Μπακλαβάς με καρύδια, το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων από τον αγαπημένο μας μικρομάγειρα!
Υλικά:
- 3/4 του κιλού φύλλο κρούστας
- 1/2 κιλό καρύδια
- 300 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
Για το σιρόπι:
- 800 γρ. ζάχαρη
- 660 γρ. νερό
- 180 γρ. μέλι 1 στικ κανέλα 5-6 γαρίφαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ασπρίστε τα καρύδια και τρίψτε τα, ανακατέψτε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
2. Πάρτε ένα μέτριο, βαθύ ταψί, αλείψτε το καλά με το πινέλο και λιωμένο βούτυρο, στρώστε 4 φύλλα κρούστας, αλείφοντάς το ένα ένα με λιωμένο βούτυρο. Στρώστε άλλο ένα φύλλο χωρίς να το αλείψετε.
3. Πασπαλίστε το με αμύγδαλα. Πάνω σε αυτό στρώστε άλλο ένα φύλλο, χωρίς να το βουτυρώσετε.
4. Συνεχίστε με αυτή τη σειρά μέχρι να σας απομείνουν 5 φύλλα.
5. Στρώστε τα 5 αυτά φύλλα αλείφοντάς τα με βούτυρο το ένα πάνω στο άλλο και γυρίστε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και πατήστε τες καλά.
6. Χαράξτε τον μπακλαβά με ένα μυτερό μαχαίρι (με προσοχή, το μαχαίρι δε κάνει να φτάνει μέχρι κάτω). Ραντίστε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήστε το σε σιγανό φούρνο για 1 ώρα περίπου.
7. Ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Διατηρήστε το σιρόπι καυτό και μόλις βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο, τον αφήνετε πρώτα να κρυώσει και τον περιχύνετε μετά με το καυτό σιρόπι. Στη συνέχεια τον χαράζετε μέχρι κάτω.