσή του. Εάν ένας φορέας έχει να παράξει άλφα πράγματα και καταφέρει να παράξει άλφα συν ένα, τότε έχει πετύχει τον σκοπό του και με το παραπάνω. Ποιο στόχο έχεις; Τον πέτυχες; Αυτό κοιτάμε εμείς και το υποστηρίζουμε.”

Από το 2024 ξεκίνησαν να σχεδιάζουν και να ενημερώνουν τους δήμους για τα δημόσια έργα του νέου προγράμματος που θα ανοίξει, έτσι ώστε να είναι και οι δήμοι έτοιμοι, αλλά και η ΑΝΕΣΕΡ να μπορέσει να τους υποστηρίξει. Η γυναικεία και η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελούν πάντα προτεραιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος και είναι και δική τους προτεραιότητα. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία, λαμβάνεις επιπλέον βαθμολογία. Όσοι ενδιαφέρονται είναι καλύτερο να επισκεφθούν τα γραφεία και να κανονίσουν μία δια ζώσης συνάντηση με τους υπευθύνους.
Κλείνοντας τη συζήτηση μας η κ. Τριανταφύλλου επισημαίνει, “Σήμερα ένας επιχειρηματίας πρέπει να έχει τις κεραίες του ανοιχτές, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει όλες τις διαδικασίες. Κι εμείς διαβάζουμε συνεχώς, ενημερωνόμαστε διαρκώς και έτσι δείχνουμε το δρόμο της χρηματοδότησης. Ο ενδιαφερόμενος όμως, ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει. Αυτό είναι το βασικό βήμα για να ολοκληρωθεί ένα έργο και να είναι βιώσιμο και στη συνέχεια. Εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε τι θέλεις να κάνεις, να μας πεις τη σκέψη σου και θα σου ανοίξουμε τον δρόμο. Ειδικά στους νέους πιστεύω πάρα πολύ και χαίρομαι που συνεργαζόμαστε με νέα παιδιά, τα οποία όχι μόνο έχουν ωραίες ιδέες, αλλά βλέπουν το θέμα πολυπλεύρως· και για μένα αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό.”
Όσοι, λοιπόν, έχετε μια ιδέα αλλά δεν ξέρετε πώς να την κάνετε πράξη, η ΑΝΕΣΕΡ σας δείχνει τον δρόμο. Μην αφήνετε τις ευκαιρίες να χάνονται.














