Όσο πιο…περιπλανώμενοι είμαστε τα τελευταία χρόνια, τόσο πιο καρφωμένοι σε μια καρέκλα. Ένα περίεργο σχήμα, ίσως πιο περίεργο από το σχήμα που παίρνει το σώμα μας πάνω από έναν υπολογιστή.
Οι γραμμές αυτές γράφονται από χέρια κολλημένα σε ένα σώμα, που είναι με τη σειρά του κολλημένο σε μια καρέκλα. Πολλά γίνονται καθ’ όσο είμαστε κολλημένοι όλοι σε καρέκλες: κείμενα γράφονται, projects εξελίσσονται, καριέρες χτίζονται, δουλειές διεκπεραιώνονται και σπόνδυλοι ασφυκτιούν.
Είναι περίεργο αν σκεφτείς ότι το mobility, η κοινωνική κινητικότητά μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταίαχρόνια. Μπορούμε αν το θέλουμε να βρεθούμε παντού. Κι όμως, οι καρέκλες μας είναι τα μικρά δεσμά μας, δεσμά γραφείου με ροδάκια από κάτω, για την ψευδαίσθηση ότι μπορείς και να κουνηθείς.
Θέλετε να σας πούμε πώς έχουν αλλάξει οι καθιστικές εργασίες τα τελευταία 100 χρόνια; Σύμφωνα με στατιστικά που δημοσιεύθηκαν στο World Economic Forum, πριν 100 χρόνια μόνο το 10% από εμάς είχε καθιστική δουλειά, ενώ σήμερα είναι το 90%.
Και αυτή η αύξηση έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική τάση του ανθρώπινου σώματος που είναι η κίνηση. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να προσθέσουμε κίνηση στην πολυτάραχη και πολυάσχολη ζωή μας;
Το κίνημα JustStand.org που προωθεί την έξυπνη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καθιστικής ζωής, λέει ότι δεν είναι μόνο η γυμναστική, το τρέξιμο και το περπάτημα η λύση. Μάλιστα διευκρινίζει ότι όση γυμναστική κι αν κάνει ένας άνθρωπος που είναι καρφωμένος 8 ώρες σε μια καρέκλα, δεν αντισταθμίζει το κακό που έχει κάνει στον οργανισμό του. Προτείνει λοιπόν να εστιάσουμε στις μικρο-κινήσεις.
Να σηκωνόμαστε τουλάχιστον κάθε 30 λεπτά. Να βρίσκουμε ευκαιρίες για να απαγκιστρώνουμε τους εαυτούς μας από την καρέκλα. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη εντάξει και standing points με υπολογιστές για το προσωπικό τους. Είναι σαν να είσαι σε μπαράκι όρθιος με φίλους και να τα λες, απλώς αντί για ποτά έχεις υπολογιστές και τα χαρτιά σου. Θα είναι άραγε το desk-hopping το νέο bar-hopping; Ποιος ξέρει…
Όμως αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι οι μικροκινήσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε πλήθος προβλημάτων. Για αρχή μειώνουν το κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξάνουν την ενέργεια και τη ζωτικότητά μας, περιορίζουν το στρες και τονώνουν τον μεταβολικό μας ρυθμό. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ως προέκταση μιας καρέκλας, θυμηθείτε μια φράση που ακούμε συχνά και ποτέ δεν καταλάβαμε πόσο… κυριολεκτική είναι: «Τι κάθεσαι και χαλιέσαι;!»