Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address
Πασχαλινά κουλουράκια, μια συνταγή που θα ζηλέψουν μικροί και μεγάλοι.
ΥΛΙΚΑ
450 γραμ. βούτυρο φρέσκο τύπου Κέρκυρας
250 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
10 γραμ. μαχλέπι τριμμένο
10 γραμ. μαστίχα τριμμένη
2 βανίλιες
1 πορτοκάλι το ξύσμα
4 αυγά
150 γραμ. γάλα πλήρες
1 φακελάκι μπεϊκιν
1 ποτηράκι κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
500 γραμ. αλεύρι μαλακό
500 γραμ. αλεύρι απ
2 κρόκους και γάλα για το άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τα υλικά τα αφήνουμε μια ώρα εκτός ψυγείου να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε πρώτα βούτυρο με ζάχαρη μέχρι ν’ αφρατέψει πολύ, σχεδόν να γίνει σαν σαντιγί. Μετά μαλακώνουμε το μέλι σε μπεν μαρί και το προσθέτουμε μέσα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα μέχρι να ενσωματωθούν με το βούτυρο, ρίχνουμε και το γάλα χλιαρό και μετά τα αρωματικά, πορτοκάλι και κονιάκ με σόδα ανακατεμένα.
Ανακατευουμε τα δυο αλεύρια μαζί με το μπέϊκιν. Ρίχνουμε το μείγμα του μιξερ σε ένα μεγάλο μπωλ και μετά ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας πολύ απαλά από κάτω προς τα πάνω, αφού βάλουμε όλο το αλεύρι αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Μετά πλάθουμε κορδόνια και σχηματίζουμε κουλουράκια. Λεπτά κορδόνια γιατί φουσκώνουν πολύ. Αλείφουμε τα κουλούρια με κρόκο και γάλα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για μισή ώρα.
Leave a Reply