Αφράτα, ποντιακά πιροσκί (περεσκία)

151127-pontiaka-piroski

Γράφει η κ. Αθανασία / Από το Καρς του Καυκάσου

Τα Πιροσκί είναι μια παραδοσιακή λιχουδιά, με καταγωγή από τις Σοβιετικές και Σλαβικές χώρες. Στην Ελλάδα τα έφεραν μαζί με τα μπαγάζια τους, οι πρόσφυγες του Εύξεινου Πόντου. Τα τηγανιτά αυτά πιτάκια τα βρίσκεις με ποικίλες γεμίσεις, συνήθως αλμυρές και ενίοτε γλυκές.

Υλικά για την ζύμη (για 15 περίπου τεμάχια)

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φάκελος ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • νερό όσο πάρει
  • ελαιόλαδο (1 φλιτζανάκι του καφέ περίπου

 

Υλικά για τη γέμιση με πατάτα

  • 5 πατάτες μετρίου μεγέθους βρασμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • γάλα
  • άνηθο ψιλοκομμένο

Λιώνω τις πατάτες με ένα πιρούνι, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω πολύ καλά.

Υλικά για γέμιση τυριού

  • 250 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας ξηρό δυόσμο
  • διαδικασία εκτέλεσης των πιροσκί

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια μαλακή ζύμη για να μην κολλάει στα χέρια και αυτό επιτυγχάνεται ζυμώνοντας όλα μαζί τα υλικά. Εάν χρειαστεί να αραιωθεί η ζύμη προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση (άμα δηλαδή η ζύμη μαλακώσει πολύ) προσθέτουμε αλεύρι.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα για να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι, σαν ένα μεγάλο καρύδι φανταστείτε και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου της κούπας του τσαγιού. Βάζουμε γέμιση, μια κουταλιά και το κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, σαν το καλτσόνε κάπως.

Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα κατά προτίμηση αντικολλητικό τηγάνι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει χρυσό το χρώμα τους.  Για ν’ απορροφηθούν όλα τα λάδια τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας. Τα παραδοσιακά πιροσκί(α) είναι έτοιμα προς άμεση κατανάλωση.

Αυτές είναι οι αυθεντικές συνταγές και οι πιο συνηθισμένες. Όμως ο καθένας μπορεί ν’ αυτοσχεδιάσει και να γεμίσει το ζυμάρι του με οτιδήποτε θελήσει, π.χ. με κιμά, με λουκάνικο, με πράσο κτλ.

Όλοι τα προτιμούν ζεστά αλλά εγώ τα προτείνω κρύα!! Πάντως κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα!!